Euron arvostus kaikkien aikojen huipussaan

Eurobarometerin  -kyselytutkimuksen (ks. raportti)  mukaan euron kannatus on tällä hetkellä  kaikkien aikojen huipussaan.

Ja mikä huomionarvoista, Suomessa  euron kannatus on 19:sta euromaasta kaikkein suurinta. Suomalaisten mukaan 82 %  arvioi euron olevan hyväksi Suomelle. -Mitäpä tuohon on sanomista  kuin, että “kyllä kansa tietää”

Euromaiden kansalaisista yhä suurempi määrä  sanoo tuntevansa itsensä eurooppalaiseksi yhteisvaluutan ansiosta.

***

Olen tuossa pannut merkille yksittäisten  röhvessörien/ekonomistien “jälkikäteisen”  arvuuttelun, että markka olisi ollut Suomen kilpailukyvylle edelleen parempi vaihtoehto. Enpä usko, eikä siihen tarvita tieteellisiä  perusteluja. Eurossa on kyllä valuvikoja.  Mutta kunkin maan sisäpolitiikka ja kilpailu oman  maan poliittisesta vaikutusvallasta on  aikaansaanut julkisen talouden rahoituksessa  monessa maassa (ml. Suomi)  ratkaisuja lisävelanotolla.

Euro on luonut myös Suomelle vakautta markan devalvaatioitten  sijasta.  Suomalaisten yritysten kilpailukyky ja viennin takkuaminen  monella alalla ( Case Nokia)  ei  ole  euron syytä, kun kilpailijat menivät  tuotteilla ja tuotekehittelyllä  ohi. Markka ei olisi tuonut yhtään kilpailukykyä lisää, kun asiakkaat maailmalla äänestivät jaloillaan.

 

****

+3
SJPHKI
Helsinki

Länsidemokraatti. Politiikan ja urheilun laaja-alainen seuraaja koti- ja ulkomailla. Asioiden puolesta toimija. Vuosikymmenien työura viidellä eri vuosikymmenellä maataloustöistä asiantuntija- ja johto- sekä luottamustehtäviin (Eduskunta, ministeriö, keskusvirasto, liikelaitos, osakeyhtiö, poliisihallinto ja työnantajaliittotaso, urheiluseuratoiminta, reservin upseeri) kahdella yliopistotutkinnolla.
Suomen tulee olla mukana läntisten demokratioitten yhteistyöjärjestöissä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu