Eduskunnan kyselytunnilta  ei mitään  uutta

Eilen oli joulutauon jälkeen ensimmäinen eduskunnan kyselytunti.

Mielenkiinnolla odotin, miten keskiviikkona tasavallan presidentti Sauli Niinistön  pitämä puhe valtiopäivien avajaisissa oli vaikuttanut puolueiden puheisiin.

Tarkoitan tätä kohtaa presidentin puheessa:

“Suomessa ei ole ollut merkittävää reaalista talouskasvua kuuteentoista vuoteen. Samana aikana julkisen sektorin huolestuttavan tuntuva velkaantuminen on jatkunut. On siirrytty pysyvästi velkaperusteiseen ylläpitoon.

En usko, että yksikään käsi nousee kannattamaan, että jatketaan näin vaan. Kaikki kädet taitavat nousta kannattamaan, että pannaan talous sitten kuntoon. Sitä onkin kyllä kannatettu näinä vuosina jo monta kertaa. Ja tässä silti vielä ollaan.

Pikainen vertailu Pohjoismaihin osoittaa, että Suomessa sakkaa pahasti ja pysyvästi. Ei se siitä muutu, että etsitään syypäitä ja pysytään juoksuhaudoissa. Siitä se voisi muuttua, että nostetaan paljas totuus pöydälle ja heitetään ennakkoasenteet ja vakiofraasit nurkkaan. Pohjaksi voisi päättää lopputuloksen, että dynaaminen talous ja työelämän perusturva eivät ole toisiaan poissulkevia. Sitten on vain perille puskettava. Olisikohan eduskunta valmis vetämään tällaista puolue- ja vaalikaudet ylittävää yhteistyötä?”

***

Eduskunnan kyselytunnilta  ei eilen kuultu mitään  uutta. 

Ensimmäisen kysymyksen hallitukselle ja sen pääministeri Petteri Orpolle esitti SDP:n  puheenjohtaja Antti Lindtman.  Lindtmannin kysymys oli heti kättelyssä hyökkäävä ja hän syytti hallitusta  Suomen taloustilannetta ja, että velkaantuminen kasvussa. Pääministeri Orpo vastasi, ”Minä kuulen ei, ei, ja vielä kerran ei”

***

SDP on pysynyt oppositiossa omissa poteroissaan, minkä se otti pääministeri Sanna Marinin johdolla jo ennen eduskuntavaaleja.

Presidentti Niinistön puheessa korostama “nostetaan paljas totuus pöydälle”, ei näytä  SDP:ltä onnistuvan. SDP:n syyttäminen hallitusta velanotosta on liian paksua kuultavaa. Olen täällä monta monituista kertaa todennut, että edellinen hallitus  ei suinkaan jättänyt  seuraajalleen  10,4 mrd:n  (2023 budjettiesitys)  alijäämäistä  budjettia, vaan todellisuudessa   ainakin  16-17 mrd:n alijäämäisen  (jopa suuremman)  budjetin. 

****

Valitettavaa on, että SDP on välillisesti ajautunut laittomien lakkojen tukijaksi SAK:n toimesta. Lakot heikentävät edelleen koko Suomen taloutta ja julkistalouden tilaa. Suomessa poliittisia lakkoja ei ole ollenkaan rajoitettu.  Poliittiset lakot on tällä hetkellä kielletty esimerkiksi Saksassa, Iso-Britanniassa ja Hollannissa. Poliittisia lakkoja on rajoitetusti muun muassa Ruotsissa, Norjassa, Tanskassa ja Ranskassa.  

****

Talouspolitiikan arviointineuvosto  ehdotti jo  vuoden 2021 raportissaan (s. 10): Velka-asteen vakauttamiseksi tulisi julkista taloutta sopeuttaa vuosittain noin 0,2–0,4 prosentilla suhteutettuna BKT:hen. Pääministeri Marin saatikka eritoten  valtiovarainministeri Saarikko eivät korvaansa lotkautaneet ekonomistien näkemyksille. Nyt hallituksen syyttäminen velanotosta ei taida ihan upota kansalaisille. Vastuu julkistalouden vakauttamiseksi siirtyi pääministeri Orpon hallitukselle.  

 

SJPHKI
Helsinki

Länsidemokraatti. Politiikan ja urheilun laaja-alainen seuraaja koti- ja ulkomailla. Asioiden puolesta toimija. Vuosikymmenien työura viidellä eri vuosikymmenellä maataloustöistä asiantuntija- ja johto- sekä luottamustehtäviin (Eduskunta, ministeriö, keskusvirasto, liikelaitos, osakeyhtiö, poliisihallinto ja työnantajaliittotaso, urheiluseuratoiminta, reservin upseeri) kahdella yliopistotutkinnolla.
Suomen tulee olla mukana läntisten demokratioitten yhteistyöjärjestöissä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu