Eduskuntavaalien kolme kärkipuoluetta samassa järjestyksessä
YLE on julkaissut uuden puolueiden kannatusmittauksen. Sen mukaan eduskuntavaalien kolme kärkipuoluetta ovat samassa järjestyksessä
KOK | PS | SDP | KESK | VIHR | VAS | RKP | KD | LIIK | Muut | |
YLE | 21,6 | 20,6 | 19,9 | 10,2 | 7,5 | 7,5 | 4,1 | 4,3 | 2,0 | 2,3 |
Vaalitulos | 20,8 | 20,1 | 19,9 | 11,3 | 7,0 | 7,1 | 4,3 | 4,2 | 2,4 | 2,9 |
****
Eduskuntavaalien suurimman puolueen puheenjohtaja ja hallitustunnustelija Petteri Orpo ilmoitti torstaina 27.04.2023, että hallitusneuvotteluihin osallistuvat kokoomus, perussuomalaiset, RKP ja KD.
Ensimmäisen kerran uuden perustuslain mukaiset hallitusneuvottelut suoritettiin keväällä 2003. Tällöin laadittiin prosessi, jota yhä edelleen noudatetaan hallitusta muodostaessa. Lue: Eduskunta hallituksen muodostajana
Hallitusneuvottelut alkoivat tämän viikon tiistaina 02.05.2023 Säätytalolla yhteisen tilannekuvan luomisella . Samana päivänä tiedotettiin neuvotteluorganisaatio.
Eilen keskiviikkona päätettiin hallitusneuvottelujen reformipöytien ja jaostojen puheenjohtajista.
Julkisuudessa on esiintynyt yksittäisiä nimittelyä muodostettavasta hallituksesta. On nimitetty sinimustahallitukseksi tai täällä eräs blogisti mahtipontisesti nimitti äärioikeiston hallitukseksi. Minä puolestani nimitän muodostettavaa hallitusta reformihallitukseksi, sillä niin monessa asiassa muodostettava hallitus joutuu tekemään korjausliikkeitä edellisen hallituksen jäljiltä.
Hallitusneuvottelujen vetäjä, eduskunnan puhemies ja näillä näkymin seuraava pääministeri Petteri Orpo tapasi keskiviikkona Helsingissä käyneen Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin. Jos Suomella on seuraava hallitus koossa kesäkuun alussa, pääministerinä Petteri Orpo edustaa Suomea Eurooppa neuvoston kokouksessa kesäkuun lopussa.
****
Katso tästä eräiden Euroopan ja eräiden muiden maiden puoluekannatuksia.
Ruotsi – Norja – Tanska – Saksa – Itävalta – Hollanti – Britannia – Italia – Kreikka – Espanja – Ranska – Viro – Suomi– Kanada – USA – Japani
Toukokuussa käydään Turkissa presidentinvaalit (ks. Opinion polling) ja parlamenttivaalit). Jatkaako Turkin presidenttinä Recep Tayyip Erdoğan ? Kovin kilpailija on kuuden puolueen yhteinen ehdokas Kemal Kılıçdaroğlu, jonka kannatus on hiukan edellä Erdoğanin kannatusta.
Myös EU-maa Kreikassa käydään parlamenttivaalit toukokuussa. Nykyisen pääministeri Kyriakos Mitsotaksin keskustaoikeistolainen ND-puolue (New Democracy ) on kannatusmittauksissa johdossa. Toisena kannatusmittauksissa on entinen pääministeripuolue, vasemmistolianen Syriza -puolue.
Saarikon uhriutuminen näyttää edelleen laskevan kepun kannatusta, upeaa että lupasi jatkaa puhiksena eikä tehnyt tilaa esim. Antti Kaikkoselle.
Tätä menoa Saarikolle jää puolueesta enää känsälät käsiin.
Ilmoita asiaton viesti
Jos Kaikkonen edes haluaa.
Hän saattaisi jopa nostaa Keskustaa juurilleen.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä meidän täytyy olla huolisamme Keskustan tulevaisuudesta. Auttaisikohan, jos antaisin muutaman maksullisen neuvon, kuten tein Kokoomukselle:
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/rjaaskel/kokoomus-vaikuttaa-neuvottomalta/
Ilmoita asiaton viesti
Neuvoja jaellaan.
Tässä ilmaiseksi neuvoja PS:lle
https://www.kokoomus.fi/kokoomuksen-eduskuntaryhman-vastaukset-hallitustunnustelija-orpon-kysymyksiin/
Ilmoita asiaton viesti
Suomessa on käyty vapaat eduskuntavaalit, joissa äänestäjät tahtoivat muutosta.
Julkisuudessa on esiintynyt yksittäisiä nimittelyä muodostettavasta hallituksesta. On nimitetty sinimustahallitukseksi tai täällä eräs blogisti mahtipontisesti nimitti äärioikeiston hallitukseksi. Minä puolestani nimitän muodostettavaa hallitusta reformihallitukseksi, sillä niin monessa asiassa muodostettava hallitus joutuu tekemään korjausliikkeitä edellisen hallituksen jäljiltä.
Uuden hallituksen eteen kaatuu paljon vaikeita (julkisen talouden alijäämä, sote- uudistus heikensi tilannetta, työvoimapula, peruskoulun kriisi jne,) että toivoisi rakentavaa yhteistyötä.
Ilmoita asiaton viesti
Reformihallitus vaan on nimityksenä merkityksetön, jokainen maalle valittava hallitus haluaa tehdä muutoksia, reformeja, haluamaansa suuntaan. Ymmärrän toki että Kokoomuksen vakaumuksellisena kannattajan haluat nimitystä käyttää, mutta itse näkisin puoluesitoutumattomana nimityksen retoriseksi.
Oikeistohallitus tai porvarihallitus ovat nähdäkseni soveltuvia, neutraaleja termejä.
Sinimustahallitus ja äärioikeistohallitus ovat lähinnä uhkakuvia luovaa retorista puppua, aivan kuten vihervasemmistohallitus tai sosialistihallitus viime vaalikaudella. Oikeistohallitus tai porvarihallitus ovat nähdäkseni soveltuvia, neutraaleja termejä.
Opposition tehtävä taas on tuottaa kritiikkiä hallitukselle ja pakottaa se perustelemaan valintaansa, aivan kuten Kokoomus, PS ja KD tekivät ansiokkaasti viime hallituskaudella, se on demokratiaa se.
Yhteistyötä tarvittaneen ensisijaisesti turvallisuuspolitiikassa ja sehän hoitui hyvin viime vaalikaudella opposition ja hallituksen vetäessä samaa köyttä, sama toistunee tulevallakin hallituskaudella.
Ilmoita asiaton viesti
Vihervasemmistohallitus oli ihan yhtä osuva kuin oikeisto- tai porvarihallitus, vai onko vasemmisto terminä retorista puppua, mutta oikeisto on neutraali?
Ilmoita asiaton viesti
Marinin hallituksessa oli myös Keskusta ja RKP. Toki Keskustan tunnusväri on vihreä, RKP taas on joustava.
Ilmoita asiaton viesti
Marinin hallituksessa oli tosiaan vain kaksi vasemmistopuoluetta, Sdp ja vasemmistoliitto.
Ilmoita asiaton viesti
Suomessa on Reformikeskus, josta voisi olla apua reformihallitukselle, tai päinvastpoin
Ilmoita asiaton viesti
Taktista äänestämistä SDP:n kannatuskehityksestä ei voi nähdä. Pikemminkin kyse olisi ollut loikasta, koska vihreätkin etenevät kohti sinistä tulevaisuutta.
Ilmoita asiaton viesti
Pidin alun perin taktisesta äänestämisestä nostettua kohua turhana, kuten ehkä muistat. Erityisesti osoitettiin sormella demareita, joiden katsottiin imuroineen ääniä vihreiltä ja vasemmistollitolta.
Sekä vihreät että vasemmistoliitto nostivat kyselyssä kannatustaan vaaleihin verrattuna demareiden pysyessä täsmälleen samassa lukemassa kuin vaaleissa. Mitään perustetta normaalia suuremmalle taktiselle äänestämiselle ei siis ainakaan tässä kohtaa ole olemassa.
Näyttää pikemminkin siltä, että vihreiden ja vasureiden kannattajia jäi vaaleissa nukkumaan enemmän kuin aikaisemmin.
Ilmoita asiaton viesti
Ehkä joku asiantuntija onnistuu selittämään näitä viimeisimpiä lukuja gallup-kyselyssä tapahtuvana taktisena vastaamisena.
Ilmoita asiaton viesti
No varmaan Kantar, kun julkaisee seuraavan tutkimuksen.
https://www.kantarpublic.com/fi/ty%C3%B6mme/varsinkin-sdp-hy–tyi-taktisesta—–nest–misest–
Ilmoita asiaton viesti
Onko äänestämättä jättävä minkään puolueen kannattaja?
Vasemmistoliitto pyrki ansiokkaasti Arhinmäen aikaan trendikkäiden koulutettujen vasemmistonuorten puolueeksi ja siten Vihreiden alueelle. Ohisalo taas ohjasi puoluetta enemmän vasemmalle. Molemmat onnistuivat liikkeessään ansiokkaasti: nyt puolueet jakavat tasan tuon viidentoista prosentin äänipotin.
Soini puolestaan teki kaappauksen vasemmistoäänestäjistä ja kehitys näyttää tulleen pysyväksi: nyt PS saa yhä isomman äänipotin duunareista, jotka äänestävät oikeistopuoluetta. Soinin malli ajaa suohon paitsi vasemmistoa, myös näköjään Keskustan, joka on aiemmin ollut noista duunariäänistä riippuvainen. Pelkästään maanviljelijöiden äänet eivät riitä kovin pitkälle.
Ilmoita asiaton viesti
Kaipuun tunne on nyt jotain ihmeellistä polittisella kentällä. On ikäänkuin reikä taivaassa (lainaan Antti Tuuria kirjailijaa) mikä reikä Keskustapuolue puuttuu taivaalta. Sille ei anneta rauhaa kerätä voimia reservissä vaan vaaditaan eturintamaan. Eturintamassa Keskusta on ollut jo kahdeksanvuotta sen on pitänyt taipua moneen mutkaan ja kansan tuomioon siihen on kohdistettu maalitusra somen ja median kiihyttämänä.
Sanotaan että on tehty väärää politiikkaa Sipilän hallituksen Suomi kuntoon lääkkeet oli kovia vasemmisto ei tykännyt näyttivät sen vaaleissa mutta Suomi tuli osin kuntoon. Seuraavaksi vasemmistolais hallitus jossa Keskusta vahti ettei sosialisoitaisi nyt oikeisto moitti.
Nyt olemme lepo reservissä joka meille suotakoon vaalivoittajat korjaa heillä on nyt näytön paikka onnea heille.
Ilmoita asiaton viesti
Näinkin. Jokainen puolue vastaa omista tekemisistään vain puolueen jäsenille eikä se muille oikeastaan kuulu.
Olen silti siinä uskossa että opposition kautta kannatuksen nousu onnistuu samalla tempolla mitä teki hallitustaipaleen aikana.
Toki voin olla uskoni kanssa väärässä niinkuin yleensä olenkin :^)
Ilmoita asiaton viesti
Puheet taktisesta äänestyksestä Sdp:n osalta voidaan lopettaa, Päähallituspuolueen poikkeuksellinen menestyminen vaalissa tuli muista ansioista. Reformilla tarkoitetaan yleensä uudistamista, mutta jos sini-musta hallitus syntyy niin on todennäköistä, että sen politiikan keskiössä on enemmän pyrkimys palauttaa Suomi takaisin siihen sulkeutuneseen ja tunkkaiseen suomeen josta EU:n liittymisellä irti päästiin, kuin se, että pyrkisimme nostamaan vaikutusmahdollisuuksiamme EU:n sisällä kuten Pm. Marin teki.
Ilmoita asiaton viesti
…ettäkö hallitus noudattaisi EU:ta torjuvaa politiikkaa.
Marinin hallitus ei aktiivisesti seurannut EU-tapahtumia, vaan oli usein myöhässä.
… ja sitten uudistuksiin, puhu vain SDP:stä ja paikalleen jämähtämisestä esim. työlainsäädännöstä moniin maihin verrattuna.
Ilmoita asiaton viesti
S-J P ja mistähän se johtuu, mahtaiseko johtua siitä, että työntekijöiltä puuttuu luottamus suomalaiseen työnantajaan. Miksi EK ei hyväksy kuten Ruotsissa, että työntekijäpuolelta on edustus yrityksen hallituksessa ja että, työntekijöillä on myötämääräämisoikeus. Suomalaisten yritysten johtoon tarvitaan uusi sukupolvi joka ymmärtää jotain modernista johtamisesta, käskyttämisen sijaan.
Ilmoita asiaton viesti
Hupaisaa.. demarit ovat laulaneet samaa EU-sosialismin virttä jo Lipposesta alkaen: ”Suomen pitää olla EUn kovinta ydintä”, jotta äänemme kuuluu.
Tämä on tullut kalliiksi suomalaiselle yhteiskunnalle ja veronmaksajille – ja hyöty; se on negatiivinen.
Olemme tällä hetkellä maa, johon tuodaan italialaisten jätteitä poltettavaksi. Tätä mielenvikaista sätkynukkeilua ja (jopa lainatun) rahan syytämistä EUn molokin kitaan, on perusteltu paitsi edellisellä, myös turvallisuudella.
Huomioiden EUn peruskirjan ja luonteen, molemmat täysin kestämättömiä perusteita. Ja granlundit jatkavat edelleen samaa laulua, vaikka olemme NATOn jäsen.
Ilmoita asiaton viesti
Hra. Tuomisen olisi syytä hieman vilkaista vientitilastojamme, niin ehkä hra. Tuomiselle selviäisi se miksi EU ja mielummin sen ytimessä oleminen on meille tärkeää.
Ilmoita asiaton viesti
Tämä on juuri sitä väärin ajattelua, jonka edessä ja vuoksi te olette siirtyneet Neuvostoliiton nöyristelystä EUn orjiksi.
Jos Granlund ottaisi koko EUn kattavat tilastot esiin, niin hän saattaisi huomata, että myös ne maat, jotka eivät yritä leikkiä olevansa ytimessä, tekevät samalla tavalla kauppaa unionin sisällä. Ei se vaadi tuota kaiken hyväksyvää alamaisuutta, jota sinäkin edustat.
Ilmoita asiaton viesti
Sdp sai eniten taktisia ääniä. Kokoomusta lähellä olevan ajatusaja Toivon kyselyn mukaan 7,3 prosenttia vastaajista kertoi äänestäneensä muuta kuin ykköspuoluettaan vaikuttaakseen hallituspohjaan, Yleisintä taktinen äänestäminen oli Sdp:tä äänestäneillä. Kyselyn perusteella yli viidesosa puolueen äänistä annettiin taktisesti.
Ilmoita asiaton viesti
Oletetusti Toivo kysyi jotain muutakin, vaan jätti kertomatta.
Ilmoita asiaton viesti
Kattotaan nyt rauhassa, minkälaista ohjelmaa neuvottelut pukkaavat. Sinänsä hauska yksityiskohta on Perussuomalaisten rooli tässäkin näytelmässä, jälleen kerran.
Ilmoita asiaton viesti
Kannattaa varata hetki aikaa Pietikäisen linkkeihin eri maista.
-Saksassa puolueiden kannatus vaalin jälkeisinä kuukausina
-Hallitusten suosion kehitys eri maissa Putinin hyökkäyksestä lähtien
-Ruotsin kannatusluvut nyt verrattuna puolen vuoden takaisiin
Lisäys Saksan vaalin jälkeinen data löytyy klikkaamalla kyselyn tekijää esim Forsa
Ilmoita asiaton viesti
Ruotsin linkissä on viime viikolla mitatuja kannatuksia -pääministeripuolueen kannatus vaalien tasolla ja toisissa tutkimuksissa suurempi.
https://en.wikipedia.org/wiki/Opinion_polling_for_the_2026_Swedish_general_election#2023
Saksan linkissä on huhti-toukuun 2023 kannatuksia (liittopäivävaalien jälkeen CDU/CSU kannatus suurempi kuin SPD:n
https://en.wikipedia.org/wiki/Opinion_polling_for_the_next_German_federal_election#Poll_results
Että silleen —>man muss niemals nie sagen 😀
Ilmoita asiaton viesti
Ei ollut tarkoitus kohdistaa asiaa mihinkään puolueeseen, mutta Saksassa historiallisen romahduksen kärsinyt puolue menetti vaalien jälkeen monta prosenttiyksikköä lisää (vrt kepu).Nyt kannatus on noussut lähes toiseksi huonoimman vaalituloksen tasolle.
10 vuotta taaksepäin Merkelin unioni oli puolenkymmenen edustajan verran vajaa yksinkertaiseen enemmistöön.
Ilmoita asiaton viesti
No tästähän sen näkee, että molemmat pääpuolueet CDU/CSU ja SPD
ovat kaukana huippukannatusvuosista
https://www.bundestag.de/parlament/wahlen/ergebnisse_seit1949-244692
Ilmoita asiaton viesti
Mutta kaksi parasta selviytyjää eurooppalaisten hallitusten kannatusten nykyisessä myllerryksessä löytyy pohjoismaista.
Ilmoita asiaton viesti
Vihreiden ja Vasemmistoliiton kehitys on erittäin hyvällä mallilla. Keskustan vaalien jälkeinen idioottimainen päätös johtaa sen samaan alle 10 % kerhoon, vaikka oppositiossa.
Näin demarien puolueeseen ujuttama troijalainen, tulee puheenjohtajana täyttämään SDPn hänelle asettamat tavoitteet.
Pian muuten sitä yhtä vihreää ääliötä täällä ei enää voi kutsua 7% femakkolahkon kuoripojaksi. Pitää aloittaa 6sella. Noh, voin nähdä tämän ”vaivan”.
Ilmoita asiaton viesti
Eniten tuossa gallupissa kiinnostaa kepun tulos, joka kertoo kepukansan olevan vapaaehtoiseen oppositoon menosta eri mieltä johtonsa kanssa. Jokainenhan – kepun johtajistoa ilmeisesti lukuun ottamatta – ymmärtää, että parhaiten maan asioihin vaikutetaan hallituksessa toimimalla ja huonoiten perunakellarissa murjottamalla.
Ilmoita asiaton viesti
Vähän hassua edes olettaa että heti vaalien jälkeen tulokset jotenkin olennaisesti poikkeaisivat vaalituloksesta.
Ilmoita asiaton viesti
Mediassa esiintyneet sangen lukuisat asiantuntijat ovat kertoneet, että käytyjen eduskuntavaalien vaalituloksessa näkyi ns. taktinen äänestäminen.
Uusimman gallup-tuloksen luultavasti odotetaan nyt sitten kertovan kansalaisten puoluekannan ilman taktista vääristymää.
Ilmoita asiaton viesti
Perunakellarissahan alkoi niin kokoomuksen kuin persujenkin kannatus itämään.
Eikö näillä nyt ole mahdollisuus vaikuttaa asioihin. Naurettavaa tuo pelko keskustan menestymisestä.
Toki ymmärrän sen,että persut toivoivat keskustaa itselleen takkuuttajaksi. Näppärästi olisi voinut negatiiviset seikattkin ohjata keskustan piikkiin.
Voittajat saavat (ja pitää) itse vastata huutonsa
Ilmoita asiaton viesti
Heikki, huomasitko tänään julkaistun puoluekannatuskyselyn tuloksen. Keskustalle 1,1 % lasku kuukaudessa. Mitä arvelet, vaikuttiko puolueen kieltävä huuto hallitusneuvotteluihin lähdöstä kannatuksen laskuun?
Ilmoita asiaton viesti
Eiköhän se siitä nouse,kun aika on.
Typerää olisi ollut lähtö hallitukseen. Kokoomuksen ja persujen aisankannattajaksi.
Nyt on voittajien aika kantaa vastuuta.
Ilmoita asiaton viesti
PersKeKo on jo kokeiltu ja huonoksi havaittu.
Ilmoita asiaton viesti
PersVaKo vielä kokeilematta, mutta vasemmistoliitolainen näkökulma voisi olla hyvinkin tasapainottava elementti tuossa kombossa.
Ilmoita asiaton viesti
Voihan se vielä tullakin. Jos Persut innostuvat vaatimaan mahdottomia ja Orpo joutuu kääntymään SDP: n puoleen.
Ilmoita asiaton viesti
Katsotaan nyt ensin, että miten ne neuvottelut menevät vai meneekö se niin, että hallitus hajoaa melko heti, kun löydetään monia kohtia, mitkä hakkaavat päihin isoja koloja perustuslain kulmaan.
Nämä ovat sellaisia aiheita, mitkä vaativat suuren osan eduskunnan äänestyksen määrästä hyväksymisestä ja on aika selvää, että mikään ei mene läpi.
Odotan mielenkiinnolla hallitusohjelman sisältöä. Olisi parempi oikeistolle keskittyä nyt ohjelman tekoon kuin ruikuttamiseen, jonka olette tehneet median avulla jo 2019 aina tuonne kevääseen saakka 2023.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä huomio tuosta perustuslaista. Kokoomus ajeli täysillä seinään jo Sipilän Teslan kyydissä, ennen kuin tajusivat että maassamme on laki ylitse muiden.
Ilmoita asiaton viesti
Porilainen blondivitsi muistaakseni sanoi että joku persu on hyvin perillä noista lakiasioista. Kukahan se lienee? Muistaakseni ainakin Jussila kuvaili erästä turkulaisjuristia toistaitoiseksi.
Ilmoita asiaton viesti
Sinänsä on kiva olla sitoutumaton ja miettiä asioita vapaammin. Siinä on se hyvä puoli, että voi myöntää itselleen olevansa joskus väärässä, eikä tartte toisille todistella juristien lakipykäliin sidottua elämän asennetta.
Turussa on pari aivan loistavaa lakihenkilöä, jotka tunsin työelämässä ollessani. Tampereella on kuulemma kova kysyntä, näistä turun keskivertojuristeista.
Ilmoita asiaton viesti