Ilman taktisia   äänestäjiä SDP olisi hävinnyt eduskuntavaalit

Kaksi eduskuntavaalitutkimusta ( Ajatuspaja Toivon  ja Kantar  Publicin)   osoittavat, että SDP hyötyi jopa viidenneksen eduskuntavaaleissa nk. taktisesta äänestämisestä.

Jos katsoo tässä alla olevaa taulukkoa vv. 2019 ja 2023 vaalituloksesta, SDP olisi jopa kärsinyt selvän vaalitappion vuoden 2019 vaaleista ilman taktisten äänestäjien tukea.

 

Vaalitulos SDP PS KOK KESK VIHR VAS RKP KD LIIK
Muut
2023 19,9 20,1 20,8 11,3 7 7,1 4,3 4,2 2,4 2,9
2019 17,7 17,5 17,0 13,8 11,5 8,2 4,5 3,9 2,3 3,6

****

Eilen hallitustunnustelija Petteri Orpo  ilmoitti, että kokoomus  aloittaa ensi tiistaina hallitusneuvottelut PS:n, RKP:n ja KD:n kanssa.

Kaikenlaisia tulkintoja  on Petteri Orpon päätöksestä kuultu . Kysyn tässä vaan, että onko Suomen oikeisto oikeistolaistunut, vai vasemmisto vasemmistolaistunut. Päättyneellä vaalikaudella Suomessa oli yksi EU-maiden vasemmistolaisin hallitus, jota Suomen keskusta tuki. Nyt keskustan omassa piirissä pidetään virheenä mennä 2019 vihervasemmistohallituksen takuupuolueeksi.

Minusta parlamentaariseen demokratiaan kuuluu, että vaalivoittajat ottavat hallitusvastuun. Suomen julkisen talouden tilanne on niin vakava, että toivoisi etenkin SDP:n   ottavan reaaliteetit politiikan kärkeen. Minusta on outoa, että yksin kokoomusta syytetään jo etukäteen julkisen talouden sopeuttamisesta. Mitä suuntaa politiikassa sitten edustavat nämä tahot, joihin kokoomus tukeutuu:

1)Talouspolitiikan arviointineuvosto – Raportti   2)   Valtiovarainministeriön  virkamiesraportti  3)  Ministeriöiden kansliapäälliköt  4-5)  IMF     ja  OECD   Suomi -raportit   6)  Valtiovarainministeriön  meno- ja rakennekartoitus  7) Suomen Pankki

SJPHKI
Helsinki

Länsidemokraatti. Politiikan ja urheilun laaja-alainen seuraaja koti- ja ulkomailla. Asioiden puolesta toimija. Vuosikymmenien työura viidellä eri vuosikymmenellä maataloustöistä asiantuntija- ja johto- sekä luottamustehtäviin (Eduskunta, ministeriö, keskusvirasto, liikelaitos, osakeyhtiö, poliisihallinto ja työnantajaliittotaso, urheiluseuratoiminta, reservin upseeri) kahdella yliopistotutkinnolla.
Suomen tulee olla mukana läntisten demokratioitten yhteistyöjärjestöissä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu