Repeääkö alijäämä miljardiluokassa lisää budjettiriihessä ?

Eilen Op -rymän ekonomistit ennustivat Suomen talouskasvun hiipuvan edelleen lisää  ensi vuonna kuluvan tilanteesta.

Kaikilla kotimaan ennustelaitoksilla on samansuuntainen näkemys Suomen talouden hiipumisesta, mutta aletaan puhua nolla-alkuisesta kasvuluvusta ensi vuodelle.

Monet  taloustieteilijät puhuvat  jopa menojen leikkauksista  julkisiin menoihin, jos Suomen  työllisyystilanne ei jatkossa kohene.

****

Eilen päätoimittaja Markku Huusko totesi blogissaan, ettei valtiovarainminsteri Mika Lintilän hallituskaveri sdp:n puheenjohtaja ja Suomen pääministeri ole valmis ainakaan tässä vaiheessa jakamaan  näkemystä  hiipuvasta talouskasvusta. Ennen pääministeri tuki hallituksensa valtiovarainministeriä, miten lienee pääministeri Rinteen kohdalla ?

*****

Valtiovarainminsteri Mika Lintilä on nyt “tulisilla hiilillä” johtamansa ministeriön viime viikolla julkaisemasta budjettiluonnoksesta (14.08.2019 Tiedotustilaisuuden esitys).

Repeääkö alijäämä miljardiluokassa lisää budjettiriihessä  hiipuvan talouskasvun johdosta?

Onko VM:n budjettiluonnoksessa  arvioitu verotulot ilmeisesti liian suurelle talouskasvulle (ks. linkistä yhteenveto verotuloista  2018–>2020).

Jos on, silloin tämä 2,4 mrd:n tulomomentti (onko velanotto  muuten varsinaista tuloa ?), on myös miljardiluokassa  alakantissa. Alijäämä voi olla kättelyssä yli 3 mrd  jopa 4 mrd:n tasolla, jos tulot on arvioitu liian suurella kasvuennusteella.

****

Katastrofivuodesta 2009  (vuoden 2009 talousarvio –> esitys ja mihin päädyttiin) )  analysointia ei ole vieläkään kunnolla tehty. Mutta tuon vuoden valtion talousarvion tilanne kertoo kouriin tuntuvasti sen, jos Suomen kansantaloudelle elintärkeä ulkomaankauppa joutuu vaikeuksiin.

****

SJPHKI

Länsidemokraatti. Politiikan ja urheilun laaja-alainen seuraaja koti- ja ulkomailla. Asioiden puolesta toimija. Vuosikymmenien työura viidellä eri vuosikymmenellä maataloustöistä asiantuntija- ja johto- sekä luottamustehtäviin (Eduskunta, ministeriö, keskusvirasto, liikelaitos, osakeyhtiö, poliisihallinto ja työnantajaliittotaso, urheiluseuratoiminta, reservin upseeri) kahdella yliopistotutkinnolla. Suomen tulee olla mukana läntisten demokratioitten yhteistyöjärjestöissä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu