Hollanti saa uuden pääministerin huomisten parlamenttivaalien jälkeen

Hollannissa käydään huomenna  keskiviikkona  22.11.2023. parlamenttivaalit .

Kuka on lokakuusta 2010 Hollannin  pääministerinä toimineen  Mark Rutten seuraaja. Se selvinnee huomenna. Mark Rutte ei jatka pääministerinä, eikä hän ole ehdokkaana vaaleissa.

****

Hollannin puoluekenttä on pahoin pirstaloitunut, ettei hallituksen muodostamisesta tule helppoa. Kannatusmittauksissa   kolme puoluetta käy kilpaa suuriman puolueen asemasta:

– tehtävänsä jättävän pääministeri Mark Rutten  keskustaoikeistolainen VVD -puolue (People’s Party for Freedom and Democracy)

-Frans Timmermansin johtama punavihreä  GL–PvdA  -puolueallianssi

Geert Wildersin johtama oikean laidan maahanmuuttovastainen PVV  -puolue

Maaliskuun paikallisvaaleissa suurimmaksi puolueeksi nousi  vuonna 2019 maanviljelijöiden (Farmer–Citizen Movement)  tyhjästä perustama ”Hollanti ensin oikeistopuolue -puolue.  Nyttemmin puolueen kannatus on romahtanut 19 %:n tasosta 4-5 %:n tasolle

***

 Mille pohjalle saadaan hallitus muodostettua. Pääministeri Rutten neljännessä  hallituksessa ovat edustettuina olleet 

VVD -puolueen lisäksi  Democrats 66 (D66),  Christian Democratic Appeal (CDA) ja Christian Union (CU) -puolueet. Tämä neljän puolueen koalitiohallitus kaatui maahanmuuttoa koskeviin erimielisyyksiin heinäkuussa.

*****

Vuoden 2019  vaalien tulokset   – Hollannin pääministerit

****

Mark Rutte   on nostettu yhdeksi   Naton  pääsihteeriehdokkaaksi tehtävästä luopuvan Jens Stoltenbergin jälkeen.

SJPHKI
Helsinki

Länsidemokraatti. Politiikan ja urheilun laaja-alainen seuraaja koti- ja ulkomailla. Asioiden puolesta toimija. Vuosikymmenien työura viidellä eri vuosikymmenellä maataloustöistä asiantuntija- ja johto- sekä luottamustehtäviin (Eduskunta, ministeriö, keskusvirasto, liikelaitos, osakeyhtiö, poliisihallinto ja työnantajaliittotaso, urheiluseuratoiminta, reservin upseeri) kahdella yliopistotutkinnolla.
Suomen tulee olla mukana läntisten demokratioitten yhteistyöjärjestöissä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu