Puolueiden järjestys vaihtui kuntavaalien kannatusmittauksessa
YLE julkaisi aamu-uutisissa tuoreen kesäkuulle siirrettyjen kuntavaalien puolueiden kannatusmittauksen numerot (edelliset 04.02.ja 04.03.2021 ).
- PS 19 % 2. Kokoomus 18,8 % 3. SDP 18 %
Kuvakaappaus Ylen uutissivulta:

Edellisissä vuoden 2017 kuntavaaleissa suurin puolue ratkesi vasta vaaliuurnilla. Kokoomus nousi suurimmaksi kuntapuolueeksi . Suurin puolue näyttää nytkin ratkeavan vaalipäivänä 13.06.2021. Moni politiikan toimittaja on jo lausunut näkemyksen, mikä puolue nousee kuntavaalien suurimmaksi puolueeksi. Tämän aamun puolueiden kannatusnumerot saattavat tukea heidän näkemyksiään.
Kerron tässä vain tulosnumerot vakiintuneeseen tapaani. US:n julkaisema Helsingin kuntavaaligallup poikkesi aiemmin Helsingin Uutisisissa julkaistusta kannatusmittauksen numeroista.
Ehdokkaiden määrä (09.03.2021 tilanne) on myös mielenkiintoinen tieto ja siinä SDP putosi neljänneksi.
****
Katso tästä eräiden muiden Euroopan maiden puoluekannatuksia.
Ruotsi – Norja – Tanska – Saksa – Itävalta – Hollanti – Britannia – Italia – Espanja – Ranska – Suomi
Saksassa on johtavan hallituspuolueen CDU/CSU:n kannatus ollut vapaassa pudotuksessa. Runsas vuosi sitten koronapandemia nosti kannatuksen ylös ja, nyt se näyttää sitten laskevan alas. Osasyynä lienee se, että CDU/CSU:n kansleriehdokkaan nimi on vielä auki. Ruotsissa on ensi vuoden syyskuun valtiopäivävaaleihin tulossa lisää jännitystä siitä, että vaihtuuko sosialidemokraattinen vähemmistöhallitus kristillisten, liberaalien ja ruotsidemokraatttien tukemaan kokoomuksen vähemmistöhallitukseen.
Yllättävä ja selvä käänne gallup-kannatuksessa. Tästäkö johtui myös perustuslakivaliokunnan pj:n Antti Rinteen kritiikki pääministeri Sanna Marinin päätöksiä kohtaan?
Ilmoita asiaton viesti
Kuntavaaleissa on tulossa paljon uusia ehdokkaita. Miten sitten ehdokkaiden taustatiedot ovat ao. puolueen tiedossa. On sellainen tuntuma, että tulee vasta jälkikäteen ensi kuntavaalikaudella jokunen määrä ikäviä yllätyksiä. Toinen asia on, että kaikissa puolueissa on monella läpipäässeellä ehdokkaalla pyrky keskeisiin luottamistehtäviiin. Kun kaikille ei riitä paikkoja,
tulee myös puolueloikkia pettymyksen seurauksena.
Ilmoita asiaton viesti
Kuntavaaligallupista aamutv:ssä puhuttaessa huomioin miten sdp:n edustaja Antti Lindtman totesi sdp:n aloittavan vaalikamppanjan josta syystä hänen mukaansa sdp:n kannatus tulee nousemaan. Siis, onko tuosta hänen sanomisestaan ajateltava vaalisiirronkin tapahtuneen SDP:n tahdosta? Eikös kaikki muut puolueet olleet jo tehneet vaalikamppanjaa koronasta huolimatta ns. etäkampanjointina?
Ilmoita asiaton viesti
Eihän täällä mikään muutu. Kolme suurta ovat samat kuin aina, keskinäinen järjestys vähän vaihtelee, sitten tulee kepu ja vihreät käytännöllisesti katsoen tasoissa, sitten vassarit ja sitten muutama pieni takiaispuolue. Sitten vasta tulee merkittävä muutos kun vihreitten ja persujen keskinäinen kannatus vaihtuu päittäin niin kuin Saksassa on jo käynyt. Voi olla että Saksassa on pian vihreä liittokansleri.
Ilmoita asiaton viesti