Kaikki yhtäaikaa: ylisuuri julkinen talous ja nopea velkaantusmisvauhti sekä päälle kireä verotus
Nykyisen punavihreän hallituksen hallitusohjelma – jo ennen koronapandemiaa – oli talouspohjaltaan kestämätön. Kukaan tunnettu ekonomisti ei uskonut hallitusohelman tavoitteisiin, jonka mukaan vuoteen 2023 mennessä on työllisyysaste 75 % ja valtion budjettitalous tasapainossa
Hallituksen työllisyystoimet ovat tähän mennessä jääneet perin vaatimattomiksi. Hallitus siirsi 80 000 lisätyöpaikat ja valtion budjetin tasapainotavoitteen 10-vuoden päähän.
Valtiontalouden tarkastusvirasto tuoreessa finanssipolitiikan valvonnan raportissa toteaa, samaa, että tähän mennessä tehtyjen työllisyyspäätösten vaikutukset julkistalouteen ovat arviomme mukaan olleet vaatimattomia.
Tarkastusviraston mukaan julkisen talouden menokehyksiin (siis ennen koronapandemiaa) tulee palata mahdollisimman nopeasti. Tuokaan ei tosin riitä alkuunkaan pysäyttämään valtion velkaantumista, jos uusia rohkeita työllisyys- ja rakenneuudistuksia ei tehdä (esim. sote-maakuntauudistus ei sitä ole).
Edellinen pääministeri Sipilän hallitus viimeisessä budjettiesityksessään otti velkaa n. 1,4 mrd ja kokonaisvelan määräksi n. 109 mrd. Nyt ollaan toisella tasolla koronapandemian johdosta. Velkaa otetaan 2020 n. 20 mrd ja ensi vuonna 11,7 mrd (tuskin jää tuolle tasolle). Koronapandemian hallintaan saamisesta – rokotuksista huolimatta – meillä ja muualla ei ole vielä täyttä varmuutta.
Nykymenolla hallitus lisää tällä vaalikaudella valtion velkaa yli 50 mrd:lla. Kesällä julkituotiin skenaarioita, joiden mukaan pahimmassa tapauksessa valtiolla on velkaa 200 mrd (+ kuntien velka) ja velkaantumisaste BKT:sta 100 % vuosikymmen lopulla.
Valtiovarainministeri Matti Vanhanen sanoo Talouselämä -lehdessä, että talouden tämänhetkinen tilanne on ”aivan kreisi”, mutta se voi vielä mennä huomattavasti kreisimmäksi. Miksi sitten nykyinen hallitus on työllisyys- ja talouden vakauttamistoimissa saamaton ja toimeton, jos hallituksessa tiedetään edessä olevan vuosikymmeniin kautta aikain vakavin talouden kriisi.
Veronmaksajat on tehnyt kansainvälisen vertailun Suomen verotuksesta, jonka mukaan palkkojen verotus on Suomessa vertailumaihin nähden kireämpää.
Suomen julkinen hallinto ja talous on mitoitettu n. 8 miljoonan väestölle.
Työelämäprofessori, valtiotieteen tohtori Vesa Vihriälä kirjoitti aiemmin , että hallituksen julkisen talouden kestävyystiekartta on epäuskottava.
****
Siis kaikki blogiotsikon asiat (julkisen talouden ylisuuri koko, verotus ja velkaantumisvauhti) ovat Suomen kannalta enemmän kuin vinossa. Tämä on vaarallinen tilanne.
****
Äänestäjiin eivät nämä makrolousasiat näytä mielipidetiedusteluissa vielä vaikuttavan.Mutta tulee sekin aika. Ketkä ova silloin maamme asioita päättämässä, toivottavasti eivät kansainväliset rahoitustahot, eikä EU (kuten PS väittäisi).
****
Suomi on kansainvälisessä vertailussa jo valmiiksi ylisuurten julkisten menojen ja kireän verotuksen maa:
Meillä ei tajuta sitä, että talous ei voi kasvaa, jollei ostovoima ensin lisäänny. Kotimarkkinoiden ostovoiman nosto tarkoittaa verotuksen keventämistä. Se on ainut työllisyystoimi, joka on hallituksen käsissä. Vientikysyntään ei hallitus pysty vaikuttamaan juuri mitenkään.
Ilmoita asiaton viesti
Helsingin seudun ympäristöpalveluilta tuli kirje: ”Muutoksia jäte- ja vesimaksuihin 2021”. Hinnat siis nousevat taas. Helsinkiläisenä omakotiasujana Jan Vapaavuoren johtamassa pääkaupungissa voi vain todeta, että veroluonteiset maksut nousevat koko ajan. Ostovoima ei siis lisääntyisi, vaikka jonkinmoinen veronalennus tulisikin.
Ilmoita asiaton viesti
Miksi sinä Seppo Juhani kitiset velkaantumisesta. EU tavoitteena on elpymisen nimissä saada eu valtiot velkaantumaan ja tuhlaamaan rahaa suoraan vaan menojen rahoittamiseen. Jos se kerran on eu tavoite, niin mitä sinä siitä iniset. Kyllä sen täytyy oikein olla.
Ei puhuta enää koronarahoituksesta vaan pysyvästä elpymisvälineestä.
Euroopa lienee mennyttä jonkinlaisena talouskasvua ylläpitävänä alueena. Tulot eivät nyt eivätkä tulevaisuudessa enää pysty rahoittamaan menoja. Velkaa vain ja lisää julkista sektoria. Se vaikuttaa unionin politiikalta.
Otsikkosi on hyvä. Se vain koskee koko unionia. Muutama maa kerää eurot. Vähän kuin helsinki suomessa. No federalistin päiväuni on toteutnut. Mutta älä inise.
Nyt mä keksin soita niille suomen mepeille. Ne pistää eu velkajuhlat kuriin.
https://pelastusrahasto.fi/
Ilmoita asiaton viesti
Komisario Palmua elokuvan tokaisua lainaten (kuunneltuaan jaarituksia),
että A S I A A N !
Ilmoita asiaton viesti
https://yle.fi/uutiset/3-11690292
Ytimessä ollaan. Millainen eu on tai tulee olemaan? Meistä kenelläkään ei ole mitään sanomista. Tällainen sen ei pitänyt ainakaan olla
Ilmoita asiaton viesti