Ei ole perusteita lykätä julkisen talouden sopeutustoimia
Nykyinen suhdannetilanne ei perustele julkisen talouden sopeutustoimien lykkäämistä sanotaan Talouspolitikan arviointineuvoston torstaina julkisuuteen lähettämässä tiedotteessa.
Hallitustunnustelijaksi eilen valitun Petteri Orpon eduskuntapuolueille eilen antamassa kysymyssarjassa kysytään (n:o 2): Yhdyttekö valtiovarainministeriön virkamiespuheenvuoron 8.12.2022 esittämään tilannekuvaan Suomen taloudellisesta tilasta ja julkisen talouden sopeuttamistarpeesta?
Parhaillaan TV1:ssa haastateltavana oleva Sixten Korkman (SDP) arvostelee sekä arviointineuvostoa, valtiovarainministeriötä että kokoomusta. Haastattelun alussa Korkman toi reilusti puoluetaustansa esille.
Näyttää siltä, että sopeutus on tarkoitushakuisesti eräiden tahojen probagandassa vain menojen leikkausta. Sitähän se ei tule olemaan, vaan koostuu monesta tekijästä: menojen leikkaamisesta, talouden lisäkasvusta, verotuksen rakennemuutoksesta, tuottavuuden kasvusta digitaalisaation myötä, koulutuksesta ja tuotekehittelystä ym.
****
P.s. Vaalien jälkeen on toimittu vaalin tulosta kunnioittaen ja sovittuja pelisääntöjä noudattaen.
Mikä on sitten tuleva hallituspohja, on tässä vaiheessa vielä ratkaisematta. Se lienee kuitenkin todennäköistä, että seuraavan pääministerin nimi on Petteri Orpo.
Tuhannen taalan kysymys kenen leipään käydään käsiksi.
Ilmoita asiaton viesti
Ei kai Suomessa muiden kuin maanviljelijöiden kasvattamaa leipää syödä. Ehkä jotain viljatuotteita tuodaan myös ulkomailta.
Joten vastaus on: Maaniljelijöiden leipään käydään käsiksi ja purraan. Maanviljelijät omistavat pellot , metsät ja vedet.
Ilmoita asiaton viesti
Viime joulukuuulta (13.12.2022) taloudellisen huoltosuhteen tilasto
https://www.stat.fi/julkaisu/cktv58zx41ip90b61u1iq0ldd
Vuonna 2021 taloudellinen huoltosuhde oli 133. Tämä tarkoittaa, että sataa työssäkäyvää henkilöä kohti oli 133 työtöntä tai työvoiman ulkopuolista henkilöä.
Suomessa on ylisuuri julkinen hallinto ja talous asukasmäärään nähden.
Ilmoita asiaton viesti
Et voi kutsua itseäsi länsidemokraatiksi ja samalla edes pitää yllä mahdollisuutta Kokoomuksen hallituskumppanuutta Perussuomalaisten kanssa. Edessämme on Unkarin tie jos näin käy.
Ilmoita asiaton viesti
Tarkoitatko Viktor Orbanin viitoittamaa tietä Unkarin hallinnossa ja Europan suhteissa.?
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä.
Ilmoita asiaton viesti
Viktor Orbanin mielipiteet ovat suosittuja Unkarissa ja Vladimir pitää niistä myös.
Ilmoita asiaton viesti
Toisaalta Korkman sanoi myös, että demarit ovat liian lepsuja sopeutustoimien suhteen.
Kritiikki kokoomusta kohtaan perustui eniten sille, että velkaantumisasteesta annetaan hiukan liian synkkä kuva ja niinmuodoin Suomella on mahdollisuus edetä jossain määrin maltillisemmin leikkausten suhteen.
Kyllähän moni voi olla eri mieltä Korkmannin kanssa, ihan syystäkin, mutta hän nyt kuitenkin asemoi itsensä eräänlaiseksi ”keskitien kulkijaksi”.
Ilmoita asiaton viesti
Suurena vaarana on toistaa ne samat virheet jotka tehtiin 90-luvun lamassa, leikkaus (sopeutus on vain Kok. nimi siloiteltu nimi leikkuksille) kohdistuu siten, että tulevaisuuden kasvun edellytykset tuhotaan, näin kävi Ahon hallituksen leikkausten seurauksena, kun lapsiperheiltä leikattiin. Suomessa on suuri joukko syrjäytyneitä nuoria ja keski-ikäisiä joiden taustalla on ongelmia jotka syntyivät Ahon porvarihallituksen toimien seurauksena. Ekonomit usein katsovat taloutta vain numeroiden valossa, unohtaen että yhteiskunta on kokonaisuus, talous on vain osa siitä, Korkman on poikkeus, hän kykenee katsomaan yhteiskunnan kokonaiskuvaa, eikä yksin taloutta kuten talouspoliittinen arviointineuvosto.
Ilmoita asiaton viesti
Suurimmat perusturvaleikkaukset teki Lipposen I hallitus 1995-98. Ns. Liisan lista oli raju isku vähävaraisia kohtaan. Suomi pantiin euro-kuntoon köyhiä kyykyttämällä. Samalla suurituloisten verotusta kevennettiin.
Rinteen ja Marinin hallitukset ratkaisi ongelmat hulvattomalla velanotolla. Velkamäärä kssvaa +10 mrd/v, jos mitään ei tehdä. Korkojen ja elinkustannusten reipas nousu köyhdyttää palkansaajia ja eläkeläisiäkin. Sote, puolustus, TKI- ym ottaa osansa.
Tarvitaan rakenteellisia uudistuksia, työttömiä töihin ja maasta ulosvirtaavien varojen, paisuneen hallinnon ja muiden toisarvoisten menojen leikkauksia. Tässä järjestyksessä.
Ilmoita asiaton viesti
Tuo 90-luvun itseaiheutettu lama saatettiin alkuun Holkerin demarihallituksen aikana vapauttamalla rahahanat ulkomaanvaluutalle. Kipparina oli presidentti Koivisto.
Luulisi tuon jo kaikkien tietävän.
Ilmoita asiaton viesti