Fakta ja faktan tarkistuksen luotettavuus

Valtakunnan suurin päivälehti oli 02.10.2021 lehdessä kokonaisen sivun jutun tehnyt kokoomuksen kansanedustajien sanomisista otsikolla:  HS tarkisti faktat: kokoomus haastoi hallitusta virheellisillä väittämillä.

Minä puolestani sanon, että HS juttu oli faktojen osalta varsin puutteellinen, eikä antanut oikeaa kuvaa katsottiinpa asioita hallituksen tai opposition näkökulmasta.

Pari esimerkkkiä po. HS:n  jutusta suoraan lainaten:

Heinonen: Hallitus on lisännyt pysyviä menoja viidellä miljardilla eurolla. Väite on virheellinen. Hallitus on lisännyt pysyviä menoja runsaalla miljardilla.

Kommentti: Miksi ao. HS:n toimittaja  ei ottanut vuoden 2019 ja 2022 budjettikirjoja esille ja verrannut menojen loppusummaa. Edellisen pääministeri Sipilän ja valtiovarainministeri Petteri Orpon vuotta 2019 koskevan budjettiesityksen  menojen loppusumma oli 55,3 mrd. Nykyisen pääministeri Marinin ja valtiovarainministeri Annika Saarikon vuotta 2022  koskevan budjettiesityksen   loppusumma on 64,8 mrd.

Wallinheimo:  Tämä hallitus on päätöksillään ottanut 40 miljardia uutta velkaa. Väite on epätarkka. Hallitus ottaa päätöksillään  noin 20 miljardia  uutta velkaa.

Kommentti:  Miksi ao. HS:n toimittaja ei  ottanut suoraan budjettikirjasta tulomomentin 01. Nettolainanotto ja velanhallinta lukuja ja laskenut ne vv. 2020-2022 yhteen. Kyllä niistä tulee Wallinheimon  toteama määrä.

→ Että tähänkö  on tultu faktan tarkastuksessa

****

Oppositiopuolueet esittävät syksyn kuluessa omat varjobudjettinsa. Eduskunnan tietopalvelu on noussut  eduskunnassa  talouslukujen  tarkastuksen auktoriteetiksi. Tietopalvelu tarkasti esim. kokoomuksen huhtikuussa julkaiseman talouspoliittisen ohjelman vaikutukset ennen kuin puolue julkaisi sen.

 

+4
SJPHKI
Helsinki

Länsidemokraatti. Politiikan ja urheilun laaja-alainen seuraaja koti- ja ulkomailla. Asioiden puolesta toimija. Vuosikymmenien työura viidellä eri vuosikymmenellä maataloustöistä asiantuntija- ja johto- sekä luottamustehtäviin (Eduskunta, ministeriö, keskusvirasto, liikelaitos, osakeyhtiö, poliisihallinto ja työnantajaliittotaso, urheiluseuratoiminta, reservin upseeri) kahdella yliopistotutkinnolla.
Suomen tulee olla mukana läntisten demokratioitten yhteistyöjärjestöissä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu