Euroopan parlamentin vaalit lähestyvät

Suomessa – kuten muissakin EU-maissa – pidetään   Euroopan parlamentin  vaalit kesäkuussa ( – Suomen aikataulu).

US:ssa  oli tällä viikolla artikkeli tulevien EU-vaalien voimasuhteista. Artikkelin pohjana oli tämä ennuste.

Kannatusmittausten kärjessä ovat tällä hetkellä Euroopan kansanpuolue (EPP) ja Sosialistien ja demokraattien liitto (S&D). Kolmannesta sijasta käyvät – tässä  vaiheessa-  tasaväkistä kilpaa  Renew,  ECR ja maahanmuutto- ja EU-vastainen  ID -ryhmät.

 Suomessa on tällä vuosisadalla (  2004  – 2009 –   2014 –  2019) pidetyissä EU-vaaleissa Kansallinen kokoomus  saanut suurimman kannatuksen. 

Puolueet ovat jo nimenneet osan  ehdokaista.  Aikaa ehdokaslistojen täydentämiseen on 30.04.2024 saakka. Suomesta Euroopan parlamenttiin valittavien  jäsenten määrä 15. Odotan vielä monelta puolueelta viime hetken yllätysnimiä ehdokkaiksi.

Tuossa ennusteessa oli myös maakohtaisia ennusteita, miten kussakin EU-maassa vaaleissa mahdollisesti käy.

Suomen osalta pohjana oli tutkimuslaitos  Ipsosin tutkimus ajalta 25.02-05.03.2024. Sen mukaan puolueiden  kannatukset ja paikat jakautuisivat näin (puolueen alla mainittu EU-ryhmä).

Fieldwork date
23 Feb–5 Mar 2024
KOK
EPP
VIHR
G/EFA
SDP
S&D
PS
ECR
KESK
Renew
VAS
Left
SFP
Renew
KD
EPP
LIIKE N
Others
Kannatus (%) ja
paikat
22.5
4
9.0
1
20.0
4
19.0
3
10.5
2
8.5
1
3.5
0
3.5
0
3.5
0

 

Suhtaudun tuohon ennusteeseen vielä varauksella, koska esim. äänestysaktiivuus vaikuttaa vaalitulokseen. Nuo kannatusprosentit ovat tosin samassa suunnassa Ylen kuukausittain julkaisemien Taloustutkimuksen tekemien  eduskuntavaaleihin liittyvien mittausten kanssa.

Katso tästä eräiden  EU-maiden puoluekannatuksia. 

Ruotsi   – TanskaSaksa   –  Itävalta  –  Hollanti   – Italia  – Kreikka  –  EspanjaRanska  –  Portugali –  Viro  – Suomi –  Puola

*****

Itäinen naapurimme Venäjä  tuskin  pysyy sivustakatsojana  EU-vaaleissa.  Missä määrin  sotkeudutaan EU-vaaleihin kyber- ja palvelujen estohyökkäyksillä tai tekoälyllä  – Deepfaken –  , jää nähtäväksi.

SJPHKI
Helsinki

Länsidemokraatti. Politiikan ja urheilun laaja-alainen seuraaja koti- ja ulkomailla. Asioiden puolesta toimija. Vuosikymmenien työura viidellä eri vuosikymmenellä maataloustöistä asiantuntija- ja johto- sekä luottamustehtäviin (Eduskunta, ministeriö, keskusvirasto, liikelaitos, osakeyhtiö, poliisihallinto ja työnantajaliittotaso, urheiluseuratoiminta, reservin upseeri) kahdella yliopistotutkinnolla.
Suomen tulee olla mukana läntisten demokratioitten yhteistyöjärjestöissä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu