Istuvalle presidentille tulee vaikeuksia johtaa maata, jos oma puolue häviää välivaaleissa

Tänään  08.11.2022 käydään USA:ssa välivaalit (US midterm elections 2022). 

Vuoden 2020 vaaleissa Demokraatit    saivat  enemmistön edustajainhuoneeseen  Senaatissa syntyi  tasatilanne, mutta puheenjohtajana toimivan varapresidentin (Vice President Kamala Harris)  äänellä Demokraatit ovat enemmän tai vähemmän hallinneet myös senaatissa.

Välivaalien käyttöönoton jälkeen vain seitsemässä niistä (presidenttien Woodrow Wilsonin, Franklin D. Rooseveltin, John F. Kennedyn, Richard Nixonin, Bill Clintonin, George W. Bushin ja Donald Trumpin aikana) presidentin puolue on voittanut paikkoja edustajainhuoneessa tai senaatissa . Vain kahdesti (1934, Franklin D. Roosevelt ja 2002  George W. Bush) presidentin puolue on pitänyt asemansa molemmissa taloissa.

Välivaalien tulokset kautta aikain  (Edustajainhuone  – Senaatti

Ennusteiden    (vertaa . myös ( HouseSenate) mukaan  Republikaanit olisivat saamassa enemmistön edustainhuoneeseen. Sen sijaan senaaatin osalta tilanne on tasaväkinen.

****

Otan tähän  linkin, josta käy ilmi ehdokkaiden äänimäärät presidentinvaaleissa. Vuoden 2020 presidentinvaaleissa saivat molemmat ehdokkaat puoleeensa historiansa suurimman äänimäärän (Joe Biden n.  81,3 milj. ja Donald Trump 74,2 milj. ääntä). Vuoden 2016 vaaleissa Donald  Trump sai n. 63 milj. ääntä. Nyt Trump  edelleen  väittää, että hän oli vuoden 2020 vaalien voittaja, koska  hänen äänimäärä kasvoi edellisiin vaaleihin verrattuna, ja vaikka Joe Biden sai n. 7 milj. ääntä enemmän.  Ilmeisesti osaan äänistäjistä tuollainen puhe uppoaa. Trump unohtaa tosin myös, että Hillary Clinton sai vuoden 2016 vaaleissa liki 3 milj ääntä enemmän eikä tullut valittua. 

Istuvan presidentti Joe Bidenin asema käy  hankalaksi, jos Demokraatit menettävät asemansa edustajainhuoneessa ja senaatissa. Lähihistoriassa on esimerkkejä, kuinka vaikeaksi käy istuvan presidentin asema esim. budjettiasioissa. Jos kongressin kamarit eivät pysty ajoissa  saamaan  sopimusta seuraavan  verovuoden budjetista, liittovaltion  toiminta voi pysähtyä  ei-välttämättömiksi katsottavan toiminnan osalta.USA:n hallinnon sulkeminen  ei ole ainutlaatuista (tilasto vuoteen 2019 saakka). Kumpikaan  valtapuolue ei saa puhtaita papereita tässä asiassa. 

Demokraatit eivät tule menestymään vuoden 2024 presidentinvaaleissa, jos heillä ei ole uutta ehdokasta Joe Bidenin tilalle.  Toivoa sopii, että myös Republikaanit lähtisivät uudella ehdokkaalla vuoden 2024 vaaleihin. Ilmeisesti ensi maanantaina 14.11.2022  Donald Trump ilmoittaa ehdokkuudesta vuoden 2024 vaaleissa.

***

USA:n välivaalien tulospalvelua seuraa media  ympäri maailmaa Suomen Ylen lisäksi.

0
SJPHKI
Helsinki

Länsidemokraatti. Politiikan ja urheilun laaja-alainen seuraaja koti- ja ulkomailla. Asioiden puolesta toimija. Vuosikymmenien työura viidellä eri vuosikymmenellä maataloustöistä asiantuntija- ja johto- sekä luottamustehtäviin (Eduskunta, ministeriö, keskusvirasto, liikelaitos, osakeyhtiö, poliisihallinto ja työnantajaliittotaso, urheiluseuratoiminta, reservin upseeri) kahdella yliopistotutkinnolla.
Suomen tulee olla mukana läntisten demokratioitten yhteistyöjärjestöissä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu