Enemmistöhallitusten muodostaminen käy monissa maissa työlääksi

Eilen pidettiin ennenaikaiset parlamenttivaalit EspanjassaVaalitulokset ennakoivat edelleen  jatkuvaa pattitilannetta hallituksen muodostamisessa tämän vuoden  huhtikuussa pidettyihin  vaaleihin verrattuna (pääministerit 1975 –).

Ja mikä on tilanne Itävallassa syyskuussa pidettyjen ennenaikaisten vaalien jälkeen. Sebastian Kurz oli vaalien voittaja ja palannee takaisin liittokansleriksi hallituksen johtoon, mutta minkä puolueen kanssa. Eilen uutisoitiin, että Sebastien Kurzin johtama keskustaoikeistolainen kansanpuolue  kutsuu Itävallan  vihreät neuvottelemaan enemmistöhallituksen muodostamisesta. Kahdestaan nämä puolueet pystyvät kyllä muodostamaan enemmistöhallituksen, mutta puolueilla on suuria näkemyseroja  talous-, ilmasto- ja maahanmuuttopolitiikassa.

Ruotsissa  ja  Tanskassa  on tällä hetkellä vähemmistöhallitus. Norjassa  saatiin sentään enemmistöhallitus. Myös Suomessa saatiin epäpyhäallianssinen enemmistöhallitus, jossa vaalien suurtappion kärsinyt keskusta meni vihervasemmistolaisen politiikan takuupuolueeksi. Enpä tähän heti muista vastaava tapausta muista maista. Ruotsin ja Suomen osalta on semmoinen tunne, etteivät nykyiset hallitukset pysy koossa seuraaviin vaaleihin saakka. 

Saksan  tilanne on myös vaakalaudalla. Angela Merkelin nykyinen hallitus ei melkoisella varmuudella saa jatkoa nykyisten puoluekannatusten perusteella, jos Saksa ajautuu ennenaikaisiin vaaleihin. Saksan sosialidemokraatit  (SPD) valitsevat joulukuussa uuden puheenjohtajan. SPD:n kannatus on romahtanut ja puolue kilpaa kolmannesta sijasta maahanmuuttovastaisen AfD -puolueen kanssa.  Mikäli Saksa ajautuu ennenaikaisiin vaaleihin, ei CDU/CSU:n ja vihreitten kannatus kahdestaan taida riittää enemmistöhallituksen muodostamiseen.

Britanniassa käydään 12.12.2019 ennenaikaiset parlamenttivaalit, joissa ratkeaa puoleen tai toiseen maan EU-ero. Viime päivien  kannatusmittausten ja tämän  päivän uutisen perusteella on mahdollista nykyisen pääministeri Boris Johnson saavuttaa enemmistö parlamenttiin. Mutta  pääministeri Boris Johnsonilla  on edessään vaikea brexitin käsittely ja jatkuva kaaos parlamentissa.

Vaikka Boris Johnson saisi enemmistön parlamenttiin on hänellä edessä monia vaikeita sisäpoliittisia haasteita (mm.Skotlannin itsenäisyyspyrkimuykset ja Pohjois-Irlannin asema) maan kansainvälisen aseman uudelleen asemoinnista puhuttakaan.

Italian viime vuoden vaalien  jälkeen on  maassa ehtinyt olla kaksi Giuseppe Conten johtamaa hallitusta (Conte I Cabinet  ja Conte II Cabinet). Italian velkaantumisesta on tänään TV1:n  MOT -ohjelmassa  “shokkidokumentti”. Italiassa nähtiin, ettei kaksi populistista puoluetta (Lega Nord  ja Five Star Movement) pysty yhdessä samassa hallituksessa harjoittamaa yhteistä politiikkaa). Kannatusmittauksissa  toinen nyt oppositioon sysäytty ”riitapukari” johtaa ylivoimaisesti, joka ennakoi Italian sisäpolitiikan ajautuneen ennalta arvaamattomaan tilaan.

Ranskassa käydään vuonna 2022 sekä presidentinvaalit  että myöhemmin  kansalliskokousvaalit. Vuoden 2017  vaaleissa  presidentti  Emmanuel Macronia tukenut   La République En Marche -puolue sai yksin enemmistön kansalliskokokseen.  Puolue ja pääministeri Édouard Philippe’n hallitus  on pysynyt olosuhteisiin nähden melko yhtenäisenä.  On muistettava, että  Ranskan presidentti johtaa maata ja hallitus on enemmän taustalla.

Ennen seuraavia kansalliskokousvaaleja käydään Ranskassa  presidentinvaalit. Emmanuel Macron ei tällä hetkellä johda kannatusmitauksissa, vaan on likimain tasoissa Marine Le Penin kanssa. Presidentinvaalien tulos korreloi hyvin pitkälle, mitkä puolueet menestyvät   kuukautta myöhemmin pidettävissä kansalliskokousvaaleissa. Toukokuun Euroopan parlamenttivaaleissa  Macronin taustapuolue ei ollut enää suurin puolue.

****

P.s. Jossain ilmansuunnalla katsotaan tyytyväisenä  monien EU-maiden sisäpoliittista kehitystä. Sitä vaan ihmettelen, että Suomessa puoluekannatusmittauksessa johdossa oleva puolue on epäisänmaallisesti tässä ryhmässä  tukemassa Euroopan maiden sisäpoliittista hajaannusta.

SJPHKI

Länsidemokraatti. Politiikan ja urheilun laaja-alainen seuraaja koti- ja ulkomailla. Asioiden puolesta toimija. Vuosikymmenien työura viidellä eri vuosikymmenellä maataloustöistä asiantuntija- ja johto- sekä luottamustehtäviin (Eduskunta, ministeriö, keskusvirasto, liikelaitos, osakeyhtiö, poliisihallinto ja työnantajaliittotaso, urheiluseuratoiminta, reservin upseeri) kahdella yliopistotutkinnolla. Suomen tulee olla mukana läntisten demokratioitten yhteistyöjärjestöissä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu