Saksan sisäpoliittiset asetelmat murroksessa maapäivävaaleissa

Saksassa käydään tänään sunnuntaina  maapäivävaalit Brandenburgissa  ja Saksissa  (Sachsen) .

Vaaliennusteet ennakoivat molemmille liittokansleri Angela Merkelin hallituspuolueille  (CDU ja SPD) selviä tappioita.

****

Saksissa  CDU näyttää tulevasta tappiostaan huolimatta säilyvän edelleen suurimpana puolueena. Toiseksi suurimmaksi puolueeksi  on nousemassa maahanmuuttovastainen  ja venäjä -mielinen AfD. SPD näyttäisi ennusteiden mukaan jäävän vasta viidenneksi suurimmaksi, kun vihreät ja vasemmistolainen  Linken ohittavat sen kannatuksessa (vrt. Sachsen 2014 vaalit). AfD ennusteiden mukaan saattaa jopa kaksinkertaistaa kannatuksensa vuoden 2014 vaaleista.

Brandeburgissa SPD ja AfD käyvät kilpaa suurimman puolueen asemasta. CDU:lla on täysi työ pitää vihreät ja Linken takanaan (vrt. Brandenburg 2014  vaalit). SPD:n ja CDU:n ennusteluvut ennakoivat suurtappiota molemmille.

****

Tuskin Angela Angela Merkelin johtama CDU:n ja SPD:n koalitiohallitus kaatuu vielä tämän päivän maapäivävaalien tuloksen johdosta. Mutta kuinka kauan Merkelin hallitus  pysyy pystyssä. Saksan talouskin on alkanut  yskiä pahan kerran.

CDU:n  uusi puheenjohtaja Annegret Kramp-Karrenbauer  ja nousu puolustusministeriksi  ei ainakaan vielä näy puolueen kannatuksen nousuna. SPD:n kannatus on pahassa  kriisissä ja laahaa kaukana  toissa vuoden liittopäivävaalien kannatuksesta saatikka takavuosien/-vuosikymmenten  suurista  kannatusluvuista. Puheenjohtaja  Andrea Nahles  jätti tehtävänsä kesäkuun alussa puolueen heikon vaalimenestyksen ja kannatuksen johdosta. Nahlesin ero oli SPD:lle shokkiuutinen. Ilmeisesti tänään selviää, ketkä tavoittelevat SPD:n puheenjohtajan paikkaa.

****

Koko Saksan tasolla ovat CDU/CSU  ja vihreät olleet kannatusmittauksissa selvästi muita edellä. Nämä kaksi puoluetta saattaisivat pystyä muodostamaan kahdestaan seuraavan Saksan hallituksen, jos maa ajautuu ennenaikaisiin vaaleihin. 

***

EU-komission uusi puheenjohtaja Ursula Von der Leyen ilmeisesti lähiviikkoina esittelee ehdokkaat komission jäseniksi.  Suomen EU:n puheenjohtajuus  ajoittuu  eräänlaiseen maailmanpolitiikan  taitekohtaan. Britannian EU -erokello käy kohti eräpäivää 31.10.2019  maan pääministerin Boris Johnsonin kyseenalaisella johtamisotteella, jota maan lähihistoria ei tunne. USA:n ja Kiinan välinen kauppasota  ei vielä osoita ulospääsyn merkkejä. Venäjä pelaa kokoajan laajalla rintamalla (strateginen kybertoiminta) lähellä ja kaukaa omaa peliään esim. erään   Nato -maan  kanssa. Ja muu maailma odottaa joka aamu, mitä “omituista” tässä   tällä kertaa kirjoitetaan.

***

Saksan ennenaikaisia vaaleja ei Eurooppa nyt kaipaisi, vaikka tämän päivän maapäivävaalit ovatkin Merkelin hallitukselle kovinkin  tappiolliset. Saksan uudet vaalit tietäisivät Angela Merkelin poliittisen uran päättymistä. EU:lla on pöytä täynnä haasteita, jotka täytyy vastuullisten EU-maiden hallita. Tietysti on voimia lähellä ja kaukaa, jotka näkisivät  EU:n sisällä ristiriitoja ja EU:n vaikutusvallan heikkenevän. Suomen etu EU:n heikkeneminen ei missään tapauksessa ole.

****

European Union 

List of chancellors of Germany 

 

 

 

 

 

SJPHKI

Länsidemokraatti. Politiikan ja urheilun laaja-alainen seuraaja koti- ja ulkomailla. Asioiden puolesta toimija. Vuosikymmenien työura viidellä eri vuosikymmenellä maataloustöistä asiantuntija- ja johto- sekä luottamustehtäviin (Eduskunta, ministeriö, keskusvirasto, liikelaitos, osakeyhtiö, poliisihallinto ja työnantajaliittotaso, urheiluseuratoiminta, reservin upseeri) kahdella yliopistotutkinnolla. Suomen tulee olla mukana läntisten demokratioitten yhteistyöjärjestöissä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu