JEF-maiden päämiehet eilen koolla Latviassa

Eilen kokoontuivat    nk. JEF-maiden  (Britannia, Suomi,  Hollanti, Islanti, Latvia, Liettua, Norja, Ruotsi, Tanska ja Viro)  päämiehet yhteiskokoukseen   Latvian Riiassa. 

Nuo kaikki maat ovat Naton jäsenmaita, kun Suomen ja Ruotsin jäsenyyshakemukset  tulevat voimaan. Unkaria ja Turkkia lukuun ottamatta   28/30  Naton jäsenmaata  jo ratifioinut  (katso myös  lisää tästä)  Suomen ja Ruotsin  liittymissopimuksen.

JEF -maat on sitoutuneet  kehittämään  maiden sotilaallisia valmiuksia yhteisillä harjoituksilla, ennaltaehkäistä kriisejä sekä tarvittaessa toimia yhdessä kriisitilanteissa.  Joukkoja koskeva yhteisymmärryspöytäkirja allekirjoitettiin kesäkuussa 2018. 

****

Eilistä kokousta isännöivät Latvian pääministeri Krišjānis Kariņš  ja  JEF-yhteistyötä johtavan Britannian pääministeri Rishi Sunak. Pääministeri Sunakin  eilen kokouksessa pitämä puhe tuossa linkissä.

Tasavallan presidentin kanslian sivulla on eilisestä tapaamisesta myös lisätietoa.

***

Aikanaan kun kirjoitetaan historiaa tapahtumista ennen Suomen  ja Ruotsin Natoon liittymistä, nousee Suomen tasavallan presidentin Sauli Niinistön kaukonäköinen toiminta ja yhteydet läntisiin valtiojohtajiin melkoisella varmuudella merkittäväksi.

****

Britanniassa on pääministeri Rishi Sunak pystynyt kuromaan työväenpuolueen kannatusetumatkaa  selvästi kiinni parissa kuukaudessa. Seuraaviin parlamenttivaaleihin on aikaa kaksi vuotta.  Vuoden  2019  vaalien suurvoiton kannatuslukemista  konservatiivit  (Con)  ovat kuitenkin vielä  kaukana.

SJPHKI
Helsinki

Länsidemokraatti. Politiikan ja urheilun laaja-alainen seuraaja koti- ja ulkomailla. Asioiden puolesta toimija. Vuosikymmenien työura viidellä eri vuosikymmenellä maataloustöistä asiantuntija- ja johto- sekä luottamustehtäviin (Eduskunta, ministeriö, keskusvirasto, liikelaitos, osakeyhtiö, poliisihallinto ja työnantajaliittotaso, urheiluseuratoiminta, reservin upseeri) kahdella yliopistotutkinnolla.
Suomen tulee olla mukana läntisten demokratioitten yhteistyöjärjestöissä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu