Hallitustunnustelija Petteri Orpon kysymykset eduskuntaryhmille
Hallitustunnustelija Petteri Orpon kysymykset eduskuntaryhmille:
Alempana 2015 ja 2019 hallitustunnustelijan kysymykset
1. Mitkä ovat ne keskeiset yhteiskunnalliset muutokset, joita seuraavan hallituksen pitäisi mielestänne saada aikaan?
2. Yhdyttekö valtiovarainministeriön virkamiespuheenvuoron 8.12.2022 esittämään tilannekuvaan Suomen taloudellisesta tilasta ja julkisen talouden sopeuttamistarpeesta? Sitoudutteko valtiovarainministeriön virkatyönä esittämään julkisen talouden tasapainottamisen mittaluokkaan tulevalla vaalikaudella? Millä keinoilla olette valmiita tasapainottamaan julkista taloutta?
3. Miten edistäisitte verotuksen kannustavuutta? Mitkä ovat tärkeimmät tavoitteenne verotuksen kehittämisessä?
4. Oletteko valmiita sitoutumaan siihen, että seuraava hallitus asettaa julkista taloutta vahvistavien työllisyystoimien tavoitteeksi 100 000 uutta työllistä? Mitkä ovat tärkeimmät keinonne julkista taloutta vahvistaviksi työllisyystoimiksi? Millaisiin keinoihin olette valmiita työmarkkinoiden uudistamiseksi ja sopimisen vapauden edistämiseksi?
5. Miten vastaisitte laaja-alaiseen työvoimapulaan Suomessa? Millä keinoin lisäisitte kansainvälistä rekrytointia työvoiman saatavuuden turvaamiseksi?
6. Mitkä ovat tärkeimmät keinonne sosiaali- ja terveyspalveluiden hoitojonojen purkamiseen? Mitkä ovat tärkeimmät keinonne hoitajapulan ratkaisuun?
7. Mitä keinoja käyttäisitte vanhuspalveluiden kriisin ratkaisemiseksi ja inhimillisen hoivan turvaamiseksi kaikille ikääntyneille?
8. Miten vahvistaisitte lasten, nuorten ja perheiden hyvinvointia? Miten torjuisitte nuorten syrjäytymistä?
9. Miten huomioisitte eläkeläiset paremmin aktiivisena voimavarana yhteiskunnan rakentamisessa?
10. Millä keinoin nostaisitte suomalaisten osaamis- ja koulutustasoa? Millä keinoin vahvistaisitte varhaiskasvatusta ja perusopetusta niin, että jokainen perusopetuksesta valmistuva nuori omaa riittävän luku-, kirjoitus- ja laskutaidon? Miten vahvistaisitte kulttuurialan toimintaedellytyksiä? Miten tukisitte liikunnallisen elämäntavan yleistymistä?
11. Oletteko sitoutuneet parlamentaarisen TKI-ryhmän hyväksymään tavoitteeseen nostaa tutkimus- ja kehittämismenot neljään prosenttiin suhteessa bruttokansantuotteeseen vuoteen 2030 mennessä? Sitoudutteko varmistamaan, että Suomessa on riittävästi osaajia tutkimus- ja kehittämistyöhön?
12. Millä keinoin olisitte valmiita keventämään ihmisille, yrityksille ja julkiselle sektorille normeista ja byrokratiasta aiheutuvia kustannuksia sekä hallinnollista taakkaa?
13. Millä konkreettisilla keinoilla parantaisitte suomalaisen ruoantuotannon ja metsätalouden tulevaisuutta?
14. Miten edistäisitte talouskasvua, elinvoimaa sekä yritysten ja yrittäjien toimintaedellytyksiä koko Suomessa? Miten vahvistaisitte Suomen houkuttelevuutta investointikohteena?
15. Millä keinoilla vahvistaisitte kaupunkien ja kuntien elinvoimaa ja investointikykyä muuttuneessa toimintaympäristössä?
16. Mitkä ovat mielestänne tärkeimmät keinot päästöjen vähentämiseksi? Millä keinoin olette valmiita edistämään Suomen hiilineutraalisuustavoitetta ja suomalaisten yritysten puhtaan viennin kasvattamista? Oletteko valmiita luomaan edellytykset uusille ydinvoimainvestoinneille ja pienydinvoimalle?
17. Miten torjuisitte luontokatoa ja vahvistaisitte luonnon monimuotoisuutta?
18. Sitoudutteko Suomen jäsenyyteen Euroopan unionissa ja puolustusliitto Natossa? Oletteko sitoutuneet aloitteellisen ja rakentavan EU-politiikan tekemiseen mahdollisessa hallitusvastuussa? Mitkä ovat mielestänne Suomen tärkeimmät EU-vaikuttamisen kohteet vaalikauden aikana?
19. Miten rakentaisitte Suomen roolia aktiivisena sekä turvallisuutta ja vakautta lisäävänä Naton jäsenenä? Oletteko valmiita pitämään puolustusmenot 2 prosentissa BKT:sta ja tekemään tarvittavat panostukset Suomen huoltovarmuuden turvaamiseen?
20. Sitoudutteko jatkamaan Ukrainan aseellista, poliittista, taloudellista ja humanitaarista tukemista?
21. Miten vahvistaisitte sisäistä turvallisuutta ja oikeusvaltiota? Oletteko sitoutuneet oikeusjärjestelmän ja poliisin toimintakyvyn takaavien resurssien varmistamiseen? Millä keinoin torjuisitte jengi- ja nuorisorikollisuutta?
22. Sitoudutteko yhdenvertaisen ja tasa-arvoisen Suomen rakentamiseen? Sitoudutteko kansainvälisten ihmisoikeussopimusten kunnioittamiseen?
23. Mikäli saatte tavoitteitanne hallituksen ohjelmaan, oletteko valmiita osallistumaan Petteri Orpon kokoamaan enemmistöhallitukseen ja sitoutumaan ohjelman toimeenpanoon kokonaisuudessaan? Jos ette ole valmiita osallistumaan hallitusvastuuseen, oletteko valmiita tukemaan puolueenne tavoitteiden toteuttamista hallituksen ulkopuolelta?
24. Onko eduskuntaryhmällänne ehdottomia hallitusratkaisuun vaikuttavia kynnyskysymyksiä hallituksen ohjelman tai hallituskokoonpanon osalta?
Vuoden 2015 vaalin jälkeen hallitustunnustelija Juha Sipilän kysymykset .
Vuoden 2019 vaalien jälkeen hallitustunnustelija Antti Rinteen kysymykset.
Kysymys 2 (aplodit)
Ilmoita asiaton viesti
Ja siinähän saattaakin Orvolla itsellään olla nöyrtymisen paikka.
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/kalevikamarainen/suur-suomen-ja-ison-britannian-ratahankkeista/
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/kalevikamarainen/petteri-orpo-ratsastaa-valheellisella-junayhteydella/
X
Ilmoita asiaton viesti
No eikä ole, kun Kokoomuksen talousosaamisella se on tärkeä tulevaisuusinvestointi, kun kaivetaan 10 miljardilla kiskoja maahan. Ihan just heti se aiheuttaa niin kauhiasti talouskasvua, että rahoittaa itse itsensä.
Sitäpaitsi se vaikuttaa positiivisesti Kokoomukselle tärkeään hiilineutraaliustavoitteeseen heti 140 vuoden päästä, kun rakentamisen aikaiset päästöt on kuitattu.
Tällä osaamisella sitten seuraavat neljä vuotta.
Ilmoita asiaton viesti
…kommentoijan viisaus vaatii kok-nakkia siemaus päälle sikarisauhujen kera 😀
Ilmoita asiaton viesti
Tuttuun tapaan Seppo-Juha huomasi taas oman substanssiosaamisensa olemattomaksi, ja päätti siirtyä keskustelemaan henkilöstä.
Ilmoita asiaton viesti
….joka itsensä ylentää, se itsensä alentaa
Ilmoita asiaton viesti
Kysymysten muotoilulla on ehkä tavallista enemmän merkitystä.
Ilmoita asiaton viesti
Keskustan edustajat poistuivat heti tilaissuudesta. A Saarikon välitöntä eronpyyntöä odotellessa.
Keskustan kannatus 1983-2019- –> 2023 11,3 %
https://www.stat.fi/til/evaa/2019/evaa_2019_2019-04-24_tau_001_fi.html
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä huomio ja sillä todella on.
Ilmoita asiaton viesti
Idioottimainen HN 2035 -tavoite on viisaasti jätetty mainitsematta.
Ilmoita asiaton viesti
Eikä ole. Lukua -35 ei ole aukikirjoitettu, mutta siihen viitataan kyllä.
Kohta 16: ”Millä keinoin olette valmiit edistämään Suomen hiilineutraaliustavoitetta…”
Ilmoita asiaton viesti
Miten niin viisaasti, kaikki puolueethan siihen ovat sitoutuneet, persut asia erikseen, mielestäni ykkösjuttu, voiko joku puolue sanoa, ettei vaineskaan. Pienemmistä säädöistä voi aina neuvotella.
Ilmoita asiaton viesti
Olisi mielenkiintoista nähdä noihin kysymyksiin puolueiden antamat vastauksetkin ?
Ilmoita asiaton viesti
Niin… Kysymykset on esitetty tänään, joten onhan se nyt outoa, että vielä puolelta päivin ei ole julkaistu kaikkia vastauksia…
Ilmoita asiaton viesti
Moron. Mainitsinko, että vastaukset pitäisi olla jo aiemmin, ennen kun puolueet niitä aikanaan toimittavat takaisin hallitustunnustelijalle. Vastausten tulisi olla palautettuina ensi tiistaihin mennessä.
Hupinsa kullakin väärinymmärtäjillä. Demukoille ei taida olla nyt kysyntää Marinin hallituksen jälkeen vasemmiston kokonaiskannatuksen jääden vain 34 % tuntumaan vaalituloksessa. Marin valitteli, ettei Kokoomuksesta olla oltu juurikaan yhteydessä SDP: n valtaistuimen suuntaan. Miksi edes pitäisi ?
Demukoille aivan liian monta vaikeaa kysymystä vastuullisuutta ajatellen.
Ilmoita asiaton viesti
Kokoomuksen oma vastaus sen kynnyskysymyksiin (24) olisi kiva kuulla.
Ilmoita asiaton viesti
Tämäpä. Moni kysymys on luokkaa ”kuinka tämän korjaatte?”. Tietysti oli hyvä veto tehdä kysymykset näin, jotta voi sitten hallitusneuvotteluissa poimia rusinat pullasta ja esitellä ne Orpon hallitusohjelmana.
Ilmoita asiaton viesti
Kysymys 16 päästöjen vähentämiseksi on kyllä turha mutta hyvä että että ydinvoima on koplattu sen kylkeen.
Ilmoita asiaton viesti
Ydinvoimalla tulee toivottavasti olemaan iso osa vihreän vedyn tuotannossa.
Sehän löytyy jo IAEA-raportissa.
Ilmoita asiaton viesti
Asiakysymykset ovat huomattavan järkeviä ja monet niistä osoittavat kokoomuksen kääntäneen suuntaa 180° Sipilän hallituksen jälkeen.
Hiukan kuitenkin tuntuu siltä, että kysymyksen 2 puhtaasti uskonnollinen asettelu on kysyjälle tärkeämpää kuin varsinaiset asiat.
Ilmoita asiaton viesti
Ainoastaan Rinne kysyi suoraan vuonna 2019 liikennestrategiasta
. Sipilä pyöritteli samoin kuin Orpo nyt _ valtakunnan EU liikennestrategiasta poikkeavia liikennetavoitteita -nyt jo toteutuksen alla olevia – Liikenne 12 kysymyksiä eri kohtien alaotsikkoina:
Huomiot liikenteen osalta :
Kohdissa 2 jossa VM ehdottaa jo aloitettujen raidehankkeiden lopettamista kertarysäyksellä.
Kohta 13 metsäteollisuuden raaka aine hankinnan aluemonopolit tulee purkaa luopumalla raskaalle maantieliikenteelle tehdystä suojasta sen suojan poistamisilla . Liittyy oleellisesti vuonna 2010 aloitetun liikennerevoluution avulla toteutetun Liikenne 12 suunnitelmaan poliittisesti tehdyistä eroista, joilla on toteutettu EU liikennestrategiasta irrottautuminen .
Kohta 15 Järvi Suomen alueen logistiikan kehittäminen niin että Suora laivayhteydet alueellisen saavutettavuuden nimissä alueellisen euroopan kanssa mahdollistetaan.
Kohta 18 EU liikennestrategian toteuttaminen viiden liikennemuodon avulla EU tavoitteisesti aloitetaan.
viite 1 : https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/bionavigaattori/orpon-kokoomus-liikenne-tiede-ja-tutkimus-seka-niiden-merkitys-suomen-talouteen/
viite 2 : https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/bionavigaattori/eu-parlamentti-ja-suomen-tietoisesti-eu-tavoitteista-eroavat-liikenteen-ilmasto-ja-kestavan-kehityksen-toteuttamis-tavoitteet/
Ilmoita asiaton viesti
Ja ihan sen verran lisää, että Rinnehän vastusti suuria raideliikenne hankkeita. Kuitenkin niin, että silloinen liikenneministeri sai toteuttaa edellisten hallitusten liikennepoliittisia linjauksia ja Demarit muuttivat oman liikennepoliittisen ohjelmansa LVM n tavoitteisiin Marinin aikana. Rinne vastusti -tosin tunnetulla seurauksella . Ja Marin joka ei vastustanut – Nousi näytöillään pääministeriksi asti . Tassä joulukuulta 2019 yhteenveto sen aikaisista liikennepoliittisista tapahtumista :
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/bionavigaattori/tassa-yksi-kahdestakymmesta-kommentista-jota-kalle-isokallio-ei-tahtonut-pitaa-blogissaan-sanna-marinin-tahden/
Ilmoita asiaton viesti
Kysymyksistä puuttuu yksi oleellinen. Kokoomus on sitoutunut 2035 hiilineutraaliuteen. Tätä ei kysytty, eli onko kokoomus vielä tämän sitoumksensa takana. Tämä on oleellinen kysymys. Jos kokoomus hylkää tämän, niin, hylkää myös keskustan, vihreät ja RKP:n. Pitääkö kokoomuksen kääntää takkinsa persujen takia. Ei hyvältä tunnu.
Ilmoita asiaton viesti
Päin vastoin, tuo juuri tuntuu hyvältä. Vai voitko kertoa, mitä hyötyä Suomelle tuosta HN2035:stä toteutuessaan on?
Ilmoita asiaton viesti
Täytyy myöntää, että nuo kysymkset ovat selkeätajuisia. Totta kai osassa paistaa oman pesän puolustaminen. Silti rallia pitää ajaa, osuus kerrallaan. Kello näyttää kun hallitus pääsee taipaleelleen.
Tuo VVM:n raportti julkisesta talouden tilasta ja sillä ratsastus on hiukan kyseenalaista, koska samalla aiheella on potkittu kansalaisia jo iät ja ajat tyytymään vähempään. Toki muistan ajan kun valtionvaraiministeriössä oltiin hiiren hiljaa, kun piru päästettiin irti ja annettiin vapaat kädet poliittisille päättäjille. Talous nousi tottatotisesti
Tottakait nyt on eri ajat ja ikävää on todeta, että esim. Ukrainan tilanne tulee aikanaan nostamaan talouskasvua koko euroopassa, kunhan saadaan koko härdelli loppumaan ja uudelleen rakenukselle annetaan mahdollisuus.
Talouden ennustaminen ja hitsi vie koko taloustiede on ainakin minulle liian abstrakti asia, jotta sitä voisi ymmärtää.
Ilmoita asiaton viesti
Voit lohduttautua sillä, että eivät taloustieteilijätkään siitä mitään ymmärrä.
Ilmoita asiaton viesti