Kärkipaikka vaihtui tuoreessa puoluekannatusmittauksessa
Pääministeri Orpon koko hallituksen luottamuksesta on kesätauon jälkeen äänestetty kaksi kertaa: 1) Yhdenvertaisuuden, tasa-arvon ja syrjimättömyyden edistämistä koskeneen tiedonannon jälkeen 2) Sosiaali- ja terveyspalvelujen hoitamista koskeneen välikysymyksen jälkeen. Ennen kesätaukoa oli äänestys hallitusohjelman tiedonannosta. Hallitus nautti noissa äänestyksissä eduskunnan luottamusta.
Näyttää siltä, että jo ennen vaaleja vallinnut vastakkainasettelu jatkuu . Roolit tosin ovat vaihtaneet pääosin paikkaa hallitus- ja oppositiopuolueesta. Suomen julkisen talouden tila ja kriisissä olevat sote -palvelut vaatisivat nyt laajaa yhteistyötä yli hallitus- ja oppositiorajojen.
Perustustuslain 3 §:n 1 momentin mukaan lainsäädäntövaltaa käyttää eduskunta, joka päättää myös valtiontaloudesta. Hallitus antaa eduskunnalle hallitusohjelmansa mukaisia lakiesityksiä ja valtion talousarvioesityksen seuraavaksi vuodeksi. Eduskunnan päättää sitten työjärjestyksessä määritellyllä tavalla hallituksen esityksistä. Eduskunnan lainsäädäntö- ja budjettivaltaa on nyt yleislakolla uhkaamassa SAK:n johdolla ay-liike.
*****
YLE on julkaissut uuden puolueiden kannatusmittauksen. Kärkipaikan on ottanut SDP.
1. SDP 23,5 % 2. Kokoomus 20,2 % 3. PS 17,3 %
4. Keskusta 10,4 % 5. Vihreät 8,7 % 6. VAS 8,5 %
7. RKP 4,2 % 8. KD 3,4 % 9. LiikeN 2,2 % ja Muut 1,6 %
Ks. tästä puolueiden kannatuskehitys eduskuntavaalien jälkeen.
****
Presidentinvaalien 1. kierrokseen on aikaa enää vajaat kolme kuukautta. Vaalien ehdokkaat ovat selvillä 12.12.2023.
HS ja YLE julkaisivat 13.10.2023 edellisen ehdokkaiden kannatusmittauksen ja lisää on muittenkin toimesta tulossa vaaleihin saakka. I
Evan syksyn 2023 arvo- ja asennetutkimuksessa selvitettiin, että seuraava tasavallan presidentti ottaisi omakseen roolit kansakunnan keulakuvana, ulkosuhteiden ammattilaisena ja arvojohtajana.
Muiden maiden puoluekannatuksia ja vaaleja
Ruotsi – Norja – Tanska – Saksa – Itävalta – Hollanti – Britannia – Italia – Kreikka – Espanja – Ranska – Viro – Suomi – Sveitsi – Puola – Kanada – USA – Japani
Espanjassa heinäkuussa pidetyissä vaaleissa ei kumpikaan valtapuolueista ( People’s Party/PP ja Spanish Socialist Workers’ Party/ PSOE) saanut enemmistöä. Vaalien voittaja PP-puolueen puheenjohtaja Alberto Núñez Feijóo ei onnistunut muodostamaan hallitusta. Tällä hetkellä uuden hallituksen muodostamisen yritysvuorossa on nykyinen pääministeri, PSOE:n puheenjohtaja Pedro Sánchez.
Puolan 15.10.2023 pidetyissä parlamenttivaaleissa EU-myönteisen Donald Tuskin johtama koalitio – Civic Coalition ( Kansalaisfoorumi) – sai taakseen enemmistön. Laki ja oikeuspuolueeseen kuuluva Puolan presidentti Andrzej Duda on kutsunut uuden parlamentin koolle vasta 13.11.2023 , joka on monien mielestä on uuden hallituksen muodostamisen viivyttämistä.
Hollannissa käydään parlamenttivaalit marraskuussa 22.11.2023. Kuka on pääministeri Mark Rutten seuraaja ja onko eroavan Rutten edustama VVD -puolue seuraava pääministeripuolue. Hollannin puoluekenttä on pahoin pirstaloitunut, ettei hallituksen muodostamisesta tule helppoa. Mark Rutte on nostettu yhdeksi Naton pääsihteeriehdokkaaksi tehtävästä luopuvan Jens Stoltenbergin seuraajaksi.
Vuonna 2023 eri maissa pidettäviä vaaleja – Euroopan Parlamentin vaalit 2024 (Opinion polling )
****
Vapaita vaaleja voi uhata tekoälyn avulla rakennetut syväväärennökset eli deepfakit. Deepfaken määrittely Wikipediassa.
Luottamus ko ”mielipidetutkimukseen” puuttuu. En pidä Yleä luotettavana mediana ja tästä syystä en ala poimimaan heidän uutisistaan, mikä olisi ehkä totta mikä ei.
Ilmoita asiaton viesti
Yle ei näitä tutkimuksia tee, mutta mikäs siinä, usko jatkossa vain sellaista mikä tukee narratiiviasi.
Ilmoita asiaton viesti
Yle tilaa ja maksaa veronmaksajien rahoilla.
Aina kun rahaa liikkuu on syytä olla tarkkana.
Ilmoita asiaton viesti
Aina kun persu puhuu on syytä epäillä valehtelusta, tai vainoharhoista.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä tuontasoinen epäily mitä Mikkonen persujen suhteen täällä edustaa alkaa jo lähennellä sairaalloista vainoharhaisuutta.
Ilmoita asiaton viesti
”Onko tarina tosi tai ei, se on toinen juttu. Näin nämä asiat koetaan”.
– Riikka Slunga-Poutsalo.
Ilmoita asiaton viesti
miten meni noin niinkuin vaalilupausten kohdalla? Ammattidiiseli, bensavero….
Ilmoita asiaton viesti
Demarit kerää äänet, koska vihrvas ja kepuleita ei kannata hihhuloinnissaan enää kuin ydinporukka. Jännittävä nähdä voiko sekin vielä pienentyä. Eli jos joku muistaa muinaishistoriaa ”taktisesta äänestämisestä” eli sellaista ole vaan demarit kerää äänet kun muuta vaihtoehtoa vasemmalla ei monelle ole
Ilmoita asiaton viesti
Olipa huvittavaa seurattavaa Heikki Auton (Kok) esiintyminen Ylen aamulähetyksessä ennen seitsämää. ”Edellinen hallitus, edellinen hallitus jne” toisti Autto selittäen gallup tulosta, ikäänkuin edellinen hallitus olisi laatinut Orpon hallituksen hallitusohjelman joka on vailla vertaa siihen miten se eri kansalaisryhmiämme kohtelee, niiltä otetaan joilla vähiten on ja niillä joilla eniten on jätetään ulkopuolelle kansataloutemme tasapainottamisesta.
Ilmoita asiaton viesti
Edellinen hallitus jätti seuraavalle hallitukselle 10 miljardin alijäämäisen valtion budjetin ja sen päälle sidottuja tulevia menoja 6-7 mrd (sote- ja korkomenot).
Autto pärjäsi hyvin aamun keskustelussa. Hallitus puolustaa Suomen kansaa, että selvittäisiin velka- ja sote -kriisistä.
Ilmoita asiaton viesti
Hallitus puolustaa vain hyväosaisten kansanosaa, ja se on luettavissa Orpon hallituksen hallitusohjelmasta. Sote-ja velkakriisistä selvittäisiin huomattavasti pienimmin vaurioin jos myös hyväosaiset näihin talkoihin osallistuisivat edes jonkin verran.
Ilmoita asiaton viesti
Ei pärjännyt Autto. Auttohan sanomisillaan sitä, että kokoomusta jatkossa torjutaan entistä enemmän.
Lokakuun kansalaispulssissa hallitukseen luottaa vain 41%, odotan marraskuun tuloksia, että paljonko prosenttia tippui vai kuoliko potilas?
Ilmoita asiaton viesti
Edellinen hallitus vei Suomen Naton täysjäseneksi ja tämä ei olisi onnistunut jos olisi nykyisen kaltainen hallitus.
Edellinen hallitus hoiti koronaepisodin kiitettävästi maaliin tosin se jatkuu satunnaisesti.
Edellinen hallitus valitsi puolensa kun Ukrainaan hyökättiin on Ukrainan tukena nytkin.
Seppo-Juhalla on vain taalat mielessä muut asiat ei ole tärkeitä.
Ilmoita asiaton viesti
Näin kirkollisen juhlapyhän aattona.
https://katekismus.fi/10kaskya/8.html
Ilmoita asiaton viesti
Olen kastettu Evankelisluterisen seurakunnan jäseneksi. Näin pyhäkoulun käyneenä kinkereissä rippikoulun päässeensä. Rippikoulua 2 viikkoa syksyllä ja 2 keväällä päätteeksi konfirmoitu. Evakelisluterilaisen kirkon jäsenenä edelleen.
Jotenkin tuntuu väärältä syyllistää edellistä hallitusta 10 miljardin velan otosta.
Hyvää pyhäinpäivää kuitenkin.
Ilmoita asiaton viesti
Hallitusohjelma oli alunperin laaadittu ylivarojen elämiselle.
Siitä itse kukin muistutti jo heti vuonna 2019.
Hallituksen itsensä asettama talouspolitiikan arviointineuvosto kritisoi hallitusta ja vm-ministeri Saarikon toimintaa, ettei mitään suunnitelmaa
velanoton hallinnasta edes haluttu tehdä.
Ilmoita asiaton viesti
Meillä näyttää jatkuvan sama jargonia jossa Seppo-Juha moittii edellistä hallitusta ja minä puolustan sitä.
Muuten kun oli Katais/Stubin hallitus se nosti valtion velan uuteen sfääriin 80 miljardista 100 miljardiin eikä ollut edes koronaa eikä Ukrainan sotaa riesana.
Muuten ei vielä tiedetä mihin sfääreihin tämä hallitus pääsee.
Ilmoita asiaton viesti
Miten äänestäjät kuvittelevat sellaisen kapteenin, joka laivan ohjasi karille, pelastavan laivansa?
Ilmoita asiaton viesti
Pietikäinen julkaisi kirjoituksensa 06:04 ja Yle galluppinsa 06:00. Pääsi nostoihin. Kovaa peliä Puheenvuorossa.
Ilmoita asiaton viesti
Blogini oli lähes valmiiksi kirjoitettu eilen illalla. En tiennyt kannatuslukuja kuin vasta aamulla.
Ilmoita asiaton viesti
On vanha sanonta valhe – emävalhe – tilasto. Tämä sanonta olisi ehkä parempi saattaa uuteen muotoon valhe – emävalhe – mielipidemittaus. Näiden mittausten tarkoituksena ei ole mikään muu kuin muokata ja ohjata ”hyödyllisten idioottien” mielipiteitä ja toimia samalla tutkimuslaitosten ”leipäpuuna.” Siinä ohessa sitten mainitaan joku sopiva prosentti virhemarginaaliksi.
Tähän vouhotukseen moni hyväuskoinen menee sitten mukaan. Tilaaja on tietysti pääsääntöisesti veronmaksajien varoilla Yle ”valtiona valtiossa.”
Ilmoita asiaton viesti
Aina kun KOK-PS akseli on gallupeissa johdossa, täällä rinkirunkataan ja irvitään oppositiolle, sitten kun toisinpäin onkin kyse valheista ja mielipidemuokkauksesta. Söpöä seurattavaa.
Ilmoita asiaton viesti
Anteeksi kommentoijja Mikkonen, missä blogissani irvitään.
Ilmoita asiaton viesti
Luetun ymmärtäminen? Eihän nyt KOK-PS akseli ole gallupjohdossa, joten ei syytä irviä , vaan selitellä mm. valheilla ja mielipidemuokkauksella. Sinun tyyliisi irviminen ei kuulukaan (mikä on todella harvinaista tällä palstalla).
Ilmoita asiaton viesti
Näinkö toimitaan siellä Kataloniassa?
Ilmoita asiaton viesti
Ei, vaan täällä Puheenvuorossa.
Ilmoita asiaton viesti
Taas ne rasistit ja natsit siirtyy demareihin.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä huomio ja puuttinin keltainen varjoankkka sieltä kylppäristä tarkkailee tilannetta.
Ilmoita asiaton viesti
Ylen gallupit on aina määrätyssä tilanteessa omaa suuntaa hakevia, siis epäluotettavia. Onko syynä kytkökset, tai myös oma luottomies ketjussa, joka vaikuttaa kyselyn tulokseen?
Presidentin vaalit tulossa, niin Yleltä voi tulla Sdp:tä nousua myötäileviä galluppeja.
Houkutus on suuri saada oma kanta näkymään julkaistavassa gallupissa.
Ilmoita asiaton viesti
Jälleen spekuloidaan kun ei omat ole johdossa, on tämä naurettavaa. 😀
Vain se mikä tukee narratiivia on todenmukaista uutisointia, huhheijakkaa.
”Onko tarina tosi tai ei, se on toinen juttu. Näin nämä asiat koetaan”. – Riikka Slunga-Poutsalo.
Ilmoita asiaton viesti
Totta. Viime hallituskautena oppositio käytti tarmokkasti naama punaisena kaikkia hallituksen tekemisiä vastaan mutta puolsi silti suunnilleen 95% erilaisten kriisien tukemiseen.
Sitten lehdistö ja media käyttivät paljon aikaa Marinin hallituksen parjaamiseen tunkemalla nenänsä aamiaisiin ja Marinin persumukseen, nämä vain muutamat ja sata muuta vielä on mainitsematta mutta Orpon hallitus kärsi vain pari muuta ja heti notkahti luottamus sinne 41%:iin ja Marinin hallitus maaliskuussa 2023 66%.
Ilmoita asiaton viesti
Yllättävän hitaasti sinimustan puolueen kannatus vieläkin laskee. Ilmeisesti Purra onnistui säilyttämään kannattajissaan luottamuksen siihen, että mamuja kyykytetään kunnolla hallituksen rasismiselonteosta huolimatta. Senhän todistaa osaajien joukkopako Suomesta ja maahanmuuton hidastuminen. Orpollakaan ei ole tästä isommin hätää EK:n suunnalta kun yritysten tilauskannat ja siten työvoimapula ovat laskussa. Äänestäjät kyllä kaikkoavat.
Ilmoita asiaton viesti