EU-maiden velkaantumisvauhdissa Suomi kärjessä

Julkisen talouden velkasuhde  kasvoi  viime vuonna EU:n tilastopalvelu Eurostatin mukaan   Suomessa  EU-maista eniten (Tables).

Mutta uutisointia (YLE ml)  ja keskustelua hallitsee, että hallitus leikkaa niistä ja niistä menosta. Kokoajan jää sivuosaan Suomen koko julkistalouden tila ja eritoten valtion velkaantumisvauhti.

Uutisoinnissa näyttää olevan koko ajan edelleen enemmän taustalla, ettei velkaantuminen lopu huolimatta pääministeri Orpon hallituksen  tällä vaalikaudella aikomilla 6 + 3 mrd:n sopeutustoimilla.

Valtioneuvoston sivulla julkaistiin  hallituksen kehysriihen jälkeen arvio alijäämäkehityksestä   vv. 2024-2028.

Valtion budjettitalouden tulot, menot ja tasapaino, mrd. euroa 

2024 (LTAE )   2025 2026   2027   2028
Tulot pl. nettolainanotto 75,1   76,7   79,9   82,1       84
menot, käyvin hinnoin 88,1   87,6 88,5   89,6       91
Alijäämä −12,9 −10,8 −8,6   −7,5   −6,9

 

Monena vuonna on vastaava taulukko julkisen talouden suunnitelmissa ollut useita miljardeja alakantissa.  Pahoin pelkään, että niin on nytkin

****

Jatkan  tässä ihmettelyä   suurimman oppositiopuolueen SDP:n  toiminnasta. Edelleenkään SDP ei ole esittänyt viime syksyn varjobudjettinsa työllisyys- ym-vaikutuksia. Puheenjohtaja Antti  Lindtmannin   puheet aiemmin hallitusohjelmasta ja nyt viimeksi  kehysriihestä  vain  muutaman miljardin sopeutuksesta  veisivät Suomen Kreikan tielle. Muissa Pohjoismaissa SDP:n sisarpuolueet ovat pitäneet valtion velkantumisen kurissa.

SJPHKI
Helsinki

Länsidemokraatti. Politiikan ja urheilun laaja-alainen seuraaja koti- ja ulkomailla. Asioiden puolesta toimija. Vuosikymmenien työura viidellä eri vuosikymmenellä maataloustöistä asiantuntija- ja johto- sekä luottamustehtäviin (Eduskunta, ministeriö, keskusvirasto, liikelaitos, osakeyhtiö, poliisihallinto ja työnantajaliittotaso, urheiluseuratoiminta, reservin upseeri) kahdella yliopistotutkinnolla.
Suomen tulee olla mukana läntisten demokratioitten yhteistyöjärjestöissä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu