Eduskuntapuolueet välttäneet ottamasta kantaa perustuslakivaliokunnan toimintaan, mutta Tarja Halonen ei

Presidentti Tarja Halosen kannanotot ulkoministeriön virkamiesten toimintaan viime lauantain (18.01.2020) TV1:n  ykkösaamussa ovat herättäneet enemmän tai vähemmän kummastusta.

TV-katsojalle ei jäänyt epäselväksi, mitä mieltä Tarja Halonen on ulkoministeri  Pekka Haavistoa  koskevasta  eduskunnan perutuslakivaliokunnan tutkittavana olevasta perustuslain 115 §:n tarkoittamasta muistuksesta.

Eduskuntapuolueet ovat laidasta laitaan välttäneet ottamasta kantaa perustuslakivaliokunnan toimintaan , mutta Tarja Halonen ei sitä maltttanut. Entiset presidentit eivät juuri ole puuttuneet virkakautensa jälkeen päivän (sisä)poliittisiin  kysymyksiin.

Itseäni asia on kiinnostanut  millaisia muistutuksia  on perustuslakivaliokunta viime vuosina  käsitellyt. Toinen kiinnostuksen kohde on ollut, että  perustuslakivaliokunta joutuu nyt tarkastelemaan virkamiehen vastuuta ja oikeussuojaa perustuslain 118 §:n  perusteella. 

Tarja Halonen nosti tuossa viime  lauantain haastattelussa ulkoministeriön virkamiehet keskiöön oman ulkoministerikautensa kokemusten perusteella. 

Perustusvaliokunta joutuu selvittämään ja tutkimaan Pekka Haaviston toiminnan laillisuuskysymyksenä perustuslain lähtökohdista.  Laillisuuskysymyksen asiasta tekee se,  ministerin ja virkamiehen näkemykset samasta asiasta ovat keskenään  täysin ristiriidassa. Perustuslakivaliokunta joutuu ottamaan kantaa virkamiehen asemaan . yksistään  jo yksistään perustuslain 118 §:n määräysten johdosta.

Mielenkiintoinen yksityiskohta Tarja Halosen haastattelussa oli hänen muistelunsa ulkoministeriön virkamiesten toimintaan koskien Suomen liittymisprosessia maamiinat kieltävään Ottawan sopimukseen. Eläkkeellä oleva suurlähettiläs Pasi Patokallio kirjoitti Helsingin Sanomissa (21.01.2020), että  ulkoministeri Halonen oli oman hallituksensa ja presidentti Martti Ahtisaaren tekemästä päätöksestä vahvasti eri mieltä. Sen sijaan, että Halonen olisi eronnut hallituksesta, hän ryhtyi syyttämään virkamiehiä taitamattomuudesta, totesi Pasi Patokallio HS:n kirjoituksessa.

***

P.s. Aamun HS on julkaissut kuukausittaisen puoluekannatusmittauksen. HS:n luvut poikkeavat jonkun verran Ylen  10.01.2020 julkaisemasta  kannatuskyselystä. Yksi syy voi olla otoksen erilainen koko ja, että  HS:n ja Ylen haastattelut tehtiin eri aikaan.

SJPHKI

Länsidemokraatti. Politiikan ja urheilun laaja-alainen seuraaja koti- ja ulkomailla. Asioiden puolesta toimija. Vuosikymmenien työura viidellä eri vuosikymmenellä maataloustöistä asiantuntija- ja johto- sekä luottamustehtäviin (Eduskunta, ministeriö, keskusvirasto, liikelaitos, osakeyhtiö, poliisihallinto ja työnantajaliittotaso, urheiluseuratoiminta, reservin upseeri) kahdella yliopistotutkinnolla. Suomen tulee olla mukana läntisten demokratioitten yhteistyöjärjestöissä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu