Hallitusohjelman tavoitteista pidetään kiinni, sanoi pääministeri
Pääministeri Sanna Marin sanoi eilen (03.01.2021) pääministerin haastattelutunnilla tuon blogiotsikossa mainitun asian. Pääministerin mukaan yksikään hallituspuolue ei vaadi hallitusohjelman muuttamista. Että sillä tavalla.
Kysyn taas uudestaan, että onko perustuslain 62 § (tiedonanto hallitusohjelmasta) nykyiselle hallitukselle yhtä tyhjän kanssa vallitsevan todellisuuden kanssa.
Hallitusohjelman pohja petti jo kättelyssä talous- ja työllisyyspolitiikan (työllisyysaste 75 % ja valtion budjetti tasapainoissa vuonna 2023) osalta. Vielä enemmän talouspohja on pettänyt koronapandemian iskiessä myös Suomeen muitten maitten tavoin.
Suomea uhkaa tammikuun jälkeen massiivinen konkurssiaalto, kun koronapandemian takia tehty suojakausi päättyy. Konkurssiaalto tulee kohtamaan myös monia muitakin maita ja koskettaa ketjuilmiönä seurauksiltaan laajalti monia palvelualoja.
Eduskunta hyväksyi päättyneelle vuodelle 2020 yhteensä n. 19,7 mrd:n ja alkaneelle vuodelle 2021 n. 11,7 mrd:n lainanottovaltuudelle. Mitään konkreettisia uusia työllisyyspolitiikan toimia nykyinen hallitus ei ole pystynyt esittämään puhumattakaan tiekarttaa koko julkisen talouden rahoituksen korjausliikkeestä.
Uskallan ennustaa, että herätys tulee hallituksen talous- ja työllisyyspolitiikalle ja laaja vasta-aalto
Paluuta entiseen ei ole sanoi tasavallan presidentti Sauli Niinistö uudenvuodenpuhessaan. Mitä tämä koronapandemia vaikuttaa esim. maailmantalouden rakenteisiin (ml. rahoitus) , ei kukaan osaa varmuudella sanoa.
Kotimaan ennustelaitokset ennakoivat alkaneelle vuodelle 2,2-4 %:n talouskasvua. Toivottavasti menee noin, mutta mitään varmuutta talouden toipumisesta ja koronapandemian hallintaan saamisesta meillä ja muualla ei ole. Pitkittyessään koronapandemia alkaa vaikuttaa maailmanlaajuisesti rakenteisiin kaikilla elämänaloilla arvaamattomin seurauksin myös kansainväliseen ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan.
****
Hallitus lykkäsi puoliväliriihen käytäväksi vasta kuntavaalien jälkeen (vrt. mitä samat tahot sanoivat vuonna 2017 ). Asioiden lykkäämisessä nykyinen hallitus on ollut johdonmukainen (työllisyystavoite ja julkisen talouden tasapainottaminen kipattiin 10-vuodella eteenpäin hallitusohjelmassa mainitusta vuodesta 2023).
Nykyisen hallituksen toimista koronapademian hoidossa annetaan hyvät arvosanat, vaikka matkan varrella on myös selvää tunarointia tapahtunut. Katsotaanko myös koroapandemian rokotuksen toimeenpano läpi sormien. Talouselämämme johtavat tahot ovat viime päivinä kovin sanoin tuskaantuneet viranomaisten ja poliitikkojen koronatoimiin. Siinä samalla on annettu palautetta myös aikaisemmista tunaroinneista.
Ainakaan pakkoruotsin lisäämisestä hallitus ei tule taipumaan
Ilmoita asiaton viesti
Joskus kuulin sanonnan : Taisteluissa ei näy poteroista kuin taivas – näinköhän tämä hallituksen aika kuluu .
Ilmoita asiaton viesti
Kirjailija Pirjo Hassisen mielestä on epäoikeudenmukaista, että yli 100 000 euroa ansaitsevat voivat piilottaa verotietonsa. Se kuvastaa sitä, että halutaan jotenkin peittää kasvava tulokuilu.
– Kyse ei ole kateudesta vaan yksinkertaisesti sitä, että pitää tietää, mitä Suomessa tapahtuu. Läpinäkyvyyttä joka puolelle. Se on kaikkein paras, ja yksi demokratian ehdottomista edellytyksistä. Mitä meidän yhteiskunnassa on mennyt pieleen, kun varallisuus jakautuu noin epätasaisesti? Täytyy ottaa huomioon, että se on kuitenkin meidän varallisuuttamme.
Koulutus ja taisteleminen yhteiskunnan epätasa-arvoa ja ihmisten syrjäytymistä vastaan ovat Pirjo Hassisen mukaan tärkeimmät keinot oikeistopopulismin kasvun tukkimiselle.
Häneltä ei liikene ymmärrystä äänenpainoille, joissa oikeistopopulismia voitaisiin katsoa läpi sormien tai antaa vain olla sen kummemmin siihen reagoimatta.
– Kannattaa muistaa, mitä tapahtui Saksassa 1930-luvulla. Ei ole mitään niin tärkeää kuin taistella sellaisen yhteiskunnan puolesta, ettei tulisi syrjäytyneitä ja maaperää oikeistopopulismin kasvulle. Jottei tule niitä pudokkaita, jotka ovat täynnä vihaa ja katkeruutta.
https://www.lapinkansa.fi/tuntuu-etta-vihapuhe-on-ryostaytynyt-kasista-kirja/3223133?fbclid=IwAR3FzDZf5LJVawe_R-AT4r3l_hTKmO-kg0-tIyrxukizBPpui98oQODxZAk
Ilmoita asiaton viesti
Hyvinvointiyhteiskunnan rahoituksen ylläpito ei onnistu verotusta kiristämällä ja uusien työllistämiskeinoja vastustamalla/lykkäämällä.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvinvointiyhteiskuntaa ylläpidetään nimenomaan verotuksella. Kuinka ollakaan, Suomessa terveydenhuolto ja koulutus on paitsi halvempaa ja tasa-arvoisempaa myös tehokkaampaa kuin Amerikassa.
Ilmoita asiaton viesti
Meni knoppologia -tasolle kommenttinne.
Eikös työttömien työllistäminen tuota lisää verotuloja , joilla hyvinvointipalveluja ylläpidetään.
On myös paljon esimerkkejä, että verotuksen keventäminen lisäsikin aktiviteetteejä ja verotuloja (mm. yhteisövero, autovero etc).
Ilmoita asiaton viesti