EU:n elvytyspaketti hyväksytty kaikissa parlamenteissa, mutta monissa maissa hallitus voi vaihtua

Eilen illalla uutisoitiin Ylen  ja HS:n  ym. toimesta, että   EU:n elpymispaketti  hyväksytty kaikissa parlamenteissa.

Suomen  suunnitelma  (ohjelma) on lähetetty tällä viikolla komissiolle. Pääosa muista EU-maista ennen Suomea on luovuttanut elvytyssuunnitelmansa  komissiolle  jo aiemmin. 

****

Suomi sai enemmän tai vähemmän kyseenalaista mainetta asian käsittelystä ja päiväkausien jarrutuskeskustelusta eduskunnassa. Oikea ja väärä tieto  kilpailivat  puheissa ja some -keskustelussa monessa kohtaa.

***

Mielenkiintoista on seurata sisäpoliittisen  tilanteen kehittymistä eräissä EU-maissa. Saksassa näyttäisi vihreitten kannatus lähteneen laskuun ja CDU/CSU:n kannatus näyttäisi vahvistumisen merkkejä.  Saksassa käydään  runsaan viikon päästä maapäivävaalit Sachsen-Anhaltissa, jossa CDU kilpailee suurimman puoluee asemasta. Mikäli CDU/CSU ja vihreät saavat syyskuun liittopäivävaaleissa kahdestaan enemmistön, merkitsee se sosialidemokraattien (SPD) jäämistä oppositioon.

Italian  sekavasta tilanteenteesta  ei oikein ota selvää, mistä suunnasta milloinkin  tuulee. Neljän  puolueen kannatus  on    2-4  %-yksikön sisällä.   Pääministeri Mario Draghin  hallituksen koossapysyminen on tällä menolla yhtä jännitysnäytelmää.

Espanjassa   puolueiden kannatusluvut ennakoivat hallituksen vaihtumista, jos vaalit pidettäisiin nyt. Pääministeri Pedro Sánchez  voi joutua luovuttamaan paikkansa.

Ja sitten  Kreikka. Yllätys, yllätys tai sitten ei.Uusi Demokratia -puolue on ylivoimaisessa kannatusjohdossa. Poliittisesti raskaan työn (julkisen talouden sopeutus)  vuosia sitten tehnyt Syriza -puolue on oppositiossa. Suomen SDP voisi ottaa oppia.

Ruotsin  ensi vuoden valtiopäivävaaleissa voi pääministeri vaihtua  sosialidemokraattien  Stefan Löfvenistä maltillisen kokoomuksen  Ulf Kristerssoniin.

Hollannissa  ei maaliskuun vaalien jälkeen ole vielä uutta hallitusta saatu kokoon. Nykyisen  vuodesta 2010 pääministerinä olleen Mark Rutten odotetaan jatkavan pääministerinä.

Ensi vuoden presidentinvaaleihin valmistuvaa Ranskaa  ei voi tietenkään sivuuttaa tässä. Näyttää siltä, että  nykyinen presidentti Emmanuel  Macron kaikesta huolimatta saanee jatkokauden.

Oman lukunsa sitten muodostavat   Puolan  ja  Unkarin  sisäisen tilanteen kehittyminen, joka vaatisi tässä pitemmän “blogivärssyn”.

****

P.s. Entä Suomi ? Hevosmiesten uutistoimiston mukaan, jos hallitus selviää seuraavasta budjettiriihestä, hallitus kenties pysyy koossa velanoton turvin vuoden 2023 vaaleihin saakka. Seuraava hallitus on sitten enemmän kuin  ”nesteessä” Suomen julkistalouden rahoituksen kanssa.

+4
SJPHKI
Helsinki

Länsidemokraatti. Politiikan ja urheilun laaja-alainen seuraaja koti- ja ulkomailla. Asioiden puolesta toimija. Vuosikymmenien työura viidellä eri vuosikymmenellä maataloustöistä asiantuntija- ja johto- sekä luottamustehtäviin (Eduskunta, ministeriö, keskusvirasto, liikelaitos, osakeyhtiö, poliisihallinto ja työnantajaliittotaso, urheiluseuratoiminta, reservin upseeri) kahdella yliopistotutkinnolla.
Suomen tulee olla mukana läntisten demokratioitten yhteistyöjärjestöissä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu