Demokraatit alkavat äänestää vastaehdokasta Donald Trumpille

Ensi viikolla  Iowassa käynnistyy demokraattien  esivaalit vastaehdokkaan valitsemiseksi  istuvalle presidentti Donald Trumpille marraskuun presidentinvaaleihin.

Palautetaan  mieliin, että vuoden 2016 vaaleissa demokraattien ehdokas Hillary Clinton sai n. 65,9 milj. ääntä, kun presidentiksi  tullut Donald Trump sai n. 63 milj. ääntä. Mutta lähes 3 miljoonan äänten enemmistö ei riittänyt valitsijamiesten enemmistöön (Trump 303- Clinton 227).

Kuluneella viikolla on USA:n senaatissa käyty demokraattien aikaansaamaa virkarikoskeskustelua istuvaa presidentti Trumppia  vastaan. Eilen republikaanienemmistöinen senaatti hylkäsi äänin   51-49  demokraattien vaatimukset saada lisää uusia todisteita senaatin nähtäväksi. Ensi viikolla  – ilmeisesti keskiviikkona – senaatti äänestää presidentti Trumpin virkarikossyytteistä . Jos ja kun  republikaanienemmistö pitää, koko tämä poliittinen “farssinäytelmä”  voi kääntyä demokraatteja vastaan. Mitkään puolueettoman “oikeudenkäynnin” tunnusmerkit eivät senaatissa täyttyneet, jos asiaa katsoo pohjoismaisen oikeusvaltion näkökulmasta.

Ensi tiistaina 04.02.2020 Donald Trump pitää edustajainhuoneessa presidentille kuuluvan vuosittaisen puheen kansankunnan tilasta.  Senaatin  virkarikoskäsittelyä hän on nimittänyt aiemmin noitavainoksi. Miten hän nyt puheessaan asettaa sanansa ennen keskiviikon senaatin äänestystä.

****

Onko sitten demokraateilla asettaa varteenotettava vastaehdokas istuvalle presidentille Donald Trumpille. Demokraattien sisäisessä ehdokaskilvassa ei kukaan tässä vaiheessa ole selvässä johdossa. Joten on ennenaikaista sanoa, kuka on demokraattien lopullinen presidenttiehdokas  ( Joe Biden, Bernie Sanders, Elizabeth Warren vai joku muu) ja, miten hän menestyy sitten vaaleissa. Tasaiselta näyttää tässä vaiheessa mielipidemittauksissa  kannatuslukemat istuvaa presidenttiä vastaan.  Mutta vasta valitsijamiesten – ei äänten – enemmistö ratkaisee valituksi tulemisen, se nähtiin viimeksi vuoden 2016 vaaleissa.

USA:n valtalehdillä on tapana ollut toimia jonkun pääehdokkaan puolesta. New Yorkin valtalehti  (vuodesta 1960 demokraattien ehdokkaan puolella) ei aina ole onnistunut olemaan voittajan puolella, kuten tuosta linkistä ilmenee. Pääkaupungin  Washingtonin arvovaltainen lehti hyökkäsi  kesällä 2016 jo Donald Trumpin ehdokkuutta vastaan ja tuskin on näkemystään muuttanut nyt neljä vuotta myöhemmin.

*****

USA:n presidentit

SJPHKI

Länsidemokraatti. Politiikan ja urheilun laaja-alainen seuraaja koti- ja ulkomailla. Asioiden puolesta toimija. Vuosikymmenien työura viidellä eri vuosikymmenellä maataloustöistä asiantuntija- ja johto- sekä luottamustehtäviin (Eduskunta, ministeriö, keskusvirasto, liikelaitos, osakeyhtiö, poliisihallinto ja työnantajaliittotaso, urheiluseuratoiminta, reservin upseeri) kahdella yliopistotutkinnolla. Suomen tulee olla mukana läntisten demokratioitten yhteistyöjärjestöissä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu