Jääviystilanteita tulossa eteen hyvinvointialueiden päätöksenteossa

Kirjoitin täällä aiemmin  blogin hyvinvointialueen tuleviin vaaleihin liittyen  ja kysyin:  Kuinka monessa hallintoportaassa voi sama henkilö yhtä aikaa istua ?

a) valtioneuvoston jäsenenä ministerinä,  b)  eduskunnassa kansanedustajana,  c)  hyvinvointialueen valtuustossa/ hallituksessa/lautakunnassa/muussa alueen alaisessa yksikössä  sekä d)  kotikuntansa valtuustossa/ hallituksessa/lautakunnassa/muussa kunnan alaisessa yksikössä

Tiettävästi yksikään  nykyisen hallituksen ministeri ei ole asettumassa ehdokkaaksi tammikuun aluevaaleissa. Kansanedustaja-kunnanvaltuutettu  ehdokkaita tulee olemaan ilmeisesti kaikilla puolueilla. Laki ei sinänsä  tätä kiellä.

***

Oikeusministeriön  tällä  sivulla (vaalikelpoisuus)  selvitetään, kuka on  kelpoinen ehdokkaaksi aluevaaleissa .

Eilen uutisoitiin Uutissuomalaisen eduskuntapuolueiden puoluesihteereille tekemästä  kyselystä ehdokasmäärätilanteista.  Puolueilla on aikaa 1,5 kuukautta (14.12.2021 saakka) haalia ehdokkaita. Näyttää siltä, että monella puolueella tulee kiire, mikäli  tavoitteena on täysi määrä ehdokkaita (vähän  yli 1700).

Itse seuraan, missä määrin kuntien johtavia viranhaltijoita asettuu eri puolueissa ehdokkaiksi.

Vaalikelpoisuuden rajoituksista säädetään  laissa  ja sen 77 §:ssä . Laki ei kiellä esim. kaupungin- tai kunnanjohtajan ehdokkuutta.

Kuluneella viikolla tuli Hämeenlinnan hallinto-oikeudelta   päätös, ettei  Pirkkalan kesäkuun kuntavaaleissa valittu ylilääkäri  voi toimia valtuutettuna.

Kuntaliiton sivulla  tässä linkissä on selvitetty valtuutettujen esteellisyyttä kuntansa valtuustossa.

***

Kun hyvinvointialueet vaalien jälkeen aloittavat hallintonsa järjestäytymisen, on oltava tarkkana mm. hyvinvointialueen aluevaltuuston ja hyvinvointiyhtymän palveluksessa olevien vaalikelpoisuudesta. Jääviystilanteita on monella hallinnon tasolla tulossa eri syistä  eteen hyvinvointialueiden päätöksenteossa, niiltä tuskin vältytään.

****

Jääviysasioitakin kaikkein vakavin tilanne tulee kuitenkin kaikkialla Suomessa vastaan, miten kukin hyvinvointialueen rahoitus   riittää lailla määrättyjen tehtävien hoitamiseen. En semmoinen tunne, että sote- ja maakuntauudistus vauhdittaa entisestään terveys- ja sosiaalipalvelujen kriisiytymistä. Perustelut olen täällä tuonut esille aiemmin monta kertaa.

+3
SJPHKI
Helsinki

Länsidemokraatti. Politiikan ja urheilun laaja-alainen seuraaja koti- ja ulkomailla. Asioiden puolesta toimija. Vuosikymmenien työura viidellä eri vuosikymmenellä maataloustöistä asiantuntija- ja johto- sekä luottamustehtäviin (Eduskunta, ministeriö, keskusvirasto, liikelaitos, osakeyhtiö, poliisihallinto ja työnantajaliittotaso, urheiluseuratoiminta, reservin upseeri) kahdella yliopistotutkinnolla.
Suomen tulee olla mukana läntisten demokratioitten yhteistyöjärjestöissä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu