Kansalaiset eivät usko sote -uudistuksen parantavan palveluja
Vain joka kymmenes suomalainen uskoo sosiaali-, terveys- ja pelastuspalvelujen saatavuuden parantuvan sote -uudistuksen myötä.
Onhan tämä katajainen kansa ihmeellistä kansaa. Ennustan, että aluevaalien jälkeen sekä kunnissa että hyvinvointialueilla tullaan kysymään ja ihmettelemään, että kuka tätä uudistusta loppujen lopuksi oikeastaan halusi.
Uudistuksen välttämättömät korjaukset kippaa nykyinen hallitus seuraavalle hallitukselle. Vuoden 2023 valtion budjetissa ja seuraavassa julkistalouden (vv. 2023-2026) suunnitelmassa asiat ratkaistaan lisävelanotolla jatkoksi vv. 2020-2022 yhteensä 37-38 mrd:n velanotolle.
*****
P.s. Koronapandemian hallinnassa pitämisessä on ote monissa maissa jo irronnut (Coronavirus Statistics – Worldometer). Hallituksen ja opposition pitäisi kokoontua alkavalla viikolla yhteiseen neuvonpitoon, miten tämä pandemia ja yhteiskunnan perustoiminnot turvataan. Kansalaisille syntyy epäuskottava vaikutelma, kun hallituksen sisällä ja asiantuntijoiden (ml. valtion ja kuntien virkasuhteidet) kesken kiistellään toimenpiteistä. Joutuu kysymään niinkuin jo kaksi vuotta sitten, kuka tätä pandemian hallintaa johtaa.
Ei usko ei, mutta varmaan uskoo kustannusten nousevan. Minä en voi käsittää, että nykyinen HUS:n alue pilkotaan viiteen ”hyvinvointialueeseen”. Mitä ihmettä sillä luullaan saavutettavan?
Ilmoita asiaton viesti
Epäilyttää että tämä hyvinvointialan hallintouudistus on vain kepulaisen maakuntapolitiikan läpiviemistä toisella nimellä.
Vaikeata on uskoa että tällä uudistuksella olisi edes tarkoitus saavuttaa mitään hyvinvointihyötyjä, joko kustannusten vähememisen, tai palvelujen parantumisen kautta.
Selkeä linja olisi ollut luoda ensin pelisäännöt jotka takaisivat sen että tiedon kulku olisi selkeää, yksinkertaista ja helppoa eri lailla toteutettujen yksiköiden kautta ja luoda myös vähimmäisvaatimukset, jotka eri tavalla toteutettujen yksiköiden tulisi täyttää.
Sen jälkeen olisi pitänyt antaa kunnille vapaat kädet kehittää toimintaansa, joko omin voimin, kuntainliittojen kautta, tai sitten yhteistyössä kaupallisten toimijoiden kanssa.
Jos sellaisia hallintohimmeleitä kuin hyvinvointialueet olisi todella tarvittu, ne syntyisivät kyllä ihan spontaanisti, itsestään ja ihmiset antaisivat äänensä niiden toimintatapojen suhteen vapaan kilpailun periatteen mukaisesti, eli huonosti toimivat yksiköt kuolisivat pois asiakkaiden puutteen takia.
Ilmoita asiaton viesti
Kameli on komitean suunnittelema hevonen.
Jos aluehallinto ei pysty vilpittömästi organisoitumaan yhteistä tavoitetta kohden, sotesta syntyy ”kameli” kyttyröineen ja oikukkaine piirteineen, tekijöidensä näköisenä.
Tämä ilmiö tunnettiin IT-alalla jo vuosituhannen vaihteessa: Design by comittee.
https:/no-kill-switch.ghost.io/a-camel-is-a-horse-designed-by-a-committee/
Ilmoita asiaton viesti