Etenemme veitsen terällä

Valtiontalouden tarkastusvirasto (VTV)  on arvioissaan  julkisen  talouden hoidosta todennut,  ettei  Suomen julkisyhteisöjen velkasuhteen tavoitteet  lisätoimista  huolimatta näytä olevan toteutumassa.

Myös valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen lausunnossa julkisen talouden suunnitelmasta todetaan, ettei sopeutuspäätökset riitä valtiovarainministeriön ennusteen mukaan   kääntämään Suomen korkeaksi kasvanutta velkasuhdetta laskuun. 

****

Tämä huolestuttaa meitä katsomossa seuraavia  sen johdosta, että pääministeri Orpon hallituksen ja eduskunnan nykyisen opposition välillä on monien miljardien valtava näkemysero  tarvittavista toimista. 

Missä on nykyisen eduskunnan opposition  talouden tilannekuvan reaalimaailma ?  SDP puhuu  pitkällä aikavälillä vaikuttavista  omista “ehdotuksista”. Kuinkahan pitkää aikaväliä puolue tarkoittaa,  vasta 2030 luvullako vaikuttavista toimista. Sillä välin velka kasvaa rajusti  ja BKT-velkasuhde ylittää reilusti 100 %. Etenemme  veitsen terällä (YLE 17.06.2024).

***

Mutta miten saadaan laajempaa yhteistyötä eri puolueiden välille, jotta välttämättömät sopeutustoimet saadaan läpivietyä. Oppositio nostaa tikun nokkaan yksittäisiä asioita ja haluaa peittää velkaantumisen kokonaiskuvan.

Kannustan  hallitusta pitämään koko ajan  esillä Suomen velkaantumiskehitystä ja miksi tarvitaan vähintään 9 mrd:n  sopeutustoimet ja ensi vaalikaudella vielä lisää toimia.

****

Valtioneuvoston selonteko  julkisen talouden suunnitelmaksi  vv.  2025–2028  ( VNS 2/2024 vp) ja valtiovarainvaliokunnan mietintö  ( VaVM 7/2024 vp) .

Suomen  velkaantuminen oli viime vuonna nopeinta EU-maista.

****

Julkisen talouden syvä alijäämä pienenee, mutta velkasuhde kasvaa (VM katsaus 17.06.2024)

SJPHKI
Helsinki

Länsidemokraatti. Politiikan ja urheilun laaja-alainen seuraaja koti- ja ulkomailla. Asioiden puolesta toimija. Vuosikymmenien työura viidellä eri vuosikymmenellä maataloustöistä asiantuntija- ja johto- sekä luottamustehtäviin (Eduskunta, ministeriö, keskusvirasto, liikelaitos, osakeyhtiö, poliisihallinto ja työnantajaliittotaso, urheiluseuratoiminta, reservin upseeri) kahdella yliopistotutkinnolla.
Suomen tulee olla mukana läntisten demokratioitten yhteistyöjärjestöissä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu