Jos ei ole rahaa uudistukseen, mitenkä sitä voi ehdoitta kannattaa

Pääministeri Sanna Marin sanoi muunnellun totuuden, kuka kannattaa/vastustaa uudistuksia.

Otetaan esimerkkejä:

Vanhuspalvelulain rahoitusta  ei ole edelleenkään varmistettu, vaikka laki on eduskunnassa hyväksytty. Asialla tehtiin ennen eduskuntavaaleja vastuutonta politiikkaa  SDP:n johdolla. Jos rahoituksen  riittämättömyyttä krisoidaan (Hoitajamitoituksen rahoitus auki), se  on SDP:n mielestä asian vastustamista.

Oppivelvollisuusiän nostamisesta hallitus tuo  lakiesityksen eduskuntaan, vaikka rahoitus  (Kuntaliiton  laskelma) on edelleen auki ja kun lakihanke   ei ratkaise nuorten ongelmia.

***

Pääministeri Sanna Marinin hallituksen ohjelmassa   lisätään likimain 1,5 mrd valtion budjetin menoja, vaikka budjetti oli jo miljardiluokassa valmiiksi alijäämäinen. Nyt alijäämän hallinta  (20 mrd  tänä vuonna, kuinka paljon ensi vuonna) uhkaa karata hallituksen otteesta koronapandemian johdosta.

Tänään vahvistui  (TV1 klo 10,05) pääministerin sanomana , ettei täysin talouspohjansa menettäneen   hallitussohjelman  tilalle ( vrt. myös Vanhasen info)  ole haluakaan hallituksella tehdä tässä ja tulevassa ajassa olevaa tavoiteohjelmaa. 

Elinkeinoelämän (EK:n)  luottamusindikaattorin  mukaan teollisuusyritysten luottamus laski elokuussa. Myös  kuluttajien luottamus   heikkeni elokuussa.

Työelämäprofessori Vesa Vihriälän mukaan kuuden tunnin työpäivä ei sovi tähän tilanteeseen.

 ****

Velkakello käy, muttei korvaavan hallitusohjelman valmistelua vielä näy. Velkakellon juokseva lukema  voi huonoimma skenaarion mukaan olla vuonna 2023 jopa 200 mrd:n tasolla.

Bruttolainanotto on jo 40 mrd:n tasolla. Tämä EKP:n  tilasto voi pian muuttua, Yhden prosenttiyksikön nousu lainakorossa tietää valtiolle pian 1-2  vuodessa miljarditason lisämenoja tälle  momentille.   Saman budjetin pääluokan takavuosien menojen tasoa (vrt. esim. v. 2003)  voi äimän käkenä ihmetellä, että onko kysymys saman maan valtion budjetista. Nyt on luotu rahaa tyhjästä, kuten tasavallan presidentti on viime aikoina useaan otteeseen todennut.

****

Suomi on kansainvälisessä vertailussa   ylisuurten julkisten menojen ja kireän verotuksen maa:

Veroaste        Julkiset menot

SJPHKI

Länsidemokraatti. Politiikan ja urheilun laaja-alainen seuraaja koti- ja ulkomailla. Asioiden puolesta toimija. Vuosikymmenien työura viidellä eri vuosikymmenellä maataloustöistä asiantuntija- ja johto- sekä luottamustehtäviin (Eduskunta, ministeriö, keskusvirasto, liikelaitos, osakeyhtiö, poliisihallinto ja työnantajaliittotaso, urheiluseuratoiminta, reservin upseeri) kahdella yliopistotutkinnolla. Suomen tulee olla mukana läntisten demokratioitten yhteistyöjärjestöissä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu