Kapitalismin alkeet peruskurssi-III

Tervetuloa kapitalismin alkeiden kolmannelle peruskurssille. Tällä kurssilla on tarkoitus lähemmin käsitellä ihmisen ideologiaa. Jotta voisimme ymmärtää, mitä ideologialla tarkoitetaan, meidän tulee ensin ymmärtää etiikan suhde vietteihin ja moraalin suhde uskomuksiin. Kyse on oman evolutiivisen eläimellisyyden ja kulttuuria vaalivan ihmisyyden ymmärtämisestä.

Jokaisessa ihmisessä on kaksi vaikuttavaa perusfunktiota. Kulttuuri ja eläimellisyys. Ihmisen eläinperimä pyrkii koko ajan viettien varaiseen elämään, kun taasen ihmisen halu perinteisiin ja jumalointiin saa aikaan eettisyyden. Ihminen on eettinen silloin, kun hän ei toimi viettiensä vietävänä. Kun ihminen vaalii sellaisia elämän arvoja, joiden mukaan on aiemmin pystytty elämään hyvää elämää, niin sitä kutsutaan moraalisuudeksi. Ihminen ei voi olla moraalinen, jos hän vaatii saada elää sellaisilla arvoilla, joiden mukaan ei ole ennen eletty. Moraalisuus vaatii, että ihmisen arvot nousevat ihmisen kulttuurihistoriasta.

Perinteikäs elämä on seurausta ihmisen korkeimpien ominaisuuksien alkuperästä, eli ikuisuudesta. Perinteiden vaaliminen tyydyttää ihmisessä olevaa ikuisuusaspektia. Ikuisuudessahan ei ole muutosta eikä kehitystä, joten koska elämä pyrkii kehittymään kohden korkeuksia, niin tuo korkeimmuus on läsnä kaikessa elämän evoluutiossa ja se tulee ilmi jokaiselle, joka vain osaa katsella maailmaa ilman ideologisia silmälappuja.

Perinteistä syntyy kulttuuri. Kulttuuri on henkisen elämän luontoa. Kun ajatellaan ideologioita, niin ne ovat luonnollisen luonnon petojen vastineita; Ideologiat ovat kulttuuriympäristön petoeläimiä. Erityisen selvästi ideologian petomaisuus tulee esille kapitalistissa ja sille vetää vertoja vain kommunisti.

Yhteiskunnan perustus rakentuu vapaaehtoisuudelle. Ilman vapaaehtoisuutta ihmiset eivät pystyisi muodostamaan yhteiskuntaa. Yhteiskunnan todellinen perusta on yksilöissä oleva taistelu eläimen ja eettisyyden välillä. Eettinen ihminen sallii toiselle ihmiselle sellaisia vapauksia, joita eläimellinen luonto ei tunne. Ja juuri eettisyyden kasvu ja leviäminen on erottanut ihmisen eläimellisyydestä ja nostanut ihmisen uudelle tasolle.

 

Kun ajatellaan ideologioita ja erityisesti kapitalismia, niin huomataan, että kapitalismi vaatii toimiakseen kapitalismista riippumattoman kulttuuriympäristön; Yksikään ihminen ei voisi olla kapitalisti tai kommunisti ilman yhteiskuntaa. Mikään yhteiskunta ole ismien ansiota. Yhteiskunta on vääjäämätön seuraus ihmisessä olevista viisauden ja palvonnan virtapiiristä, jotka muilta eläimiltä puuttuvat. Ja juuri nuo kaksi hermoston virtapiiriä vaativat ihmistä erottautumaan eläimellisyydestä ja sen seuraus on yhteiskunnallinen elämä.

 

Eettinen elämä vaatii ihmisiä kehittämään yhteiskunnan rakenteita. Suvut yhdistyvät heimoiksi ja heimoista tulee kansakuntia ja koko ajan niihin ryhmittyneet ihnmiset antavat oman osaamisensa yhteiskunnan fyysisten rakenteiden kehittämiseen ja niiden ylläpitämiseen: Syntyy rakennukset, kadut, viemäröinti, vesijohdot, liikenne, viestintä; infrastruktuuri.

Infrastuktuurin rakentamisen myötä yhteiskuntaa syntyy erilaisia ammattikuntia, tehtaita, yrittäjiä,.. ja palveluita. Mutta! Vapaaehtoisuudesta rakentunut yhteiskunta kantaa mukanaan edelleenkin eläimellistä luontoaan. Eläimellisyys tulee kulttuurisessa luonnossa esille eri muodossa kuin planeetan luonnossa, mutta kulttuuriluonnon eläimen käytös on samanlaista kuin muidenkin eläinten käytös; Ne ovat saalistajia ja saalistettavia.

Jos mikä tahansa yhteiskunnan toimiala on kehittynyt toimivaksi systeemiksi, niin paikalle saapuu kapitalisti, joka haluaa syödä sen. Ja kapitalisti kutsuu paikalle luottopoliitikkonsa, jotka julistavat: ”Se pitää antaa kapitalistien/markkinoiden hoidettavaksi, koska siten se tulee halvemmaksi yhteiskunnalle, ja kapitalisti tekee sen paremmin”.

Ismit ovat kulttuuriluonnon petoja. Ne vaanivat pusikoissa niin  kauan, kun yhteiskunta on sukupolvien työllä ja vaivalla saanut rakenettua jonkun keskeisen yhteiskunnan osa-alueen suhteellisen valmiiksi — ja sitten paikalle tulee puoluepoliitikko, joka usuttaa joko kapitalistin tai kommunistin sen kimppuun.

 

Koska puolueuskovaisuus ei vaadi viisautta, joten se antaa puolueuskovaisen eläimellisyydelle vallan. Puolueuskovaisilla ei voi olla sitä moraalia, joka on saanut aikaan yhteiskunnan, koska puolueuskovaisuus käyttää härskisti hyväkseen yhteiskunnan rakenteita ja ahmii niitä suihinsa kuin mikä tahansa petoeläin.

 

Ihmiset luulevat, että esimerkiksi kapitalisti ei voi vahingoittaa yhteiskuntaa, koska kapitalistin suussa murskaantuva yhteiskunnan perustoiminto on yleensä niin iso, että se elää ja sätkii vaikka kapitalisti raatelee sitä toisesta päästä — viime kesänä saimme kuulla Sahalinilta erään surullisen tarinan, missä muuan nainen oli karhun ateriana. Nainen onnistui soittamaan äidilleen ja kertomaan, että karhu syö häntä parhaillaan. Viimeiseksi sanoikseen nainen sanoi, että nyt en tunne enää kipua, on hyvä olla….

 

Länsimaiset yhteiskunnat alkavat olla jo siinä vaiheessa, että kapitalistit ja muut kulttuuriympäristön pedot ovat syöneet yhteiskuntaa jo siihen pisteeseen, että ihmiset julistavat sekopääTV-ohjelmien edessä; Nyt on hyvä olla, emme enää tunne mitään kipua. Antaa kaiken vaan mennä…. Ihmisten vapaaehtoisuus ei enää kohta riitä ylläpitämään kulttuuria, jolloin se ei myöskään enää toimi kulttuurievoluution luojana; uusia kulttuurilajeja ja rakenteita voi syntyä vain vapaudesta.

Pauli Vahtera: Jättäkää meille edes vesi:

http://blogit.iltalehti.fi/pauli-vahtera/2010/09/15/jattakaa-meille-edes-vesi/

Kapitalismin alkeet, peruskurssi I

http://sinenmaa.puheenvuoro.uusisuomi.fi/87009-kapitalismin-alkeet-perus… alkeet, peruskurssi II

http://sinenmaa.puheenvuoro.uusisuomi.fi/87039-paremman-kapitalismin-alk…

Yksiavioisuus on vähentänyt väkivaltaa, rikollisuutta ja köyhyyttä

http://suomenkuvalehti.fi/jutut/ulkomaat/yksiavioisuus-on-vahentanyt-vak…

 

sinenmaa

Reservin duunari, joka on valmis kertausharjoituksiin rehellisessä ilmastossa Englannin työlakien mukaan <a href="http://sinenmaa.blogspot.fi/" title="http://sinenmaa.blogspot.fi/">http://sinenmaa.blogspot.fi/</a>

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu