Eduskuntavaalien kolme kärkipuoluetta samassa järjestyksessä

YLE  on julkaissut uuden puolueiden kannatusmittauksen. Sen mukaan eduskuntavaalien kolme  kärkipuoluetta ovat samassa järjestyksessä

KOK PS SDP KESK VIHR VAS RKP KD LIIK Muut
YLE 21,6  20,6  19,9  10,2  7,5  7,5  4,1  4,3  2,0  2,3
Vaalitulos 20,8 20,1 19,9 11,3 7,0 7,1 4,3 4,2 2,4 2,9

****

Eduskuntavaalien suurimman puolueen puheenjohtaja  ja hallitustunnustelija Petteri Orpo ilmoitti  torstaina 27.04.2023, että hallitusneuvotteluihin osallistuvat kokoomus, perussuomalaiset, RKP ja KD. 

Ensimmäisen kerran uuden  perustuslain  mukaiset hallitusneuvottelut suoritettiin keväällä 2003. Tällöin laadittiin prosessi, jota yhä edelleen noudatetaan hallitusta muodostaessa. Lue:  Eduskunta hallituksen muodostajana

Hallitusneuvottelut  alkoivat tämän viikon  tiistaina 02.05.2023 Säätytalolla yhteisen tilannekuvan luomisella . Samana päivänä tiedotettiin neuvotteluorganisaatio

Eilen keskiviikkona päätettiin hallitusneuvottelujen reformipöytien ja jaostojen puheenjohtajista

Julkisuudessa on esiintynyt yksittäisiä nimittelyä muodostettavasta hallituksesta. On nimitetty sinimustahallitukseksi tai  täällä eräs blogisti mahtipontisesti nimitti äärioikeiston hallitukseksi. Minä puolestani nimitän muodostettavaa hallitusta reformihallitukseksi, sillä niin monessa asiassa muodostettava hallitus joutuu tekemään korjausliikkeitä  edellisen hallituksen jäljiltä.

Hallitusneuvottelujen vetäjä, eduskunnan puhemies ja näillä näkymin seuraava pääministeri Petteri Orpo tapasi keskiviikkona Helsingissä käyneen Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin. Jos Suomella on seuraava hallitus koossa kesäkuun alussa, pääministerinä Petteri Orpo edustaa Suomea Eurooppa neuvoston  kokouksessa kesäkuun lopussa.

****

Katso tästä eräiden  Euroopan ja eräiden muiden maiden puoluekannatuksia.

Ruotsi  –  NorjaTanska –  Saksa   –  Itävalta  – Hollanti  – Britannia  – Italia  – KreikkaEspanjaRanska  –   Viro  – Suomi–  Kanada USA Japani

Toukokuussa käydään  Turkissa presidentinvaalit  (ks.  Opinion polling)  ja   parlamenttivaalit).  Jatkaako Turkin presidenttinä   Recep Tayyip Erdoğan ?  Kovin kilpailija on kuuden puolueen yhteinen ehdokas Kemal Kılıçdaroğlu, jonka kannatus on hiukan edellä   Erdoğanin kannatusta.

Myös EU-maa Kreikassa  käydään parlamenttivaalit  toukokuussa. Nykyisen pääministeri Kyriakos Mitsotaksin  keskustaoikeistolainen  ND-puolue (New Democracy ) on kannatusmittauksissa johdossa.  Toisena kannatusmittauksissa on entinen pääministeripuolue, vasemmistolianen Syriza -puolue.

Vuonna 2023 eri  maissa pidettäviä vaaleja

SJPHKI
Helsinki

Länsidemokraatti. Politiikan ja urheilun laaja-alainen seuraaja koti- ja ulkomailla. Asioiden puolesta toimija. Vuosikymmenien työura viidellä eri vuosikymmenellä maataloustöistä asiantuntija- ja johto- sekä luottamustehtäviin (Eduskunta, ministeriö, keskusvirasto, liikelaitos, osakeyhtiö, poliisihallinto ja työnantajaliittotaso, urheiluseuratoiminta, reservin upseeri) kahdella yliopistotutkinnolla.
Suomen tulee olla mukana läntisten demokratioitten yhteistyöjärjestöissä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu