Kärkikolmikko kuntavaalien tulosennusteissa  muista selvästi karkuteillä

 YLE  julkaisi klo 06 aamu-uutisissa tuoreen kesäkuulle siirrettyjen  kuntavaalien   puolueiden kannatusmittauksen numerot (edelliset  04.02. –  04.03. – 01.04.  ja 06.05.2021). 

  1. Kokoomus 19,6 %    2. PS 18,0 %    3.  SDP 17,0 %  4. Keskusta 13,0 %  5. Vihreät 10,9 %

 

Eilen julkaisi  HS oman kuntavaaligallupin. Siinä viiden kärki oli seuraava:

  1. Kokoomus  19,6 %   2) PS 18,0 %   3) SDP 17,9 %   4) Keskusta  12,7 %  5) Vihreät  11,1 %

Ylen ja eilisessä HS:n mittauksessa ovat kokoomuksen ja PS:n luvut samat. Kolmantena olevan SDP:n kannatus on  0,9 %-yksikköä Ylen mittauksessa pienempi. Keskustan ja vihreitten kannatukset  molemmissa mittauksessa ovat liki saman suuruiset.

Seuraavassa  linkissä ovat muut  kuntavaaligalluppien   julkistetut  puolueiden kannatusnumerot (mm. suurimmat kaupungit).

Kuntavaaligalluppien lisäksi   saa lisää taustaa  esim. yrittäjägallupista  ja   nuorten äänestysaikeista  sekä äänestäjien tuntumasta kunkin puolueen  luotettavuudesta  kuntapolitiikassa. Mikään ei estä laittamasta omaa näkemystä, mitkä numerot kullakin puolueella on sunnuntai-iltana

Edellisissä vuoden 2017  kuntavaaleissa suurin puolue ratkesi vasta vaaliuurnilla. Kokoomus nousi silloin suurimmaksi  puolueeksi. Suurin puolue näyttää nytkin ratkeavan vasta vaalipäivänä 13.06.2021. Kokoomus oli myös vuoden 2008  ja 2012 kuntavaaleissa suurin puolue.

****

Vakiintuneeseen tapaani, toimin tässä vain galluppien  tulostoimittajana. En käy tässä ennustamaan  kolmen kärkipuolueen järjestystä.  Lainaan otsikkoa kuitenkin, kärkikolmikko  on muista puolueista kannatuslukujen perusteella muista selvästi  karkuteillä.

Vaalitutkijoille riittää myöhemmin tutkimista, mikä oli kuntavaalien siirron ja pandemian sekä äänestysvilkkauden vaikutus vaalitulokseen. Politiikan toimittajilla puolestaan riittää omaa pohdittavaa, ovatko omat analyysit olleet kuinka kohdallaan.

****

Katso tästä eräiden muiden Euroopan maiden puoluekannatuksia.

Ruotsi  – NorjaTanska –  Saksa   –  Itävalta  – Hollanti  – Britannia  –  Italia  – KreikkaEspanjaRanska  –   Suomi

Syyskuun liittopäivävaaleihin valmistuvassa  Saksassa  viime sunnuntaina pidetyissä   Saksi-Anhaltin  (Sachsen-Anhalt)  maapäivävaaleissa  CDU sai kannatusmittauksia suuremman vaalivoiton.  Viime aikojen kannatusmittauksissa  CDU/CSU on ottanut kärkipaikan takaisin ja on tällä hetkellä syyskuun vaalien suosikki  edelleen suurimmaksi puolueeksi.

 Italiassa on PS:n Euroopan parlamenttiryhmän veljespuolue  populistinen Lega on menettänyt kannatusjohtoaan viime aikoina ja aivan tuntumaan on noussut  konservatiivinen  Fratelli d’Italia -puolue.    Pääministeri Mario Draghin  hallituksen koossapysyminen on tällä menolla yhtä jännitysnäytelmää, kun ei osaa ennakoida mm. Lega -puolueen käyttäytymistä.

0
SJPHKI
Helsinki

Länsidemokraatti. Politiikan ja urheilun laaja-alainen seuraaja koti- ja ulkomailla. Asioiden puolesta toimija. Vuosikymmenien työura viidellä eri vuosikymmenellä maataloustöistä asiantuntija- ja johto- sekä luottamustehtäviin (Eduskunta, ministeriö, keskusvirasto, liikelaitos, osakeyhtiö, poliisihallinto ja työnantajaliittotaso, urheiluseuratoiminta, reservin upseeri) kahdella yliopistotutkinnolla.
Suomen tulee olla mukana läntisten demokratioitten yhteistyöjärjestöissä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu