Joko taas saarivaltakunnan pääministeri on vaikeuksissa ?
Britannian työväenpuolue (Labor) pitää parhaillaan puoluekokousta Liverpoolissa. Työväenpuolue saavutti murskavoiton heinäkuussa pidetyissä ennenaikaisissa parlamenttivaaleissa. Vaalitulos johti hallituksen vaihtumiseen ja pääministeri Keir Starmerin johtamaan hallitukseen.
Enemmistövaalitavasta johtuen 33,7 %:n kannatus toi Työväenpuolueelle parlamenttiin valtaisi enemmistön eli peräti 412 /650 paikkaa.
Vuoden 2019 vaaleissa Työväenpuolue sai 32,2 %:n kannatuksella vain 203/650 paikkaa. Vuoden 2019 vaalien voittaja Konservatiivit (Con) sai 43,6 %:n kannatuksella enemmistön, mutta vain 365/650 paikkaa.
*****
Luulisi, että kaikki on hyvin saarivaltakunnan Työväenpuolueessa ja puoluekokous on yhtä juhlaa ja kehumista. Mutta kun ei. Pääministeri Keir Starmer on ajautunut kasvaviin poliittisiin vaikeuksiin omasta ja muittenkin syystä.
Tunnettu miljonääri on jaellut pääministerille ja tämän vaimolle lahjoja. Myös Starmerin hallituksen monet ministerit ovat saaneet samankaltaisia lahjoituksia.
Britanniassa on ihmetelty muutakin. BBC uutisoi esikuntapäällikkö Sue Grayn jättipalkkausta, joka on 204 000 euroa vuodessa suurempi , mitä pääministeri Keir Starmerille maksetaan.
****
YouGov -kyselyssä 57 % sanoi suhtautuvansa jokseenkin tai erittäin kielteisesti Työväenpuolueeseen. Muutamassa kuukaudessa asenteet ovat muuttuneet melko rajusti .
****
Ei kai Työväenpuolue voi näin nopeasti menettää äänestäjien luottamusta. Työväenpuolue sai heinäkuun vaaleissa murskaavan enemmistön parlamenttiin. Puolue voi hallita saarivaltakuntaa seuraaaviin vuoden 2029 lakisääteisiin parlamenttivaaleihin saakka. Puolueiden kannatusluvut ovat tällä hetkellä hajonneet neljän viiden puolueen välillä Työväenpuolueelle vielä sopivasti. Mutta onhan saarivaltakunnassa Konservatiivienkin pääministereitä viime vuosina vaihtunut moneen otteeseen.
Pääministeri Keir Starmer varoitti arvovaltaisessa Guardian -lehdessä elokuussa edellisen Konservatiivi -hallituksen jättämistä raunioista (jotenkin tutun omaisesti) .
Tulee sellainen olo, että Britanniassa pääministerit kaatuvat oman poliittisen toimintansa vuoksi joko yleisissä vaaleissa tai oman puolueensa hylkäämänä. Tämä jälkimmäinen tapa on täällä Suomessa ainakin hyvin epätavallista.
Onko syynä se, että pääministerillä on Britanniassa aidosti oikeaa henkilökohtaista valtaa toisin kuin Suomessa? Silloin hän on todella henkilökohtaisessa vastuussa ja se voi sen vuoksi koitua hänen tuhokseen.
Britanniassa pääministeri valitsee ja erottaa ministereitä tuosta vaan. Suomessa pääministeri joutuu tyytymään siihen, mitä puolueet valitsevat ”huutoäänestyksellä” hallitukseen. Suomessa missä tahansa puolueessa edistyy urallaan ruskeakielisin henkilö, joka osaa puoluejohdon mielistelyn taidon. Onko sitten ihme, että pääministeristä tulee Suomessa hallituksensa vanki, joka yrittää selittää kaiken parhain päin pitääkseen hallituksensa koossa. Britanniassa pääministeri erottaisi saman tien aisan yli potkijan kysymättä keltään lupaa.
Sanotaan, että ”ehdoton valtaa turmelee ehdottomasti”. Tähän sortui mm. Thatcher ja varmaan näin kävi monelle muullekin hänen seuraajalleen. Kun saa liikaa valtaa, kuvittelee tietävänsä kaiken paremmin. Tämä on vastakohta sille, että hyvä johtaja valitsee ympärilleen johtoryhmän ja/tai hallituksen, jossa on häntä fiksumpia. Hyvän johtajan taito on kuunnella hyviä ehdotuksia ja valita niistä paras.
Onko näkyvissä, että Starmerille on jo käymässä näin? En ole seurannut saarelaisten poliittista menoa.
Ilmoita asiaton viesti
Mielenkiintoista seurata, mitä pääministeri Keir Starmer tekee lähiviikkoina.
Ei ole hyvä Suomenkaan kannalta, jos kaikissa näissä kolmessa maassa (Saksa, Britannia ja Ranska) on sisäpolitiikka rikki.
Saiko Työväenpuolue liian suuren vaalivoiton, joka johtaakin puolueen
repeämiseen ennen seuraavia lakisääteisiä vaaleja.
Ilmoita asiaton viesti
”Ei kai Työväenpuolue voi näin nopeasti menettää äänestäjien luottamusta.”
Kyllä voi, työväenpuolueen oikea karva paljastui äkkiä.
Ilmoita asiaton viesti
Englannin ja Suomen puoluepoliittisessa elämässä lienee paljonkin eroja kuten avauksessakin ilmenee.
Muutokset kannatuksessa heijastanevat suomalaista vastaavaa paljonkin nopeammin.
Ilmoita asiaton viesti