Britannian  sisäpolitiikassa ei näy selkenemisen merkkejä

Britannian joulukuun ennenaikaisissa vaaleissa saivat konservatiivit murskavoiton ja enemmistön parlamenttiin. Vaalituloksen piti selkiinnyttää maan sisäpolitiikkaa. 

Pääministeri Boris Johnson saa kyllä parlamentissa läpi EU-erosopimuksen per 31.01.2020, mutta  vielä suuremmat vaikeudet odottavat saarivaltakuntaa.

EU-komission puheenjohtaja  Ursula von der Leyen kävi  itse ilmoittamassa pääministeri  Boris Johnsonille, että ilman lykkäystä Brexit-siirtymäajalle  (per  31.12.2020), Britannia  ei pääse EU-markkkinoille. Ursula von der Leyenin mukaan, jos siirtymäaikaa ei jatketa,  tulevan uuden kumppanuuden  yksityiskohita ei ehditä sopia tämän vuoden aikana. Jos jos ei ehditä, eikä jääräpäinen pääministeri Johnson suostu siirtymäajan jatkamiseen, edessä voi olla sopimukseton EU-ero ja kaupankäynnin, elintarvikehuollon, liikenteen, matkailun ym. sekasorto. 

Britannian EU-ero on vain yksi osa vuosikausia jatkuneesta ja  kasvavasta    epävarmuudesta  saarivaltakunnan sisäpolitiikassa.

Skotlannin itsenäisyysliike on voimistumassa ja mieltä on osoitettiin   syksyn aikana  monta kertaa  ja nyt viimeksi tammikuussa . Skotlannin pääministeri Nicola Sturgeonin tavoite on  uuden itsenäisyysäänestyksen järjestäminen jo  tänä vuonna. Pääministeri Johnson vastustaa luonnollisesti kansanäänestystä , eikä vähiten  puolustuspolittisesta syystä. Skotlannissa ovat  saarivaltakunnan ydinaseet. Minnehän saarivaltakunnassa ydinsukellusveneet sitten siirtyisivät Skotlannista ?

Niin, mitä jää jäljelle saaarivalkakunnan “mahdista”, jos maa hajoaa. Skotlanti saa seuraa ennemmin tai myöhemmin Pohjois-Irlannista . ”Jos enemmistö Pohjois-Irlannin asukkaista äänestäisi yhdistyneeseen Irlantiin liittymisen puolesta, Yhdistyneen kuningaskunnan hallitus kunnioittaa sitoumustaan sen mahdollistamiseksi”,   kirjoittti vuonna 2017 valtiosihteeri David Davis  kirjeessä parlamentin jäsenelle.

****

Ja monien Britannian sisäpoliittisten epävakauksien päälle saarivaltakunta  on seurannut henkeään pidätellen  kuninkaallisen perheen  kriisikokousta, joka on ykkösuutisena täyttänyt tänään saarivaltakunnan median (BBC –   Sky News –  The Guardian  – The Telegraph  – Mirror –  Daily Express).

SJPHKI

Länsidemokraatti. Politiikan ja urheilun laaja-alainen seuraaja koti- ja ulkomailla. Asioiden puolesta toimija. Vuosikymmenien työura viidellä eri vuosikymmenellä maataloustöistä asiantuntija- ja johto- sekä luottamustehtäviin (Eduskunta, ministeriö, keskusvirasto, liikelaitos, osakeyhtiö, poliisihallinto ja työnantajaliittotaso, urheiluseuratoiminta, reservin upseeri) kahdella yliopistotutkinnolla. Suomen tulee olla mukana läntisten demokratioitten yhteistyöjärjestöissä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu