Brexitin aikaansaama sekavuus jatkuu saarivaltakunnan sisäpolitiikassa
Britannian konservatiivit valitsevat kahdesta (lue BBC:n tuore uutinen) ehdokkaasta seuraavan puolueen puheenjohtajan ja uuden pääministerin eroamaan joutuneen pääministerin Boris Johnsonin tilalle.
Ratkaisevalle viimeiselle kierrokselle konservatiivien sisäisessä äänestyksessä pääsivät tänään entinen valtiovarainministeri Rishi Sunak ja ulkoministeri Liz Truss . Lopullisen äänestyksen voittaja julistetaan syyskuun 5.päivä postiäänestyksen päätyttyä.
Britanniassa pääministerin toimikausi on sisäpolittisista syistä viime vuosina lyhentynyt (ks. lista) sitten Margaret Thatcherin ja Tony Blairin kausien jälkeen.
Brexitin aikaansaamalle sisäpolitikan sekavuudelle ei näy loppua ja tuskin pääministerin vaihdos nytkään tilannetta tule muuttamaan.
Kaikki alkoi vuonna 2013 silloisen pääministeri David Cameronin pitämästä ”onnettomasta“ puheesta, jossa hän meni lupaamaan kansanäänestyksen maan EU-jäsenyydestä. Kansanäänestys pidettiin vuonna 2016 kesäkuussa, jossa luvuin 51,9 % vs 48,1 % maan EU-eroa kannattavat voittivat. Äänestystulos johti sitten pääministeri Cameronin eroon heinäkuussa.
Seuraavan pääministerin Theresa Mayn toimikausi jäi sekin kesken. Pääministeri May sanoi eropuheessaan toukokuussa 2019 tehneensä kaikkensa toteuttaakseen EU-kansanäänestyksen tuloksen.
Heinäkuussa 2019 oli Boris Johnsonin vuoro seuraavaksi ottaa vastaan konservatiivien puheenjohtajuus ja maan pääministeriys. Britanniassa pidettiin joulukuussa 2019 ennenaikaiset parlamenttivaalit, jotka päättyivät konservatiivien murskavoittoon. Murskavoitto ei tuonut pääministeri Johnsonille maan politiikan johtamisessa arvostusta. Pääministeri Johnson töpeksi kokojan muissa asioissa. Toukokuussa julkaistiin erillinen loppuraportti pääministerin Johnsonin virka-asunnon pandemiasulkuajan juhlista. Äänestäjien enemmistön mielestä pääministeri Johnsonin olisi tullut heti erota. Pääministeri Johnsonin oma puolue tuli viimein siihen tulokseen, että hän on sopimaton pääministeriksi.
****
Pääministeri Johnsonin pääministerikaudella EU ja Britannia aikaansaivat erosopimuksen. Sopimuksen tulkinnasta Britannia uhittelee koko ajan. Saarivaltakunnassa kärvistellään nyt monissa EU-eron ( Britain’s Brexit trade chaos) kansalaisia koettelevissa jälkimainingeissa. Maailmanlaajuinen koronapandemia ja Venäjän aloittama hyökkäyssota helmikuussa ovat entisestään sekoittaneet Britannian sisäpolitiikkaa. Britannian EU-ero on ”lähihistorian tyhmin päätös”, luonnehti Britannian tilannetta Firenzen EU-yliopiston professori ja entinen pääministeri Alexander Stubb.
*****
Brtannian konservatiiveilla ei ole tällä hetkellä pienintäkään halua parlamentin hajottamiseen. Puolueen kannatusluvut osoittavat asetelmien muuttumista päinvastaiseksi 2019 vaaleihin verrattuna. Seuraavat lakisääteiset parlamenttivaalit ovat vasta tammikuussa 2025. Pääministeri Johnsonin seuraajalla on täysi työ saada palautettua äänestäjien luottamus takaisin.
Muutama päivä sitten julkaistussa kyselyissä sai Rishi Sunak kannatusta, mutta kilpa tulee olemaan tasainen. Liz Truss voi tulla yhtä hyvin valituksi.
https://www.business-standard.com/article/international/voters-believe-rishi-sunak-will-make-good-pm-uk-opinion-poll-finds-122071700468_1.html
https://www.france24.com/en/europe/20220718-sunak-widens-lead-in-race-to-become-britain-s-next-pm-after-latest-poll
Ilmoita asiaton viesti
Molemmat pääministeriehdokkaat ovat vahvasti brexitmyönteisiä joten linjamuutoksia Britannian Eu – politiikkaan ei ole tulossa. Saattaa käydä jopa niin että välit Brysseliin kiristyvät entisestään.
Ilmoita asiaton viesti
Toinen entinen liberaalidemokraatti, entinen remain, nyt konservatiivien äärioikean laidan suosikki.
Toisella omaisuutta ulkomalla satojen miljoonien arvosta.
Molemmat läpikäyneet yläluokan yksinoikeudella opintiensä alusta loppuun.
Ei taida olla odotettavissa pätkääkään nöyryyttä tai itsekuria.
Tämä(kään) ei tule päätymään hyvin
Ilmoita asiaton viesti