Hyvä, että vihdoin varoitetaan korkomenojen miljardien kasvun uhkasta

Eilen Ylen uutisissa moneen otteeseen haastateltiin ekonomisteja valtion korkomenojen mahdollisesta monen miljardin kasvusta.

Tämä Ylen em.  sivulla ollut kuva kertoo, että korkomenot olivat takavuosina runsas 20 vuotta sitten  olleet monta miljardia suuremmat  yli puolta pienemmällä velkamäärällä.

Image
Lähde: Valtiokonttori

Olen täällä useana vuonna esille  tuonut blogeissani korkomenojen  kasvun uhan.

”Valtion korkomenojen kehitys ei ole terveellä pohjalla, vaikka menot ovat vain alle ¼ tänä vuonna ( n. 0,8  mrd) verrattuna mitä ne olivat esim. vuonna 2003 (n.  4,3 mrd). Valtiolla oli vuonna 2002  velkaa alle 60 mrd, nyt kaksi kertaa enemmän. Eihän voi näin jatkua !

Suomen todellinen  kestävyysvaje, kuinka suuri on on tällä hetkellä ? Ei taida asettua 10 mrd:n tasolle, vaan on paljon suurempi. Jos Suomen  nykyinen hallitus ei anna  uskottavaa  näyttöä Suomen koko julkisen talouden velkaantumisen hallintaan saattamiseksi, on se jatkossa  huono viesti luottoluokittajille.

EKP:n sivulla tämä  taulukko  (Long-term interest rate statistics for EU Member States) kertoo, että velananto miinuskorolla eräille maille on sairaalla pohjalla.  Kuinka kauan sitten kestää USA:n  keskuspankin  (FED)  rahkeet, ei nykymenolla voi olla ”ikuinen”.  USA:n nykyinen presidentti Joe Biden aikoo lyödä kahden edellisen presidentin velanottoennätykset.

+2
SJPHKI
Helsinki

Länsidemokraatti. Politiikan ja urheilun laaja-alainen seuraaja koti- ja ulkomailla. Asioiden puolesta toimija. Vuosikymmenien työura viidellä eri vuosikymmenellä maataloustöistä asiantuntija- ja johto- sekä luottamustehtäviin (Eduskunta, ministeriö, keskusvirasto, liikelaitos, osakeyhtiö, poliisihallinto ja työnantajaliittotaso, urheiluseuratoiminta, reservin upseeri) kahdella yliopistotutkinnolla.
Suomen tulee olla mukana läntisten demokratioitten yhteistyöjärjestöissä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu