Kapitalismin alkeet, peruskurssi I

Sain kyllä aikamoisen sätkyn luettuani hyväuskoisen Tuomas Enbusken kirjoituksen; Hän on tietysti täysin oikeassa siinä, että maailmassa, jossa elämme, ei liiemmin kapitalismia ole, vaan jokainen rikkaaksi ja  valtaan haluava on vain jonkin sortin kommunistipelle. Kerron tässä hyvin lyhýesti, mitä kapitalismi on ja mitä se ihmiseltä vaatii. Koska suvussani on yrittäjyyttä, niin sen pohjalta pystyin helposti ymmärtämään kapitalismin todellisen olemuksen, jonka laitan tässä bittipaperille ylös kaikkien opiskeltavaksi.

 

Jokainen pienyrittäjä joutuu tekemään työtarjouksia ja pohtimaan, mikä olisi oikea hinta hänen työlleen tai tuotteilleen. Jos ylipäätään pienyrittäjä haluaa, että joku on kiinnostunut hänen työstään, hän joutuu myymään työtään mahdollisimman halvalla, halvemmalla kuin hänen muut kilpailijansa. Pienyrittäjä ottaa työtarjousta tehdessään huomioon oman taloudellisen tilanteensa, omat kulunsa, tuotannon kulut ja lähimpien kilpailijoidensa taloudellisen statuksen; Jos esimerkiksi pienyrittäjän kilpailija on taloudellisesti hyvin voiva, niin silloin pienyrittäjän on tingittävä suuresti omista tarpeistaan saadakseen tarjouksensa hyväksytyksi, eikä alettava haaveilemaan uudesta porchesta tms.

 

Nykyisin kapitalismiksi sanotussa järjestelmässä on erittäin valitettavaa, että johtajilta, poliitikoilta ja muilta rikkailta ei edellytetä minkäänlaista työtarjousta, vaan paikan saa se, joka on ahnein. Poliitikot ja muut rikkaat luulevat, että ihminen on sitä pätevämpi mitä ahneempi hän on; että kun vain johtajalle maksetaan mielettömiä palkkioita ja palkka, niin silloin siltä saadaan hyviä päätöksiä.

Älykkäät ihmiset ymmärtävät, ettei rahalla voi saada hyviä päätöksen tekijöitä, koska vain aika voi osoittaa, mitä päätöksistä seuraa. On siis mieletöntä maksaa johtajille suuria palkkoja, koska yksikään johtaja ei voi todistaa päätöshetkellä, että hänen päätöksensä olisivat hyviä; eikä yksikään ihminen voi johtajan päätöksen kuultuaan tietää, mitä siitä seuraa pidemmän päälle. Kaikki johtajat ovat päätöksiä tehdessään profeetallisia ja lähinnä ennustaeukkoja, ja vasta aika näyttää, kuka heistä on oikea profeetta.

Miten sitten saataisiin päätöksentekijöiksi aitoja näkijöitä? Helposti, aletaan vaatia johtajiksi aikovilta työtarjouksia, ja valitaan halvimman tarjouksen esittäjät.

Johtajaksi aikova tekisi ensin varallisuuslaskelman, mikä on hänen varallisuutensa ja kykynsä juuri tällä hetkellä; jos esimerkiksi poliitikkoehdokkaalla olisi jo asunto, auto, kännykkä, televisio, internet, tietokone ja rakkikoira, niin silloin hänen ei tarvitsi laittaa työtarjoukseen hintaa niille, joten hänen tarjouksensa olisi huomattavasti halvempi kuin sellaisella, jolta puuttuisi rakkikoira.

Näin menetellen meillä olisi järjestelmä, joka ei valitsisi päätöksentekijöiksi sellaisia, jotka vaativat enemmän saadakseen itselleen enemmän, vaan saisimme ihmisiä, joilla on jo kaikki hyvin, ja jotka niin ollen eivät halua yhteiskunnan huipulle siksi, että heiltä itseltään puuttuu jotakin.

Kutsun tällaista järjestelmää kapitalismiksi, koska tällaisessa systeemissä pienyrittäjä on samassa asemassa kuin poliitikko tai pankkiherra; kaikkien tulee ensin tehdä kustannuslaskelma, johon tulee ottaa huomioon jo olemassaoleva varallisuus, jolloin ihmiset eivät voisi päätyä yhteiskunnan korkeille paikoille siksi, että heidän oma etunsa sitä vaatii.

Kun ihminen olisi jo ennen päätöksentekijäksi haluamistaan hyvinvoiva, niin se jo todistaisi, että hän on oikeesti tehnyt hyviä päätöksiä. Mutta!

Jos ihmisestä tulee hyvinvoiva vasta politikkona tai johtajana, niin se todistaa vain sen, ettei hän ole kykenevä tekemään hyviä päätöksiä!

 

Minä en voi kutsua kapitalisteiksi sellaisia, jotka saavat hyvinvointinsa vasta päätöksentekijöinä. En voi siksi, koska olen viisas ihminen; homo sapiens sapiens. Alentaisin oman ihmisyyteni eläimellisyydeksi, jos kutsuisin poliitikoita ja muita rikkaita kapitalisteiksi.

sinenmaa

Reservin duunari, joka on valmis kertausharjoituksiin rehellisessä ilmastossa Englannin työlakien mukaan <a href="http://sinenmaa.blogspot.fi/" title="http://sinenmaa.blogspot.fi/">http://sinenmaa.blogspot.fi/</a>

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu