Kärkikolmikko on pysynyt koko vuoden samana puolueiden kannatusmittauksessa

YLE   on julkaissut puolueiden kannatusnumerot: 

1) Kokoomus  23,9   %    2)  SDP   18,2   %   3) PS  16,7    %   

4)  Keskusta   10,9  %  5) Vihreät 10,1   %   6)  Vas   8,5   %   

7) RKP   5,0   %   8)  KD  3,0     %   9)   Muut  2,0     %  10) LN   1,7    %

Lue lisää

Puolueiden kannatuskehitys  (2021-2022) . Taululosta voi todeta, että kärkikolmikko on pysynyt koko vuoden  samana kannatusmittauksessa.

Politiikan toimittajat  saavat taas puoleen jos toiseenkin kommentoinnin aihetta. Seuraavaa hallituspohjaa pohdiskellaan innokkaasti kunkin omilla johtopäätöksillä.

Huhtikuun   02.04.2023  eduskuntavaaleihin on enää aikaa viisi kuukautta. Puolueissa on ollut käynnissä kussakin vaalipiirissä  ehdokasasettelusta päättäminen. Ehdokashakemukset jätettävä vaalipiirilautakunnille: viimeistään tiistaina 21.02.2023 ennen klo 16.

*****

Hallituksella on edessään vuoden 2023 valtion budjetin läpivienti eduskunnassa. Ensi viikolla on suuressa valiokunnassa ( 09.11.2022)  nk. ennallistamisasetuksen käsittely ja keskustelu opposition välikysymyksestä ((VK 4/2022). Hallitus joutuu  lähiviikkoina    (mm.  maastapoistumisvero) päättämään, mitä esityksiä vielä annetaan eduskunnalle.  Pääministeri on ulkoistanut  hallituksen sisäisen yhtenäisyyden ylläpitämisen  ”varjoviisikkolle”.  Tullaan ilmeisesti  näkemään enemmän tai vähemmän jokaisen hallituspuolueen profiilin nostoa tai yritystä. 

Yksi  hallituksen esitys eduskunnalle ennen eduskuntavaaleja  nousee kuitenkin kaikkien edelle. Jos ja kun Unkari ja Turkki saavat   ratifioitua   (kuten 28/30 jäsenmaata) Suomen ja Ruotsin Nato   – liittymissopimusten , eduskunnalle on annettava vielä perustuslain  93-94 §;ien   tarkoittama  esitys Suomen liittymisestä Natoon.

****

Vaalien jälkeinen hallitustunnustelija  on saanut  yhden kysymyksen jo valmiiksi  (kuten vuonna 2015), eli miten kukin puolue suhtautuu  esitettyihin budjetin vakautusmalleihin.  Valtiovarainministeriön työryhmän näkemys tällä viikolla on  hyvin samankaltainen kuin alkuvuonna talouspolitiikan arviointineuvoston  ehdotus  kahden seuraavan vaalikauden  aikana julkisen talouden vakautusmalliksi. 

*****

Vertaa tästä  eräiden  Euroopan ja eräiden muiden maiden puolueasetelmia

Ruotsi  – NorjaTanska –  Saksa   –  Itävalta  – Hollanti  – Britannia  – Italia   – KreikkaEspanjaRanska  –   Viro  –  Suomi –  KanadaUSAJapani

Kuukauden sisällä on monissa maissa vaihtunut  hallitus ja pääministeri.  Ruotsissa Ulf Kristerssonin ja Italiassa  Giorgi Melonin hallitus pidettyjen  vaalien perusteella. Britannian puolestaan  tuli Rishi Sunak pääministeriksi edellisen pääministerin eron perusteella. Noista maiden linkeistä voi seurata, mitä pääministerin vaihdos on vaikuttanut puoluekannatuksiin.

Tanskan tiistain vaalien  perusteella  pääministeri   Mette Frederiksen  jatkaa  vähemmistöhallituksen pääministerinä. Miten  sitten vasemmistoblokin niukka 90-89 enemmistö riittää hallitsemiseen, on asia erikseen. Mielenkiintoista vaalituloksissa oli Venstren ( – 10,1 %.) ja Suomen   PS:n veljespuolueen – Tanskan kansapuolueen   ( -6,1 %) suuret tappiot. Suurimman voiton sai entisen pääministeri  Lars Løkke Rasmussenin perustaman Moderaatti -puolueen suuri voitto (+9,3 %). Puolueen nimi viittaa Ruotsin kokoomukseen – moderaatteihin.  – 

Ensi viikon tiistaina 08.11.2022 ovat USA:ssa välivaalit (US midterm elections 2022). Demokraattien nykyinen enemmistö edustajainhuoneessa ja tasatilanne senaatissa on enemmän kuin  uhattuina (ks. myös näitä linkin ennusteita HouseSenate). Ennusmerkit viittaa siihen, että  valta sekä edustajainhuoneessa ja senaatissa  olisi vaihtumassa republikaanien hyväksi. Ks. tästä linkeistä , miten välivaaleissa   edustajainhuoneessa   tai  senaatissa  on aiemmin käynyt.

***

Brasiliassa  vaihtui presidentti ja Luiz Inácio Lula da Silva palaa presidentiksi. Kongressivaaleissa sen sijaan valitun presidentin tukijat jäivät  vähemmistöön. Uutisoinnissa tämä on jäänyt vähemmälle huomiolle.

List of elections in 2022 (ks. tuosta, missä kaikissa maissa vaaleja käydään vielä  tänä vuonna.

SJPHKI
Helsinki

Länsidemokraatti. Politiikan ja urheilun laaja-alainen seuraaja koti- ja ulkomailla. Asioiden puolesta toimija. Vuosikymmenien työura viidellä eri vuosikymmenellä maataloustöistä asiantuntija- ja johto- sekä luottamustehtäviin (Eduskunta, ministeriö, keskusvirasto, liikelaitos, osakeyhtiö, poliisihallinto ja työnantajaliittotaso, urheiluseuratoiminta, reservin upseeri) kahdella yliopistotutkinnolla.
Suomen tulee olla mukana läntisten demokratioitten yhteistyöjärjestöissä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu