Vuonna 2023 valtion budjetti on tasapainossa → eikun yhdeksän miljardia alijäämäinen

Nykyisen hallituksen  hallitusohjelmassa todetaan:

  • Työllisyysaste nostetaan 75 %:iin   vuoden 2023 loppuun mennessä
  • Julkinen talous on tasapainossa vuonna 2023

(Luku: Kestävän talouden Suomi)

Hallitusta on kehotettu päivittämään talouspohjansa menettänyt ohjelmansa  ainakin 1,5 vuotta  vastaamaan todellisuutta, muttei hallitus ole siihen nähnyt tarvetta.

Tämän hetkisten arvioiden mukaan valtion budjetti ei ole vuonna 2023 tasapainossa, vaan n. yhdeksän (9) miljardia  alijäämäinen.

Parhaillaan valtiovarainministeriössä kootaan vuoden 2022 valtion talousarvioesitystä hallituksen tulevaan budjettiriihen (laadinta-aikataulu).

Tulemme kokemaan  tulevassa budjettiriihessä   jatko-osan hallituksen   puoliväliriihen  näytelmälle, jossa loppujen lopuksi sopu syntyy lisävelanotolla.

→ Suomella on huonoin työllisyysaste ja Suomi velkaantuu rajulla vauhdilla verrattuna kolmeen Pohjoismaahan Ruotsi, Norja ja Tanska.  Suomi on jäämässä muista Pohjoismaista selvästi jälkeen, ilmenee tästä “Talouskasvun edellytykset tulevaisuudessa” –raportista .

****

Seuraava hallitus saa nykyiseltä hallitukselta  vauhdilla velkaantuvan julkisen talouden ja sotkuisen sote-lakipaketin

→ On huomattava, että kaikki tämä nykyisessä hallituksessa tapahtuu kepun myötävaikutuksella. Kepussa  on tapahtunut melkoinen u-käännös edellisen hallituksen pääministeri  Juha Sipilän ajasta – nyt eletään  ”velaksi ja veroilla”. Moni on muutoksesta äimän käkenä yli puoluerajojen. SDP:n entinen puoluesihteeri Mikael Jungner ihmettelee linjan muuttumista Twitterissä, viitaten valtiovarainministeri Annika Saarikon   haastatteluun Helsingin Sanomissa. 

****

P.s. Hallituksen  populistipuolue vihreät uskottelee (viimeksi illan MTV:n puheenjohtajatentti), että Suomen ilmastopoliittisilla ratkaisuillla maaailman ilmasto-ongelmat ratkeaa. Kepu hoi, olette jäämässä itsenäisyytemme ajan julkisen talouden vakavimpaan kriisiin saattaneen hallituksen valtiovarainministeripuolueena.  Koronademiaan liittyneessä velanotossa olette saaneet myös oppositiolta tukea. Koronapandemian varjolla olette tehneet paljon muuta julkisen talouden velkaantumista vauhdittaneita ratkaisuja (väärin ajoitetut maakunta-sote ja  rahapulassa oleville kunnille oppivelvollisuusiän nostaminen (Lue  lukion kuvataideopettaja, taiteen tohtori Piritta Malisen Helsingin Sanomien  mielipidekirjoitus.)

+1
SJPHKI
Helsinki

Länsidemokraatti. Politiikan ja urheilun laaja-alainen seuraaja koti- ja ulkomailla. Asioiden puolesta toimija. Vuosikymmenien työura viidellä eri vuosikymmenellä maataloustöistä asiantuntija- ja johto- sekä luottamustehtäviin (Eduskunta, ministeriö, keskusvirasto, liikelaitos, osakeyhtiö, poliisihallinto ja työnantajaliittotaso, urheiluseuratoiminta, reservin upseeri) kahdella yliopistotutkinnolla.
Suomen tulee olla mukana läntisten demokratioitten yhteistyöjärjestöissä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu