Halutaanko opposition parlamentaarista asemaa heikentää  ?

Otsikon kysymys on aiheellinen, kun on seurannut keskustelua täällä ja hallituspuolueiden kannanottoja.

Pääministeri Sanna Marin on omaksunut Twittermiekkailun tyylin, jota kuvasi varsin onnistuneesti IS:n  politiikan toimituksen tuottaja Hanna Vesala  tuossa kolumnissaan. Tuon kolumnin otsikossa on se tärkein viesti. Suomi on kriisissä ja tuntuu, ettei pääministeri kestä  aiheellistakin kritiikkiä.

*****

Mutta  myös  Keskustan puheenjohtaja ministeri Annika Saarikko ei tunnu ymmärtävän hallituksen sote-uudistusmallia kohtaan  esitetettyä  kritiikkiä.  On huomattava, että sote-uudistuksen lausunnoissa  esitetettiin paljon perusteltua kritriikkiä koko sote -hanketta kohtaan.

Oma sote -kritiikki  tiivistettynä koostuu viidestä asiasta:

1. Hyvinvointialuueet ovat  heti valmiuksiltaan eriarvoisessa asemassa kykeneviä hoitamaan kunnilta siirtyviä sosiaali- ja terveyspalveluja. 2. Vuosisatainen kunnallisen itsehallinto  alasajetaan ja päätöksentekoa viedään monissa asioissa kauemmaksi kuntalaisia.  3.  Kuntatalous  monissa kunnissa heikkenee –  ei parane  , joka kriisiyttää monia kuntia. 4. Henkilöstön yli 200 000 henkilön  massakippaus kunnilta ja kuntailiitoilta valtiolle on valtava riski turvata henkilöstön riittävyys  5. Rahoituksen ryöstö taloudellista toimeliaisuutta ylläpitäviltä suurilta kaupungeilta ja HUS:n resurssien kaventaminen on järjen köyhyyttä.

****

Opposition suurin ja perusteltu kritiikki  kohdistuu hallituksen talous- ja työllisyyspolitiikkaan. Hallitusohjelma oli heti alun  alkaen tyhjän päällä  lisämenojen rahoituksen osalta puhuttakaan työllisyystavoitteesta ja julkisen talouden tasapainosta vuonna 2023. Oppositio tuki kevätistuntokaudella ja tukee jatkossakin koronapandemian hallintaan liittyviä toimenpiteitä. Mutta koronapandemian varjolla hallitus on tekemättä talous- ja työllisyyspolitiikkassa vaadittavia  asioita, jotka ajavat Suomea  ennen näkemättömin vaikeuksiin. Hallitus “kippasi” työllisyystavoitteen ja julkisen talouden vakauttamisen budjettiriihessä 10-vuoden päähän.  Uskomaton temppu.

*****

Tästä välikysymysvastausluettelosta voidaan laskea, , että viime vaalikaudella  pääministeri Sipilän hallitus sai vastattavakseen yhteensä 15   välikysymystä ja nykyinen  hallituspohja tähän mennessä 3 välikysymystä. Viime vaalikaudella  SDP vastusti kaikkia valtion budjetin vakauttamistoimenpiteitä. Välikysymyskumppaniksi kelpasi viime vaalikaudella  SDP:lle, vihreille  ja laitavasemmistolle myös PS.  Nyt arvostellaan, että kokoomus ja koko oppositio ml. PS tekee yhdessä välikysymyksiä. Viime vaalikauden opposition toiminta  näyttää monelta  täällä -tarkoitushakuisesti-  unohtuneen.

SJPHKI

Länsidemokraatti. Politiikan ja urheilun laaja-alainen seuraaja koti- ja ulkomailla. Asioiden puolesta toimija. Vuosikymmenien työura viidellä eri vuosikymmenellä maataloustöistä asiantuntija- ja johto- sekä luottamustehtäviin (Eduskunta, ministeriö, keskusvirasto, liikelaitos, osakeyhtiö, poliisihallinto ja työnantajaliittotaso, urheiluseuratoiminta, reservin upseeri) kahdella yliopistotutkinnolla. Suomen tulee olla mukana läntisten demokratioitten yhteistyöjärjestöissä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu