Kahden johtavan Nato -maan johtajat sisäpoliittisissa vaikeuksissa

Läntisen maailman kaksi johtavaa demokratiaa on ajautunut sisäpoliittiseen umpikujaan.  Nämä kaksi maata ( USA  ja Yhdistynyt kuningaskunta) ovat samalla johtavia  Nato -maita. Kyllähän tämä tilanne herättää kasvavaa epävarmuutta, mihin tässä ollaan ajautumassa.

USA

Yhdysvaltain edustajainhuoneen puhemies  Nancy Pelos on ilmoittanut, että hän määrää aloittamaan virkarikostutkinnan Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin toiminnasta.

Uutisointia USA:ssa:  CNN –   New York Times –  The Washington Post

Mitä tästä virkarikostutkinnasta seuraa ? Ei vielä valtakunnanoikeutta tai istuvan presidentin viralta panoa.

Tähän mennessä on nostettu vain kaksi virkarikosyytettä. Andrew Johnsonia vastaan nostettiin virkasyyte vuonna 1868  ja Bill Clintonia vastaan nostettiin virkasyyte 1998. 

Ensi vuonna  ovat USA:n presidentinvaalit. Niistä  tulee entistä kovempi ja likaisempi taisto valtapuolueitten (Republican Party   –  Democratic Party ) kesken.

USA:n presidentit

*****

Yhdistynyt kuningaskunta

Britannian   korkeimman oikeuden  mukaan maan parlamentin poikkeuksellinen istuntotauko on laiton. Istuntotauon sai aikaan maan pääministeri Boris Johnson

Pääministeri Boris Johnson on hävinnyt  kaikki äänestykset parlamentissa. Mitä tästä seuraa pääministeri Johnsonin asemalle.  Ulospääsyn pääministeri Johnsonin kannalta voivat pelastaa (tuskin enää nekään) vain ennenaikaiset vaalit ja estää jäämisen maan lyhytaikaisemmaksi pääministeriksi.

Kannatusmittauksissa pääministeri  Johnson johtamat konservatiivit olivat ennen eilistä korkeimman oikeuden päätöstä  repäisseet selvän eron työväenpuolueeseen. Mutta Britannian EU- eron suhteen pääministeri Johnson on nyt  “parlamentin selättämä” ja sen suhteen ovat vielä monet vaihtoehdot  mahdollisia.

Yhdistyneen kuningaskunnan pääministerit

SJPHKI

Länsidemokraatti. Politiikan ja urheilun laaja-alainen seuraaja koti- ja ulkomailla. Asioiden puolesta toimija. Vuosikymmenien työura viidellä eri vuosikymmenellä maataloustöistä asiantuntija- ja johto- sekä luottamustehtäviin (Eduskunta, ministeriö, keskusvirasto, liikelaitos, osakeyhtiö, poliisihallinto ja työnantajaliittotaso, urheiluseuratoiminta, reservin upseeri) kahdella yliopistotutkinnolla. Suomen tulee olla mukana läntisten demokratioitten yhteistyöjärjestöissä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu