Hallituksen   exit-suunnitelmaa Suomen avaamiseksi  koronarajoitusten otteesta   odotellessa

Hallitus on saanut aiemmin talvella  kaksi raporttia ( Talouspolitiikan arviointineuvosto ja  VM-virkamiesraportti), joissa suositellaan hallitusta ryhtymään viipymättä toimenpiteisiin a) talouskasvun turvaamiseksi  b) uusiksi työllisyystoimenpiteiksi  c) suunnitelmaksi velkaantumisvauhdin  pysäyttämiseksi.

Tähän mennessä  ei nykyinen hallitus ole juurikaan noterannut em. raportteja.

****

Hallituksen kehys- ja budjettivalmistelun aikataulut on esitetty tässä linkissä. Hallitus kokoontuu  2,5 viikon päästä (21-22.04.2022) kehysriiheen.

Julkisen talouden suunnitelmaan   vv. 2021-2024 on alkuun kirjattu seuraava teksti:

“Valtioneuvosto on todennut 16.03.2020 yhteistoiminnassa tasavallan presidentin kanssa, että maassa vallitsevat valmiuslain 3 §:n 3 ja 5 kohdassa tarkoitetut poikkeusolot. Myös EU:n vakausja kasvusopimuksessa tarkoitetut poikkeukselliset olosuhteet vallitsevat, minkä vuoksi tässä julkisen talouden suunnitelmassa esitetään vain riippumattoman ennusteen mukainen julkisen talouden keskipitkän aikavälin kehitysarvio eikä suunnitelma sisällä vakausohjelmaa, joka annetaan erillisenä huhtikuun loppuun mennessä Euroopan komission ja jäsenvaltioiden sopimassa normaalia suppeammassa muodossa”. 

****

Myöhemmin viime kesäkuussa valtioneuvosto  totesi, että valmiuslain mukaisten toimivaltuuksien käytöstä luovutaan – poikkeusolot päättyvät tiistaina 16. kesäkuuta 2020.

****

Valtion velanotossa nykyinen hallitus on tehnyt kaikkien aikojen vuositason Suomen ennätyksen vv. 2020-2021  eli  tähän mennessä yhteensä n. 32 mrd, kun edellisen hallituksen antaman varsinaisen budjetin mukaan v. 2019 velanotto jäi  vain n. 1,7 mrd:n euron tasolle.

Koronapandemian johdosta myös eduskunnan oppositio on pitänyt lisävelanottoa perusteltuna pandemian aiheuttamien vakavavien talousvaikutusten hillitsemiseksi, mutta vaatinut suunnitelmaa valtiontalouden epätasapainon vakauttamiseksi tulevina vuosina. Sellaista ei ole vielä saatu hallitukselta.

Sixten Korkman  kirjoitti HS:ssä Suomen olevan velkaloukussa.

***

Mutta jatkuuko myös ensi vuonna  eli kolmantena vuonna perätysten maan hallituksessa asioiden ratkaisu vain lisävelanotolla. Pahoin pelkään, kun julkisuuteen tulee eräiden  hallituspuolueiden päinvastaisia kannanottoja valtiontalouden velkaantumisen rajoittamisesta

Nykyisen hallituksen piti  viime keskiviikkona 31.3.2021  neuvotella exit-suunnitelmasta Suomen avaamiseksi  koronarajoitusten otteesta. Suunnitelma piti antaa eduskunnalle pääsiäisen jälkeen  siis ennen em. kehysriihtä. Mutta viime viikolla ei päästy asiasta neuvottelemaan, kun samaan aikaan eduskunnassa  perustuslakivaliokunta  tiedotustilaisuudessa   palautti  bumerangina hallituksen esityksen  eduskunnalle laiksi liikkumisvapauden ja lähikontaktien väliaikaisesta rajoittamisesta (PeVL 12/2021 vp). 

****

Kokoomuksen Petteri Orpo totesi Ylen uutisten mukaan Suomen  tarvitsevan  selkeän exit-strategian koronakriisistä irtautumiseksi. Samalla puheenjohtaja Petteri Orpo haastoi hallituksen ja esitteli oman puolueensa näkemyksen   ja  strategian koronasta irtautumiseksi.  Kokoomuksen  ajoitus on tässä suhteessa oikein ajoitettu  ja paljon paremmin kuin toisen oppositiopuolueen PS:n  jatkuva puuhastelu vain vuosikausien vanhoissa teemoissa maahanmuutosta ja EU-erosta.

0
SJPHKI
Helsinki

Länsidemokraatti. Politiikan ja urheilun laaja-alainen seuraaja koti- ja ulkomailla. Asioiden puolesta toimija. Vuosikymmenien työura viidellä eri vuosikymmenellä maataloustöistä asiantuntija- ja johto- sekä luottamustehtäviin (Eduskunta, ministeriö, keskusvirasto, liikelaitos, osakeyhtiö, poliisihallinto ja työnantajaliittotaso, urheiluseuratoiminta, reservin upseeri) kahdella yliopistotutkinnolla.
Suomen tulee olla mukana läntisten demokratioitten yhteistyöjärjestöissä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu