Joko ensi viikolla Unkari ja Turkki ratifioivat Suomen Nato -liittymissopimuksen ?
Odotukset Suomen Nato -jäsenyyden toteutumisesta lähiviikkoina alkoivat eilen kasvaa.
Huomenna perjantaina 17.03.2023 tapaavat Suomen presidentti Sauli Niinistö ja Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğanin. Tapaamisessa presidentti Erdoğan ilmoittaa Turkin ratifioivan Suomen Nato -liittymissopimuksen jo ensi viikolla.
Mutta entäs Unkarin ratifiointi ? Uutisissa on kerrottu, että Unkarin pääministeri Viktor Orbán ja Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan tapaavat tänään. Unkarilla pitää kiirettä, jos se aio ollla viimeinen ratifioija.
Jos siis ensi viikolla Unkari ja Turkki ratifioivat Suomen Nato -liittymissopimuksen , Suomi voisi toimittaa liittymisasiakirjat Washingtoniin jo maaliskuun aikana. Sitä ennen presidentti Sauli Niinistö vahvistaa heti eduskunnan päättämän Nato -lain.
Presidentti Niinistön allekirjoittama Suomen liittymispäätös viedään Washingtoniin, jonka jälkeen Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg kutsuu Suomen kirjeellään Natoon.
Periaatteessa kaikki edellä mainittu voi tapahtua ennen Suomen 02.04.2023 pidettäviä eduskuntavaaleja. Nykyisen eduskunnan vaalikauden ja valtiopäivien päättäjäiset pidetään 29.03.2023.
***
P.s. Jos Suomesta tulee ennen Ruotsia Naton jäsen, Ruotsin liittymissopimuksesta ratifiointi tulee myös Suomen osalle. Hallituksen esitys lienee jo luonnoksena valmiina odottamassa uutta eduskuntaa. Mikä hallitus – nykyinen vai uusi – sen sitten antaa, lienee valtiosääntöjuristien tulkinnasta kiinni.
***
P.s. Tässä samoilla tulilla jaan kaksi tunnustuspalkintoa kahdelle puoluejohtajalle MTV:n illan puheenjohtajatentin esiintymisestä.
Pääministeri Sanna Marin
Puheenjohtaja Hjallis Harkimo
Niin pitkään kuin ei nimiä ole paperissa, niin pitkään ei Orbanin ja Erdoganin juttuja kannata uskoa.
Ilmoita asiaton viesti
”Presidentti Erdogan kiitti erityisesti Suomea edistymisestä mutta totesimme yhdessä, että Turkilla on vielä oikeutettuja ja ymmärrettäviä turvallisuushuolia joihin meidän tulee vastata, Neuvottelijamme matkustavat Turkkiin heti huhtikuun alussa.
Tässä on erittäin hyvät lähtökohdat jatkaa.”
Ilmoita asiaton viesti
”Pitetäänkö tulinen?”,,,pistään,,,”tulinen loppu, pistetäänkö mieto?”,,,,pistetään” mieto loppu”,,,no mitä pistetään? ” Ravintola menee kiinni, pistetään pihalle”
Ilmoita asiaton viesti
Saattaa käydä niin, että Turkki hyväksyy Suomen, mutta ei Ruotsia ja Unkari sitten päinvastoin.
Ilmoita asiaton viesti
”Huomenna perjantaina 17.03.2023 tapaavat Suomen presidentti Sauli Niinistö ja Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğanin. Tapaamisessa presidentti Erdoğan ilmoittaa Turkin ratifioivan Suomen Nato -liittymissopimuksen jo ensi viikolla.”
Mikä on tuon tapaamisen, TP:n ja Erdoganin, merkitys ? Eikös tuo tapaaminen olisi voitu järjestää sitten, kun ensi viikolla Turkki on ilmoittanut, että se on ratifioinut sopimuksen ?
Onko tässä sittenkin vielä Suomen ja Turkin välillä jotakin epäselviä tai avoimia asioita ? Niin tärkeitä asioita, että Suomen tasavallan presidentin ( ja ulkoministerin ) pitää matkustaa kuulemaan Turkin vakuutteluita siitä, että Turkki ensiviikolla ratifioi omalta osaltaan Nato-sopimuksen.
Tokihan on ymmärrettävää, että itämaiseen kaupankäyntiin liittyy kaupan hierominen omenateen äärellä kasvokkain. Mutta, eikös kaupat ole jo sovittu ? Vai vieläkö pitää jotakin ”hieroa” ?
Toivoa vain sopii, että TP:lle ei viime tipassa vielä yritettäisi tyrkyttää siinä teen juonnin sivussa jotakin sopimuspaperia. Mitä sellainen sopimuspaperi voisi sisältää ? Olisiko sillä kytkentä tämän päivän Unkarin pääministerin Orbanin Turkin vierailuun ? Jos tällaisia papereita aletaan kytkemään Suomen ( ja Ruotsin ) Nato-jäsenyyden ratifiointiin, niin silloin kyllä alkaa herätä kysymys siitä, mikä Naton rooli todellisuudessa on. Ja senhän tietää, että jos tällaiset kysymykset nousevat esille, niin kenen laariin se puolestaan viime kädessä sataa.
No sehän on selvää, että meidän TP ei moisiin mahdollisiin papereihin nimeänsä laita. ( Eikä se ole perustuslain mukaan mahdollistakaan ). Voi vain kuvitella, mitä kysymyksiä TP:n päässä pyörii tämän Turkin käynnin osalta. Eihän sinne varmaan pelkästään omenateetä mennä juomaan. Kun on seurannut Erdoganin poliittisia käännöksiä hänen valtakaudellaan, voi sieltä suunnasta odottaa mitä yllätyksiä tahansa.
Ilmoita asiaton viesti
Unkarin ja Turkin venkoilu on ollut enemmän tai vähemmän Natolle
ala-arvoista näytelmää.
Niinistö ei halua jättää enää ratifiointia sattumavaraiseksi, vaan huomenna haluaa
kuulla Turkin ratifionnnin tapahtuvan. Unkari ei jääne odottamaan viimeistä tilaa 30 jäsenmaan joukossa.
P.s. Jos Unkari alkaa venkoilla , Suomesta pitää lähteä vetoomus kv. urheiluliitolle (WA) Budapestin ensi kesän yleisurheilun MM-kisojen poisottamisesta Unkarilta. 😀
https://worldathletics.org/competitions/world-athletics-championships/budapest23
Ilmoita asiaton viesti
”Betonille ei siroteta kukkien siemeniä.” – unkarilainen sananlasku.
Enikő Győrilla:
T.Tuuppurainen: Unkarissa on rasistinen historiakäsitys.
Eero Heinäkasa: Demokratia on lähellä romahtamista Unkarissa.
Henna Virkkunen: Korruptio on läpäissyt kaiken ja probaganda todella vahvaa.
Jyrki Katainen: Unkarin oikeuslaitoksen riippumattomuutta ei enää ole.
Tuomioja: Mielestäni meidän ei tarvitse keskustella Unkarin kanssa.
https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/f3cadd8d-552a-415f-bc31-7e82b7859ea6
Ilmoita asiaton viesti