Hallitusohjelman tavoitteista pidetään kiinni, sanoi pääministeri

Pääministeri Sanna Marin sanoi eilen (03.01.2021)  pääministerin haastattelutunnilla tuon blogiotsikossa mainitun asian.   Pääministerin mukaan yksikään hallituspuolue ei vaadi hallitusohjelman muuttamista. Että sillä tavalla.

Kysyn taas uudestaan, että  onko perustuslain 62 §  (tiedonanto hallitusohjelmasta)  nykyiselle hallitukselle  yhtä tyhjän kanssa vallitsevan todellisuuden kanssa.

Hallitusohjelman  pohja  petti  jo kättelyssä  talous- ja työllisyyspolitiikan (työllisyysaste 75 % ja valtion budjetti tasapainoissa vuonna 2023) osalta. Vielä enemmän talouspohja  on pettänyt koronapandemian iskiessä myös Suomeen muitten maitten tavoin.

Suomea uhkaa tammikuun jälkeen  massiivinen konkurssiaalto, kun koronapandemian  takia tehty suojakausi päättyy. Konkurssiaalto tulee kohtamaan myös monia muitakin maita ja koskettaa ketjuilmiönä seurauksiltaan laajalti monia palvelualoja.

Eduskunta  hyväksyi päättyneelle vuodelle 2020 yhteensä  n. 19,7   mrd:n ja alkaneelle vuodelle 2021 n. 11,7 mrd:n lainanottovaltuudelle. Mitään konkreettisia uusia työllisyyspolitiikan toimia nykyinen hallitus ei ole pystynyt esittämään puhumattakaan tiekarttaa koko julkisen talouden rahoituksen  korjausliikkeestä. 

Uskallan ennustaa, että  herätys tulee hallituksen   talous- ja työllisyyspolitiikalle  ja  laaja vasta-aalto

Paluuta entiseen ei ole sanoi tasavallan presidentti Sauli Niinistö uudenvuodenpuhessaan. Mitä tämä koronapandemia vaikuttaa esim.  maailmantalouden rakenteisiin (ml. rahoitus) , ei kukaan osaa varmuudella sanoa.

Kotimaan ennustelaitokset ennakoivat alkaneelle vuodelle 2,2-4 %:n talouskasvua. Toivottavasti menee noin, mutta mitään varmuutta  talouden toipumisesta ja koronapandemian hallintaan saamisesta  meillä ja muualla ei ole. Pitkittyessään koronapandemia alkaa vaikuttaa maailmanlaajuisesti rakenteisiin kaikilla elämänaloilla arvaamattomin seurauksin myös kansainväliseen ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan.

****

Hallitus lykkäsi  puoliväliriihen  käytäväksi vasta kuntavaalien jälkeen (vrt. mitä samat tahot  sanoivat vuonna 2017 ). Asioiden lykkäämisessä nykyinen hallitus on ollut johdonmukainen (työllisyystavoite ja julkisen talouden tasapainottaminen kipattiin 10-vuodella eteenpäin hallitusohjelmassa mainitusta vuodesta 2023).

Nykyisen hallituksen toimista  koronapademian  hoidossa annetaan hyvät arvosanat, vaikka matkan varrella on myös selvää tunarointia tapahtunut. Katsotaanko myös  koroapandemian rokotuksen toimeenpano läpi sormien. Talouselämämme johtavat tahot ovat viime päivinä kovin sanoin tuskaantuneet viranomaisten ja poliitikkojen koronatoimiin. Siinä samalla on annettu palautetta myös aikaisemmista tunaroinneista.

 

SJPHKI

Länsidemokraatti. Politiikan ja urheilun laaja-alainen seuraaja koti- ja ulkomailla. Asioiden puolesta toimija. Vuosikymmenien työura viidellä eri vuosikymmenellä maataloustöistä asiantuntija- ja johto- sekä luottamustehtäviin (Eduskunta, ministeriö, keskusvirasto, liikelaitos, osakeyhtiö, poliisihallinto ja työnantajaliittotaso, urheiluseuratoiminta, reservin upseeri) kahdella yliopistotutkinnolla. Suomen tulee olla mukana läntisten demokratioitten yhteistyöjärjestöissä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu