Velka ja kestävyysvaje jatkavat kasvuaan

Suomen bruttokansantuote on kääntynyt lievään laskuun todettiin tiedotustilaisuudessa  eilen julkistetussa valtiovarainministeriön  taloudellisessa katsauksessa.

Katsauksessa todetaan myös, että julkisyhteisöjen alijäämä alkaa  kasvaa  vuonna 2023.

Korkea velka ja kasvavat velanhoitokustannukset muodostavat riskin julkisen talouden kestävyydelle pidemmällä aikavälillä. 

Vuonna 2022 tilinpidon mukaiset korkomenot ovat yli 1,3 mrd. euroa ja niiden odotetaan nousevan n. 3,9 mrd. euroon vuonna 2027 (katsauksen sivulla 67).

Ks. katsauksen sivulla 68 kaavio valtionhallinnon rahoitusasemasta. Pylväikkö on liki 10 mrd miinuskorkeudella. Vertaa, mitä sanottiin ( n. -7 mrd) runsas puolivuotta sitten  julkisen talouden suunnitelmassa  vuosille 2023–2026  (VNS 2/2022 sivulla  46   taulukko 9). Tuli   todettua silloin, että tuossa suunnitelmassa lukusarja on miljarditolkulla alakantissa.

****

P.s. Ja mikä on ensi vuoden velanotto ? Näyttää siltä,  että valtion budjetin velanotto voi kasvaa ensi vuonna yli  10 mrd:n  eli miljarditolkulla  suuremmaksi kuin hallituksen budjettiesityksessä.

SJPHKI
Helsinki

Länsidemokraatti. Politiikan ja urheilun laaja-alainen seuraaja koti- ja ulkomailla. Asioiden puolesta toimija. Vuosikymmenien työura viidellä eri vuosikymmenellä maataloustöistä asiantuntija- ja johto- sekä luottamustehtäviin (Eduskunta, ministeriö, keskusvirasto, liikelaitos, osakeyhtiö, poliisihallinto ja työnantajaliittotaso, urheiluseuratoiminta, reservin upseeri) kahdella yliopistotutkinnolla.
Suomen tulee olla mukana läntisten demokratioitten yhteistyöjärjestöissä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu