Brexitin jälkimainingit horjuttavat Britannian taloutta ja maan koossa pitämistä

Odotetut etukäteen ennustetut Brexitin jälkimainingit vyöryvät  Britanniassa nyt. Blogissa  aihe on liian laaja edes kohtuullisesti käsitellä, rajoitun tässä ja jatkossa  blogeissani kahteen asiakokonaisuuteen a) Britannian talouteen b) Britannian koossa pysymiseen.

****

Viennin romahtaminen  tammikuussa  ei yllätä. Moni varmaan huomasi  eilen  jo uutisista, että Britannian vienti EU-maihin romahti tammikuussa 68 %. Asiasta uutisoivat UK:ssa monet lehdet  ja tv-kanavat

Britannialle ennustettiin ennen  maan EU-eroa  jo etukäteen vaikeuksia ja haasteita taloudessa.  Britannian jopa  uutisoitiin   kohtaavan suurimman   talousromahduksen   300 vuoteen.  Vuosikausia kestänyt EU:sta irtaantuminen maksoi   Business Insiderin  lehden laskelmien  yli 200 miljardia puntaa eli yhtä paljon kuin maan koko 47-vuotisen EU-jäsenyyden aikana maksamat maksut. 

Britannian kolmen A:n luottoluokituksen laskivat  kaikki  merkittävät luottoluokittajat ( Fitch RatingsMoody’s –  Fitch ) brexit-äänestyksen jälkeen kesällä 2016.  Tulevat vuodet vasta näyttävät , mitä  maata runteleva koronapandemia  ja  brexitin jälkimainingit kaikkinensa Britannian talouteen vaikuttavat. Tässä linkissä kerrotaan Britannian talouden sakanneen viime vuonna yli 11 %.  En lähde sanomaan mitään tuon kaavion ennusteesta   tästä ja ensi vuodesta, koska kukaan ei taida varmana ennustaa tulevaa kehitystä meillä ja muualla, jos koronapandemiaa ei saada hallintaan.

***

Mutta eiväthän nämä Britannian haasteet EU:n ulkopuolelle jäämisestä kosketa vain taloutta. Suurin skenaario ja uhka on kehittymässä Britannian koossa pysymiselle.  Mikä on jatkossa  erityisesti Skotlannin ja Pohjois-Irlannin asema Walesia unohtamatta.

Runsas viikko sitten uutisoi UK:n valtiollinen  BBC, että Skotlanti haluaa uuden kansanäänestyksen. Skotlannin ensimmäinen ministeri Nicola Sturgeon vaati  Edinburghissa viikko sitten pitämässään puheessa vielä tänä vuonna Skotlannin itsenäisyydestä  kansanäänestystä. 

Puheet ovat puheita, eikä se  helppo   tie  Britannian  yhtenäisyyden kannalta kansanäänestyksen järjestäminen  tule olemaan. Käy samalla tavalla kuin  EU-kansanäänestyksessä, että on kaksi tasaväkistä puolta. Vuoden 2016  EU-kansanäänestyksessä (51,9 % – 48,1 %) enemmistö kannatti EU-eroa, mutta Skotlannissa äänestäneet kannattivat EU:ssa pysymistä (68 %  -32 %). Vuoden  2014 kansanäänestyksessä ( 55,3 % – 44,7 %) enemmistö halusi olla osa Britanniaa ja kuningaskuntaa.  

****

Pohjois-Irlannin asema jäi Britannian EU-erossa kiistanalaiseksi ja tulkinnanvaraiseksi.  Britannian yritti rikkoa kansainvälistä oikeutta Pohjois-Irlannin  (Belfast Agreement) asemasta. Britannian  parlamentti  ehti jo hyväksyi äänin 340-256 lain, jolla tietoisesti rikottiin EU:n kanssa sovittua brexit -sopimusta Pohjois-Irlannin aseman osalta  . Laki onneksi kumottiin myöhemmin.

Muutama päivä sitten uutisoitiin, että Pohjois-Irlannissa haluttaisiin jo pistää EU-erosopimus  uusiksi. Pohjois-Irlannissa ei sulateta , että avoimen rajan ylläpitäminen Pohjois-Irlannin ja Irlannin tasavallan välillä Brexitin seurauksena toi rajamuodollisuuksia Pohjois-Irlannin ja muun Britannian välille.  Kuinka vähiin ovat Irlannin jakautumisen päivät käymässä ? Onko Brexit -sotkun seurauksena lähitulevaisuudessa    edessä myös  kansanäänestys  Irlannin ja Pohjois-Irlannin yhdistymisestä .

****

Mitä EU:lle merkitsisi Britannian  hajoaminen – ei välttämättä hyvää.  Irlannin ja Pohjois-Irlannin yhdistymistä  pidän jopa suotavana. EU:n ja Suomen kannalta katsottuna  Britannian hajoamista  en sen sijaan  toivo, vaikka maa lähti  ovet paukkuen EU:sta.  

****

Pääministeri Boris Johnsonin johtamat konservatiivit ovat mielipidemittauksissa säilyttäneet edelleen  johtoaseman.

SJPHKI
Helsinki

Länsidemokraatti. Politiikan ja urheilun laaja-alainen seuraaja koti- ja ulkomailla. Asioiden puolesta toimija. Vuosikymmenien työura viidellä eri vuosikymmenellä maataloustöistä asiantuntija- ja johto- sekä luottamustehtäviin (Eduskunta, ministeriö, keskusvirasto, liikelaitos, osakeyhtiö, poliisihallinto ja työnantajaliittotaso, urheiluseuratoiminta, reservin upseeri) kahdella yliopistotutkinnolla. Suomen tulee olla mukana läntisten demokratioitten yhteistyöjärjestöissä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu