Demarit jatkaisivat suurvelanottoa vaarantaen koko hyvinvointiyhteiskunnan ylläpidon
Illan a-studiossa A Rinne alkoi höpsiä 15 vuoden aikataulusta valtion budjetin vakauttamisesta tasapainoon.
Demarien viivytys on riskialtis. Demarien 15-vuoden mallilla (siis 15 v) valtion velkaantuisi lisää 70-100 mrd tuossa ajassa ja valtion kokonaisvelkamäärä nousisi yli 250-300 mrd. Paljonko olisivat korkomenot, hipoisi varmaan 10 mrd ja ylikin.
Valtion bruttolainanotto on ollut viime vuosina 35-40 mrd vuodessa (tällä hetkellä valtiokonttorin em. linkin mukaan n. 38 mrd) , josta suurin osa käytetään vanhojen lainojen uusimiseen ja 10-12 mrd on uutta velkaa. Entäs jos vanhojen lainojen uusimiseen ei saisikaan haluttua määrää tilalle tulevina vuosina ?
Mistä tiedämme säilyyko globaalit rahoitusmarkkinat vakaina. Entäs jos joku muu globaalikriisi tulee, joka vaarantaa nykyiset kv-rahamarkkinat. Venäjä käy sotaa länttä vastaan Kiinan piilotuella. Ja varmaan on joku ”nettiterroristi” kokojan pyrkimässä nykyisen internetin ja globaalin viestinnän kaatamiseen.
Minusta kokoomuksen ei pidä päästää demareita saatikka vm-ministeri Saarikkoa kuin koira veräjästä.
Kokoomus ei ole yksin näkemyksillään:
1)Talouspolitiikan arviointineuvosto – Raportti 2) Valtiovarainministeriön virkamiesraportti 3) Ministeriöiden kansliapäälliköt 4-5) IMF ja OECD Suomi -raportit 6) Ja eilen tuohon tuli lisäyksenä valtiovarainministeriön meno- ja rakennekartoitus .
Verkkouutiset: Valtiovarainministeriön kansliapäällikkö toteaa Uutissuomalaiselle: Puolueilta puuttuu konkretia siitä, millä keinoilla julkinen talous saadaan vakautettua. Puolueilla ei ole myöskään yhteistä tilannekuvaa siitä, mistä mittaluokasta on kysymys.
Eräs vitsi sanoo, että on sekin tapa kehua suuria varallisuutta kun puhuu suurista veloista.
Puhuu myös ”oikeistopuolueet” kahden tai kolmen hallituskauden aikajänteestä, jossa ”menosopeutukset” toteutetaan, mitä vikaa on siis puhua viidentoistavuoden aikajänteestä?
Jos et ole valmis sijoittamaan mitään, niin on myöskin turha odottaa mitään, ja tämä koskee myös valtiontaloutta. Vetytalous saattaa olla fossiilitalouden pelastaja, mutta se ei tule itsestään vaan vaatii myös sitä valtiota.
Suuri määrä kehityshankkeita on valtion rahoittamia, joita yksityisellä puolella on pidetty ”liian riskialttiina”, mutta jotka ovat tuottaneet tulosta. Esimerkiksi kvanttikone on saanut muistaakseni Suomen valtiolta tukirahoitusta, joka on nyt toiminnassa.
Jos valtio ei usko omiinsa niin kuinka yksityiset rahoittajat uskoisivat?
Kuntoisuus ei kasva laihduttamalla, vaan kuntoilemalla.
Laihikset ei toimi, vaan johtaa ”jojoiluun”, siksi suosittelen painnonnostoa lihasmäärän kasvattamiseksi.
Ilmoita asiaton viesti
https://www.hs.fi/politiikka/art-2000009426986.html
Linkistä selviää kuinka paljon erilaisia säästökohteita on listattu. Mutta, löysin ainoastaan yhden kohdan, jossa puhutaan henkilömääristä toteuttamassa meidän julkista sektoria. Onko niin, että kaikki toiminnat toimivat ihannekokoonpanolla? Se yksi kohta oli hoitajamitoitus, joka tosiasiassa ei ole vielä edes konkretisoitunut kuluksi, joten säästöinä saadaan odotettuja kuluja.
Yksityinen sektori kaipaa osaajia, joten järkevä vähentäminen julkiselta sektorilta palvelisi molempia osapuolia.
Ilmoita asiaton viesti
Suomen julkinen velka on länsimaisin kriteerein vähäistä. Vähitellen se tietenkin silti on pysäytettävä. Alustajan viimeisessä virkkeessä on sikäli syvä totuus, että kokoomuslaisilla ei ole järkevää tilannekuvaa maailman menosta ”kansallisten” pelkojen ulkopuolella.
Järjen hiventäkään ei ole dramaattisissa yhden vaalikauden leikkauksissa. Rauhallisesti voidaan leikatakin, jos päähuomio kohdistetaan tuleviin terveyden, koulutuksen ja talouden kehityksen edellytysten parannuksiin. Marttila on pääasioissa olennaisesti oikeassa.
Mitään kiirettä ei ole. Useimmissa vertailumaissa korkomenot ovat pahempia ja tasapainottaminen kestää vuosikymmeniä.
Ilmoita asiaton viesti
Vuorela ei ymmärrä ongelman ydintä. Suomi tarvitsee reipasta talouskasvua rahoittaakseen julkiset menonsa sisältäen korkomenotkin, mutta tähän talouskasvuun ei ole enää eväitä väestön vanhentuessa käsiin ja syntyvyyden ollen surkealla jamalla vuosien ajan.
Konkretia on hukassa, kuten herra Rinteelläkin – ihmeisiin on turha uskoa.
Velkaa ei voi ottaa korkokulujen hoitamiseksi, sen ymmärtää jo yksinkertaisempikin taloudenpitäjä.
SDP: n höpinät talouskasvusta ja velkaantumisen hyveestä ovat täysin vastuuttomia.
Ilmoita asiaton viesti
Valtionvelka ja yksityinen velka ovat kaksi eri asiaa.
Ilmoita asiaton viesti
Joo, onhan toki, mutta molemmissa tapauksissa velan otto normaaliin elämiseen on silkkaa tyhmyyttä – jos tulot ei riitä kuluja peittämään, on vähennettävä kuluja. Tai tehtävä enemmän töitä jos on tarjolla, eikä ottaa velkaa ja toivoa, että niitä töitä sitten jostain yhtäkkiä ilmaantuisi.
Yksityisellä velaksi eläminen tulee aikaisemmin vastaan kuin valtiolla, mutta kyllä se raja on valtionkin velkaantumisesta, nimenomaan lainan saannin kannalta. Esimerkkinä Kreikka.
Suomen hallitus on kuin pikavippihallitus, ottaa velkaa jopa korkojen maksuun… HALOOO!
Miljardien korkomenoilla voisi tehdä aika paljon muuta järkevämpää…. ja tosin velkakuorma on kyllä kokoomuskin aika lahjakkaasti ollut kasvattamassa.
Ilmoita asiaton viesti
Ei välttämättä. Omaisuudet sekä eläkepuskurit ylittävät valtionvelan moninkertaisesti.
Olen kysynyt moneen kertaan näitä kahta asiaa:
Miksi Norja ei vieläkään maksa velkaa veks vaikka on hirmuinen öljyrahasto?
Miksi Ruotsissa asuntolaina voi olla 105 vuotta ja jos lainan hoitaa puolet kuntoon, niin velka on 140 vuotta? Ruotsissa osakkeisiin sijoitetaan hanakammin mutta Suomi kädet taskuissa melkein?
Kolmantena voisi kysyä, että miksi Saksa sanoo velkamalttia viileästi mutta meillä vauhkoonnutaan? Teemme tässä äärimmäisen typerästi, jos alamme säästämään ja muu maailma ei.
Valtio hoitaa velkoja vaikka 500 vuotta, yksityisillä vain n. 70 vuotta. Historiassa on lukuisia valtioita, ketkä eivät muista tai unohtivat velat hoitamatta yli 200 vuotta eikä se tunnu häiritsevän yhtään mitään.
Ilmoita asiaton viesti
Korkojen nousu vaikuttaa kaikkein eniten yksityiseen kysyntään painaen taloutta huonompaan suuntaa ja täsmälleen sen saman se tekee myös julkisen velan ja julkisen kulutuksen osalla
Ilmoita asiaton viesti
Niin. Kuten Kiiski oikeistolaisena on ymmärtänyt, maailmaa Suomen ulkopuolella ei ole. Nämä ovat nimenomaan suomalaisten ongelmia, koska Suomi on Euroopan ainoa maa, jossa väestö vanhenee 🙂
Talouskasvun eväät riippuvat asioista, joilla ei väestöpyramidin kanssa ole juurikaan tekemistä:
https://suomenkuvalehti.fi/paajutut/sixten-korkman-vaarana-on-jossain-maarin-hallituksen-koostumuksesta-riippuen-etta-sopeuttamisinto-kanavoituu-sivistykseen/?shared=1248134-8ebfce5a-4
https://www.hs.fi/politiikka/art-2000009207610.html
Ilmoita asiaton viesti
Jep… Sillähän ei ole mitään merkitystä, että vain 7 vuoden kuluttua meillä Suomessa on n. 700.000 yli 70 vuotiasta enemmän, kuin mitä nyt on ? Huoltosuhteella ei tämän talousammattilaisen ymmärryksen mukaan ole mitään tekemistä – näinkin vasemmistolaisen maan, kuin mitä Suomi on jo valmiiksi – kasvuedellytyksiin. Vuorela on näköjään yhtä terävä kynä penaalissa, mitä puheenjohtaja Rinne oli ja on edelleenkin.
Demari naukuu aina perusteitaan valheellisin konseptein, että kyllä ulkomaillakin ?
Vuorela… Vakavasti Euroopasta ei löydy yhtään toista valtiota vertailukohtana, jonka talous ei ole kasvanut 15 vuoteen huolimatta valtavasta velanotosta tai ilman, viennin arvon kehitys on ollut koko EU:n huonoin viimeisten 15 vuoden ajan ( suorastaan romahtanut muihin Euroopan talouksiin verraten, rakenteelliset ja taloudelliset uudistukset vielä kokonaan tekemättä sopeutuksineen vielä v. 2023, eikä lähivuosiksikaan ole luvassa yhtään mitään reaalista talouden kasvua muualla, kuin suomalaisen demarin korvien välisessä mielukuvitus-satumaailmassa – varsinkin näin ennen vaaleja.
Tiedoksi vain Tampereen toverille punaleimasimineen, etten ole sen kummemmin oikeistolainen tai mikään muukaan – länsimainen rehellinen arvoliberaali ehkäpä.
Ilmoita asiaton viesti
Ehkä se vienti ei kasva tulevaisuudessakaan, jos oikeisto edelleen torppaa vihreän siirtymän ja leikkaa koulutuksesta.
Ilmoita asiaton viesti
Seli seli ja nau nau !
Suomessa ei edes ole oikeistoa. Vasemmistoa kylläkin liiaksi asti.
Ilmoita asiaton viesti
Ja edes sen verran rehellisyyttä keskusteluun Vuorela, että Kataisen sixpack teki todella suuret koulutusleikkaukset v. 2011 – 2015 aikana, jolloin opetusministereinä hääräsivät SDP: n Porin Krista Kiuru ja Tamperren oma poika Jukka Gustafsson. Pelkästään toisen asteen koulutuksesta leikattiin 260 miljoonaa euroa !
Ja näiden leikkausten seuraukset ovat tulleet näkyviin nyt myöhemmin tänäkin päivänä.
Ilmoita asiaton viesti
Hetkinen, missä olen sanonut vastustavani vihreää siirtymää. En missään, vaan olen puhunut sen puolesta mahdollisuutena kehittää Suomen uutta teollisuutta ja vientiä.
Alkaa riittää arvoisan Vuorelan leimakirveen käyttö ja blogin
tarkoituksellinen vääristely.
Ilmoita asiaton viesti
Tuo velan määrän vähättely on demarien jatkuva perustelu, joka ei kestä
lähempää tarkastelua Suomen velkaantumisvauhdista ja jatkuvasta
kasvavasta velanotosta ilman suunnitelmaa tulojen ja menojen saattamista tasapainoon.
En ole yhden vaalikauden sopeutusaikataulua esittänyt , ellei arvoisaa kommentoijjaa itse lasketa mukaan.
Miinuskorkojen aikana tuli täällä sanottua, että tulee aika, jolloin sairas markkinailmiö palautuu pluskorkoihin. Ja se aika koitti jo viime vuonna. Seuraavan vaalikauden aikana 2023-2027 korkomenot kasvavat 4-5 mrd:n tasolle (viime vuonna 0,8 mrd). Demarit aikovat hoitaa korkomenojen kasvun lisävelanotolla.
Ja arvoisa kommentoija käänsi tilannekuvan taas pois demareista, vaikka niihin puolueisiin demarit on luettava, mihin VM:n kansliapäällikkö viittasi.
Ovatko nämä tahot väärässä:
1)Talouspolitiikan arviointineuvosto – Raportti 2) Valtiovarainministeriön virkamiesraportti 3) Ministeriöiden kansliapäälliköt 4-5) IMF ja OECD Suomi -raportit 6) Ja eilen tuohon tuli lisäyksenä valtiovarainministeriön meno- ja rakennekartoitus .
Ilmoita asiaton viesti
Useimmat näistä tahoista ovat väärässä. OECD Suomi -raporteista voi valita sopivia osia.
Ilmoita asiaton viesti
Ennen oli vasemmiston puolellakin lautamiesjärjellä ajattelevia politiikkoja.
Paavo Lipposen I ja II hallituksissa vv 1995-2003 oli kokoomuksella VM-ministerin salkku .
https://valtioneuvosto.fi/tietoa/historiaa/hallitukset-ja-ministerit/raportti/-/r/m1/66
https://valtioneuvosto.fi/tietoa/historiaa/hallitukset-ja-ministerit/raportti/-/r/m1/67
Valtion budjetin tasapainottamista jatkettiin pm Ahon hallituksen jälkeen:
Hallituosohjelmasta:
”Valtiontalouden tasapainottaminen
Valtion velan bruttokansantuoteosuus käännetään vaalikauden aikana laskuun. Tämä edellyttää, että vaalikauden loppuun mennessä saavutetut vuotuiset rakenteelliset menojen supistukset ovat vähintään 20 miljardia markkaa nykytasoon verrattuna. Menojen leikkauksia etsittäessä on oltava valmis tarkastelemaan kaikkia talousarvion menoja. Hakemalla menojen leikkaukset mahdollisimman laajalta alueelta turvataan parhaiten talouden perusrakenteet, toimivat julkiset palvelut sekä kaikkien kansalaisten toimeentulo. Menojen uudelleen arvioinnilla edistetään myös talouden toimivuutta.
Menojen leikkaukset ajoitetaan etupainotteisesti ja ne kohdistetaan ottaen huomioon työllisyysvaikutukset. Vuoden 1996 valtion talousarvioon tehdään vähintään 10 miljardin markan rakenteelliset menojen leikkaukset. Suuruudeltaan noin 12 miljardin markan aiempia säästöjä jatketaan. Hallitus täsmentää vuoden 1996 menojen leikkaukset hallitusohjelman liitteenä olevassa lisäpöytäkirjassa. Siinä esitetyt toimenpiteet merkitsevät vuosille 1997-1999 ajoittuvia lisäsäästöjä, joiden yhteissumma kohoaa noin 5 miljardiin markkaan”.
Silloin velkaantumiseen suhtauduttiin vakavasti. Valtion budjetti
saatiin tasapainoon. Vuodelle 2003 annettu budjettiesitys:
https://budjetti.vm.fi/indox/download.jsp?lang=fi&file=/2003/TAE/he/os15/os15tl03_1.pdf
Ilmoita asiaton viesti
Koska eduskunta valitaan joka tapauksessa vain yhdelle neljän vuoden vaalikaudelle, minun on vaikea ymmärtää, miksi olisi jotenkin filosofisesti vaikeampaa pohdiskella 10–15 vuoden aikataulua kuin kahdeksan vuoden.
Ilmoita asiaton viesti
Voe tokkiisa, kysy noilta tutkimuslaitoksilta ja asiantuntijoilta, miksi
sopeutustoimia ei voi enää lykätä.
Ilmoita asiaton viesti
Olet sitä mieltä, että kymmenen vuotta on ”lykkäystä”, kahdeksan vuotta ei?
Ilmoita asiaton viesti
Jokainen valitsee tyylinsä käydä keskustelua asia- tai alatyylillä.
P.s. Nykyisellä hallituksella on ollut vaikeuksia, paljonko on paljon.
Hallituksen iltakouluun olisi ollut tarpeellista ottaa lukupiiri
http://www.lukimat.fi/matematiikka/tietopalvelu/tukitoimet/keinoja-taitojen-tukemiseen/matemaattisten_suhteiden_ymmartaminen
Ilmoita asiaton viesti
Ainahan sitä voi puheenaihetta vaihtaa, jos ei osaa vastata. Suurten puolueiden kesken ei ole erimielisyyttä siitä, että sopeutustoimia pitää aloittaa. Ei kukaan ole puhunut lykkäämisestä. Aikataulusta on keskusteltu, mutta kokoomuskaan ei enää panikoi yhdestä vaalikaudesta.
Ilmoita asiaton viesti
Puhukaa vain itsestänne.
Kokoomus ei ole käsittääkseni misään vaiheessa puhunut yhden vaalikauden aikaisesta sopeutuksesta.
Ilmoita asiaton viesti
Haaveilijoille ei ole sijaa, jos Roubinin päättelyt ohjauskoron nostamisesta 6 % tietämille toteutuisi, kuten niin monesti aiemminkin on ollut oikeassa.
FED: n 6 % = 7 – 8 % EKP:n jäsenille varsinkin velkaantuville Suomessakin.
Ilmoita asiaton viesti
Demarit vaarantaisivat ja koksut purkisivat yhteiskunnan ilman riskin häivettä.
Ilmoita asiaton viesti
Niin Suomessa on ylisuuri julkinen hallinto, joka on luotu kaksinkertaiselle väestömäärälle, mitä Suomessa on nyt asukkaita.
Ilmoita asiaton viesti
Määrittele ylisuuri hallinto? Ymmärtääkseni muihin maihin meillä ei ole niin suuri julkishallintoa, jos työntekijöitä ruohonjuuritasolla ei lasketa?
Ilmoita asiaton viesti
Juuri nyt, ”hyvinvointiyhteiskunta”, kenelle ?
Se ei ole ollut pitkään enää hyvinvointia kansaneläkeläisille, osa-aikatyöntekijöille, opiskelijoille, työttömille, joilla ei ole palkallista työkykyä, osaamista tai työpaikkaa jne.. Se on edelleen hyvinvointia vain meille hyvin toimeentuleville, joiden verotukseen ja palveluihin ei saa koskea ml. verovälttelijät lain piirissä tai ulkopuolella.
Julkisiin 50 mrd:n ostoihin ei saa koskea, koska se on pois yksityiseltä sektorilta.
Miten kokoomuksen ohjelma ottaa huomioon ei- hyvinvointiyhteiskunnan ohjelmallaan.
Ilmoita asiaton viesti
Hankintojen tehostaminen on mm. kokoomuksen listalla.
Ilmoita asiaton viesti
Täällä ne säästökohteet piilevät: VVM:n ulkopuolinen selvitys: Sivut 1-3 tiivistys.
Laatijat:
Jussi Pyykkönen, Vanhempi Asiantuntija PTCS Oy
Kirsi-Maria Halonen, Professori, oikeustiede, Lapin yliopisto
Janne Tukiainen, Professori, taloustiede, Turun yliopisto
Anniina Parviainen, Asiantuntija, PTCS Oy
Selvitys julkisen hankintojen säästökeinoista.
https://vm.fi/documents/10623/150718668/Selvitys+julkisen+hankintojen+s%C3%A4%C3%A4st%C3%B6keinoista.pdf/392c82c8-c382-d667-d96b-f78f234abef8/Selvitys+julkisen+hankintojen+s%C3%A4%C3%A4st%C3%B6keinoista.pdf?t=1678084096339
Ilmoita asiaton viesti
Jos noin on, niin hyvä.
Aihe on tärkeä ja jäänyt vähälle huomiolle. Palvelujen ostaminen, tuottaminen, sekä tavarahankinnat ovat valtava menoerä julkisella sektorilla.
Julkiset hankinnat eivät edes toimi keskitetysti, eivätkä tietenkään kansalaisten parhaaksi Monella julkisella organisaatiolla kun on ikioma hankintakoneisto ostojohtajineen, pääliköineen sekä ostajineen.
Näitä päällekäisiä osto organisaatioita on Suomessa satoja. Jokainen em erillinen osto-orkesteri soittaa samaa sävelmää kuluista ja laadusta piittaamatta vuodesta toiseen. Toiminnan aiheuttamat lisäkulu voidaan laskea miljardeissa.
Käytännössä siis samaa, tai vastaavaa toimitussisältöä kilpailutetaan läpi Suomen, samojen palvelun ja tavarantoimittajien kesken moneen kertaan.
Hyödyt toiminnasta ovat täysi nolla, mutta kulut ja byrokratia valtavat.
Hankintatoimen järkeistäminen julkisella puolelle olisi kuitenkin teknisesti ’pala kakkua ’ yhteisellä ja läpinäkyvällä hankintatyökalulla. Edellisen käyttöön EI julkisella sektorilla ole kuitenkaan minkäänlaista halua.
Jokaisella itsekseen toimivalla hankintaorganisaatiolla on edelleen laiskan kissan päivät. Ostaminen, etenkin muiden rahoilla, on helppoa ja kivaa ja ”töitä” riittää varmasti.
Ilmoita asiaton viesti
Tässä on todella suuri savotta, ja se säästö esim. 10 % on heti viivan alla= 5 mrd €
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä. Organisaatoiden viilaamisen lisäksi ne AIDOT toiminnan kustannussäästöt tuovat vielä lisämiljardeja, Materiaaliohjauksen oikealla toteutamisella voidaan tehdä lisäksi extratili.
Hyvä esimerkki perseelleen menneistä hankinnoista, joissa petti laatu, ohjaus ja valvonta oli nämä surullisen kuuluista maskit. Ainoastaan idiootit ostavat paskaa kovalla hinnalla.
Ilmoita asiaton viesti