EU-eroneuvottelut  ajautumassa sekoilevan Britannian  kanssa umpikujaan

Tällä viikolla alkoi  EU:n ja Britannian välinen jo  kahdeksas  neuvottelukierros EU-erosta, mutta se  näyttää ajatuvan  heti kättelyssä umpikujaan.

Jo ennen neuvottelujen alkua  Financial Times   tiesi uutisoida   pääministeri Boris Johnsonin pyrkivän vesittämään  viime vuonna jo sovittua osaa erosopimuksesta koskien  Irlannin ja Pohjois-Irlannin välisen rajan auki  pysymistä.

Britannian hallituksen julkistama  aikomus rikkoo kansainvälistä oikeutta, kun siinä puututaan Pohjois-Irlannin asemaan (Belfast Agreement).  Onko Britannian hallitus nyt uhittelemassa poliittisesti tulen aran asian kanssa, joka voi leimahtaa  hallitsemattomiin  liekkeihin ja levottomuuksiin.

EU vaati heti   Britanniaa hätäkokoukseen  lakihankkeen johdosta.

EU-komission puheenjohtaja  Ursula von der Leyen sanoi Twitterissä Britannian toiminnan olevan  kansainvälisen oikeuden vastaista ja horjuttaa luottamusta.

EU:n pääneuvottelija  Michel Barnier   mukaan jo  sovitusta erosopimuksen osasta  on pidettävä kiinni.

Eivät  nämä EU-eroneuvottelut ole olleet alun alkaenkaan  tasapuolisia.

Pääministeri Johnsonin hallitus pelaa suuren luokan uhkapelia. Maan talousuutiset ovat  olleet viime aikoina  synkkää luettavaa.  Kuinka suuri talouden romahdus  kaiken kaikkiaan EU-eron  ja koronapandemian johdosta saarivaltakunnassa koetaan.  Toukuussa ennakoitiin talouden romahduksen olevan suurin 300 vuoteen.

****

Pääministeri Boris Johnsonin johtamat konservatiivit saivat viime joulukuun parlamenttivaaleissa suurvoiton ja yksin enemmistön parlamenttiin. Viime aikaisissa mielipidemittauksissa työväenpuolueen kannatus on noussut konservatiivien tuntumaan. Konservatiiveillä ei ole sinänsä kiirettä, sillä seuraavat sääntömääräiset parlamenttivaalit ovat vasta vuonna 2024. Mutta tällä menolla pääministeri Boris Johnson on saattamansa maansa entistä  sekavampaan tilaan ja kuinka kauan Pohjois-Irlannissa, Skotlannissa ja Walesissa katsotaan (siedetään)  maan  epäjohdonmukaista johtamistyyliä

SJPHKI

Länsidemokraatti. Politiikan ja urheilun laaja-alainen seuraaja koti- ja ulkomailla. Asioiden puolesta toimija. Vuosikymmenien työura viidellä eri vuosikymmenellä maataloustöistä asiantuntija- ja johto- sekä luottamustehtäviin (Eduskunta, ministeriö, keskusvirasto, liikelaitos, osakeyhtiö, poliisihallinto ja työnantajaliittotaso, urheiluseuratoiminta, reservin upseeri) kahdella yliopistotutkinnolla. Suomen tulee olla mukana läntisten demokratioitten yhteistyöjärjestöissä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu