Sitten vaan budjettikirjan momenteille opposition vaihtoehdot
Kuvan lähde valtioneuvoston sivulta.
Sitten vaan budjettikirjan momenteille opposition vaihtoehdot.
Eduskunnassa alkoi eilen lähetekeskustelu hallituksen esityksestä vuoden 2025 valtion talousarvioksi.
****
Eduskunnan vasemmalla lohkolla (SDP, Vas ja Vihreät) on vastustettu kaikkia hallituksen menojen sopeutuksia ja työelämän uudistuksia. Nämä tulee opposition vaihtoehdoissa lisätä menoihin, jolloin kasvaa velanotto ainakin 16-17 mrd:n tasolle. Ja myös verotuksesta vaihtoehtonne vaikutukset tulopuolen momenteille.
→Rehellisyys maan perii, vai kuinka ?
No ei se rehellisyys ole hallituksenkaan maata perinyt.
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/kalevikamarainen/ppp-pysaytetaan-petterin-pikajuna-osa-2/
https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/13973
X
Ilmoita asiaton viesti
Puheenvuorossa on kaksi lannistumatonta liikenneinfran gurua. Toinen esittää miljardi investointeja sisävesiliikenteeseen ja toinen haluaa estää raideinfran rakentamisen.
Ilmoita asiaton viesti
Tässä taloudellisessa tilanteessa on syytä sijoittaa käytettävissä olevat rahat olemassa olevan infran kehittämiseen eikä uuden rakentamiseen.
X
Ilmoita asiaton viesti
K Kämäräinen
Kysymys on blogissa vuoden 2025 talousarviosta .
Huitasitte tänne oman päähänpinttumanne.
https://budjetti.vm.fi/download.jsp?lang=fi&file=/2025/tae/hallituksenEsitys/YksityiskohtaisetPerustelut/31/10/77/77.pdf
Ilmoita asiaton viesti
Ja palautteeni on tähän ”huitaisuusi” →Rehellisyys maan perii, vai kuinka?
Olet täällä itsekin huutelemassa järkevän taloudenpidon perään, mutta järjetön taloudenpito tuntuukin sopivan, jos hallitus harjoittaa sitä.
X
Ilmoita asiaton viesti
Rehellistä olisi myös hallituksen taholta myöntää, että ns. ideologisella ”työelämän uudistuksilla” ei niitä 100000 työpaikkaa synny, saatiin vain työmarkkinat sekaisin. Ja Seppo, Ruotsin työmarkkinoihin on turha vedota, näillä hallituksen uudistuksilla ei ole mitään yhteyttä siellä aikoinaan tehtyihin uudistuksiin, päinvastoin hallituksen ”uudistukset” vie Suomen työmarkkinapolitiikan yhä kauemmas Ruotsin mallista.
Ilmoita asiaton viesti
Hallituksen uudistukset vaikuttavat ensi ja tulevina vuosina.
Ilmoita asiaton viesti
Puhdasta toiveajatelua, ei paikallinen sopiminen, ei irtisanomisen helpottaminen, lakko-oikeuden rajoittaminen lihota suomalaisten yritysten tilauskirjoja. Valmet ilmoitti tänään pörssitiedotteella Brasiliaan rakenettavasta sellutehtaasta ja miksi Valmet sen kaupan sai, siksi, että sen tuote, sellutehdas, on parasta maailmassa ei siksi, että hallitus näpertelee työntekijöiden oikeuksien heikennysten kanssa. Hallituksen pitäisi panostaa varoja ja voimia uusien ”Nokioiden” löytämiseksi, mutta kun tutkiskelee keskeisten ministerien kuten Orpon, Satosen, Purran saati Rydmanin kokemusta vientiteollisuudesta ja sen tarpeista ymmärtää näperryksen.
Ilmoita asiaton viesti
Ja Granlund unohtaa, selvähän se, että yksi suuri syy työttömyyden kasvuun on rakentamisen tyrehtyminen. Joka puolestaan johtuu korkojen noususta. Joka johtaa kustannusten nousuun sekä rakentajalla että esim. asunnon ostajalla.
Tälle vuodelle ennustetaan rakentamiseen -17%. Ensi vuoden ennustetta en tiedä.
Toinen asia työttömyyden kasvuun on Venäjän kaupan tyrehtyminen Ukrainan sodan vuoksi. Tämänkin Granlund unohtaa. Ukrainan sota alkoi 2022 helmikuussa ja sen vaikutukset alkoivat näkyä täysimittaisesti tämän vuoden aikana.
Samaan aikaan meille on tullut ehkä 40 000 ukrainalaista joista suuri osa on työmarkkinoilla ja lisää tavallaan työttömyyttä koska työvoiman tarjonta on kasvanut.
Ilmoita asiaton viesti
Hauskinta opposition touhussa on se että mistään ei saisi vähentää.
Ja kaikille pitäisi samalla antaa myös lisää.
Molemmat ovat populismin huippuja. Kysymys on vain ja ainoastaan äänten ostamisesta. Sitä vasemmisto on tehnyt jo kauan.
Kun siihen lisätään selkeä valehtelu esim. täällä PV:ä niin on populismi huipussaan. Esimerkkinä blogikirjoitus jossa väitetään hallituksen leikkaavan ammatillisesta koulutuksesta.
Samaan populismihöttöön otetaan sitten mukaan varhaiskasvatus ja peruskoulu. Mitä tekemistä niillä on ammatillisen koulutuksen kanssa?
Edelleen laitetaan hallituksen syyksi Pisa-tulosten heikkeneminen. Mitä tekemistä niillä on ammatillisen koulutuksen kanssa varsinkin kun tulokset heikkenivät jo edellisten hallitusten tekemisten seurauksena. Eiväthän ne voi ennakoivasti heiketä.
Yhtä asiaa ei ole budjetin suhteen taidettu vielä tuoda esille. Se on vasemmiston talousguru Arhimmäen väite että velkaa ei tarvitse maksaa ja sitä kannattaa ottaa kun se on halpaa, lähes nollakorkoista.
No nyt sitten ollaan tilanteessa että nollakorot muuttuvat aivan joksikin muuksi. Tietämättä sen tarkemmin ovat valtion lainat 10-10 vuoden mittaisia ja kun tulee maksun aika, nollakorkoisen lainan, niin sen maksamiseksi on pakko ottaa uutta lainaa nykyisillä 3-4 %:n koroilla.
Miljardista aina 3-40 milj. korkoa per vuosi.
Toinen asia mitä oppositio jauhaa on mm. HV-alueitten vajeet.
Opposition mielestä niistä ei saisi leikata vaan pitäisi kiltisti valtion korvata vajeet. Millä rahalla?
Kun valtio nyt ilmeisestikin tekee jotain järkevää. Se pakottaa HV-alueet järkeistämään toimintaansa. Tähän pitäisi liittyä myös oleellisena osana turhien virkamiesten (johtajien) vähentäminen radikaalisti. Virkamiesten, joiden ainoa tehtävä on ”palaveerata” keskenään.
Ja kaiken tämän oppositio korjaisi veroja korottamalla.
Samalla oppositio jauhaa alv:n 1,5 %-yksikön korotuksesta. Tuo on ainoa mahdollisuus jakaa kustannuksia tasapuolisesti. Pieneläkeläiset ja pienituloiset kun eivät maksa lainkaan valtionveroa. Raja on kai jossain 17-18 000 euron tietämillä.
Oppositio, ja valitettavasti myös hallituspuolueet, eivät kerro että sen tärkeimmän, ruuan, alv. ei noussut lainkaan kuten ei myöskään kirjat, lehdet ym.
Ilmoita asiaton viesti
Ensiksikin kun kokoomuksessa on kehitelty tämä kielikuva, työelämän uudistus, niin mikä voisi olla harhaanjohtavampi ilmaisu. Kysymyksessähän on työelämän sääntöjen palauttaminen 1800-luvulle.
Sitten budjettiin.
1) Yksityisten terveyspalveluiden kelakorvauksen nosto lisää verotaakkaa 500 miljoonaa, ja tämä aikana, kun pitäisi elää nuusasti. Lisäksi, on ihan hullua tukea sellaista tahoa, mikä ei tukea tarvitse.
2) Budjetissa on tulossa heikennys kotitalousvähennykseen. Heikennys ei riitä, vaan koko koktitalousvähennys olisi joutanut lakkauttaa, koska se tuo helpotusta verotukseen lähinnä sinne, missä sitä ei tarvita, eli suurituloisille. Budjettivaikutus enemmän kuin 500 miljoonaa.
3) Sanna Marinin yrityksen käyttämästä osinkotulojen verohuojennuksesta nousi hirvittävä haloo iltapäivälehdistössä ja oikeiston äijäporukoissa. Toivotaan, että tämä haloo nousee koskemaan kaikkia listaamattomien osakeyhtiöiden verohuojennuksia. Vaikuttaa budjettiin 800 miljoonaa.
4) Progressiivinen verotus lisää valtion tuloja ja progressiota kiristämällä saamme leikattua jukisen sektorin ylisuuria palkkoja (ei siis koske julkisen sektorin pienipalkkaisia). Veroasteesta riippuu, kuinka paljon valtio saa lisää tuloja, mutta vaikutus ei olisi vähäinen.
Arvonlisäveron nosto tulee aiheuttamaan talouden supistumista siihen pisteeseen, ettei budjetin tulopuoli välttämättä toteudu sillä tavalla kuin odotetaan. Menopuolella tulemme näkemään työttömyysturvamenojen sekä sosiaaliturvamenojen kasvun hallituksen toimien johdosta. Tässä suhdannetilanteessa alv:n alentaminen olisi ollut oikea ratkaisu.
Ei ehkä kuulu budjettikeskusteluun muuten, kuin kustannusvaikutusten kautta, mutta keikkalääkäri -ilmiöstä on päästävä eroon. Ilmiö on hivuttautunut 2000-luvulla suomalaiseen terveydenhuoltoon ja on tullut todella kalliiksi. Samalla se on rapauttanut julkista terveydenhuoltoa tänä aikana merkittävästi. Toimenpide lopettaa ilmiö ei maksa mitään vaan tarvitaan laki, jossa määritellään julkisella sektorilla työskentelevien lääkäreiden oikeus harjoittaa tointaan vain työsuhteessa suoraan hyvinvointialueeseen, ilman sivutoimilupaa.
Ilmoita asiaton viesti
1. Kelakorvaus
Kelakorvauksen korotus valuu todennäköisesti suurelta osin lääkärien palkkioiden korotuksiin ja yhtiöiden ”toimistomaksuihin”.
2. Kotitalousvähennys joutaisikin pois kokonaan. Tosin tätäkin tulevaa pienennystä on oppositio haukkunut.
3. Listaamattomien yhtiöiden osinkotulojen verotuksen muutos jollain tapaa olisi ehkä perusteltua. Sitä vain ei sosialistihallituskaan tehnyt.
4. Verotuksen progressioita kiristämällä eivät julkisen sektorin kovat palkat alene vaan kiristynyt verotus ulosmitataan palkankorotuksissa.
5. Alv:n kiristys ei juurikaan vaikuta tavallisen palkollisen menoihin koska se ei kohdistu elintarvikkeisiin lainkaan. Suurin osa muista kaupan tuotteista on tuontitavaraa joten sen määrää voikin vähentää.
6. Keikkalääkärit. Systeemistä on päästävä eroon. Ongelmaksi tulee elinkeinovapaus ja vapaus valita työpaikkansa ja -määränsä.
Ilmoita asiaton viesti
”6. Keikkalääkärit. Systeemistä on päästävä eroon. Ongelmaksi tulee elinkeinovapaus ja vapaus valita työpaikkansa ja -määränsä.”
Kai jotain oikeuksia työnantajallakin on, vaikkapa määrittää millaisessa työsuhteessa työntekijät ovat työnantajaan.
Ilmoita asiaton viesti
Miksi ei edellinen hallitus tehnyt asialle mitään?
Minkä teet kun lääkäri ei ota vakituista työsuhdetta? Ja kun lääkäreistä on pulaa?
Työnantajalla tarkoitat tietenkin terveyskeskusta ja sairaalaa ym.
Entä kun lääkärillä on oma yhtiö joka myy lääkäriä, siis itseään?
On puhuttu esim. siitä että valmistuttuaan olisi pakko mennä tietyksi ajaksi julkiselle puolelle. Ei vain ole ottanut tuulta purjeisiin.
Voisiko sama ”työsuhdejuttu” koskea kaikkia ammatteja? Vaiko vain lääkäreitä?
Tämä ei ole helppoa kun aletaan setvimään erilaisia vapauksia ja oikeuksia. Ja siihen kansainvälisiä sopimuksia jne.
Ilmoita asiaton viesti
”5. Alv:n kiristys ei juurikaan vaikuta ”
Sähkö, lämmitys, bensa, kiinteistönhuolto, kuljetukset,… Ostovoima on pienenynyt jo sota-ajan suhdanteiden myötä ja alv:n korotus pienentää sitä edelleen.
Ilmoita asiaton viesti
Energiankulutustahan pitäisikin vähentää kun ”ilmastonmuutos”.
Ilmoita asiaton viesti
6.Suomessa ei saada aikaan toimivaa järjestelmää, koska kaikkea nykyistä ei voi purkaa ja aloittaa puhtaalta pöydältä. Malleja kyllä löytyy Euroopasta
Ilmoita asiaton viesti
Ylen rahoituksesta ja leikkauksista… Lopettaisin kokonaan Ylen urheilutoimituksen ja jättäisin huippu-urheilun seuraamisen kaupallisten kanavien huoleksi. Suurten urheilutapahtumien televisiointioikeudet ovat kallistuneet mielettömästi ja se raha virtaa pelkästään korruptioon ja mafialle.
Ilmoita asiaton viesti
Tuossa on hyvin taustaa urheilutapahtumien välittämisestä.
https://yle.fi/a/3-12304294
Tässä samalla tästä:
”Ensiksikin kun kokoomuksessa on kehitelty tämä kielikuva, työelämän uudistus, niin mikä voisi olla harhaanjohtavampi ilmaisu. Kysymyksessähän on työelämän sääntöjen palauttaminen 1800-luvulle.”
Hyvää jatkoa ja tervetuloa reaalinykyaikaan.
Ilmoita asiaton viesti