Kenenkä puheenjohtajan näkemys tästä vielä puuttuu ?
Vietämme tällä viikolla hiljaista viikkoa . Tuon em. teologisen (evl) linkin mukaan hiljainen viikko on pääsiäistä edeltävä viikko.
Hiljaista viikkoa kutsutaan myös nimellä piinaviikko tai suuri viikko. Nuo sanat jotenkin osuvat muutoinkin tälle viikolle. Hallitus antaa huomenna eduskunnalle ulko- ja turvallisuuspoliittinen selonteon ja sen perusteella osaltaan ratkaisee Nato -jäsenyyden hakemisen.
Asioiden valmistelu on edennyt siihen pisteeseen, että Iltalehden mukaan Suomi valmistautuu hakemaan Nato-jäsenyyttä TP-Utvan antamalla lisäkirjauksella huomenna annettavaan selontekoon.
Eduskunnan puolueista ovat Nato -jäsenyyttä jo aiemmin kannattaneet vuonna 2006 Kokoomus ja RKP.
Keskustan puoluevaltuuskunta viime viikonvaihteessa antoi puoluejohdolle ja keskustan edustajille maan hallituksessa valtuutuksen pj Saarikon ehdotuksesta Suomen turvallisuuden kannalta tarvittavien ratkaisujen tekemiseen, sisältäen Nato-jäsenyyden hakemisen.
Aiemmin perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra ilmoitti kannattavansa Suomen Nato-jäsenyyttä. Myös vihreitten vt. puheenjohtaja Iiris Suomela ilmoitti julkisuuteen, että ”Nato-jäsenyys on Suomelle oikea suunta”. Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson antoi julkisuuten lausunnon, jonka mukaan Nato-jäsenyydestä ei kannata tehdä hallituskysymystä. Liike Nytin puheenjohtaja Harry Harkimon mukaan Suomen haettava Naton jäseneksi heti.
Ketäs tästä vielä puuttuu. Oikein: pääministerin ja SDP:n puheenjohtaja Sanna Marinin näkemys.
Eduskunnan ulkoasianvaliokunnan varapuheenjohtaja Erkki Tuomioja sotki (“tietoisestikko ? ”) Hufvudstadsbladetin haastattelussa SDP:n kantaa. Tuomioja sanoi, että Ruotsin puolustusministeri Peter Hultqvist on ehdottanut Suomen ja Ruotsin puolustusliittoa vaihtoehdoksi Natolle. Hultqvistin mukaan mitään tuollaista ei ole valmistelussa.
Mitähän Mäntyniemen isäntä mahtaa ajatella Tuomiojan suoranaisesta töppäilystä samaan aikaan, kun Suomen ulkopoliittinen johto on kokoajan tavannut muiden maiden johtoa ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan liittyvissä kysymyksissä.
Eduskunnan puhemies Matti Vanhanen johtaa turvallisuusselonteon koordinaatioryhmää.
Ei tule heti mieleen missä tehtävässä Vanhanen olisi onnistunut.
Ilmoita asiaton viesti
Peruslaki 93 §
Toimivalta kansainvälisissä asioissa
Suomen ulkopolitiikkaa johtaa tasavallan presidentti yhteistoiminnassa valtioneuvoston kanssa. Eduskunta hyväksyy kuitenkin kansainväliset velvoitteet ja niiden irtisanomisen sekä päättää kansainvälisten velvoitteiden voimaansaattamisesta siltä osin kuin tässä perustuslaissa säädetään. Sodasta ja rauhasta presidentti päättää eduskunnan suostumuksella.
Valtioneuvosto vastaa Euroopan unionissa tehtävien päätösten kansallisesta valmistelusta ja päättää niihin liittyvistä Suomen toimenpiteistä, jollei päätös vaadi eduskunnan hyväksymistä. Eduskunta osallistuu Euroopan unionissa tehtävien päätösten kansalliseen valmisteluun sen mukaan kuin tässä perustuslaissa säädetään.
Ulkopoliittisesti merkittävien kannanottojen ilmoittamisesta muille valtioille ja kansainvälisille järjestöille vastaa ministeri, jonka toimialaan kansainväliset suhteet kuuluvat.
—–
Tuon 93 §:n 1 momentin valtiosääntöoikeudellinen tulkinta:
–> jos syntyy ristirita tasavallan presidentin ja eduskunnan välillä
ulkopolitiikkaan liittyvissä asiassa, eduskunnan kanta ratkaisee.
Ilmoita asiaton viesti
Taas on saatu etukäteen tietoja !
https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/303c3808-6866-43d8-82cb-0d24619df0e4
Miten sitten selonteon eduskuntakäsittelystä vuodetaan ennen aikojaan luottamuksellisia tietoja ja keiden pussiin silloin toimitaan.
Ilmoita asiaton viesti
Stoltenberg on puhunut enemmästäkin kuin vain Nato-oven aukiolemisesta.
Hän on myös todennut, että Suomen hakemuksen aikaiset turvatakuut annetaan. Miksi näitä turvatakuita epäillään?!! Ei Naton pääsihteeri varmasti laske luikuria. Sitä tulee tuutin täydeltä aivan toiselta ilmansuunnalta.
Ilmoita asiaton viesti
Nato-juna etenee vauhdilla kohti puolustusliittoon hakeutumista. Oikein hyvä! ”Junaa” eivät pysäytä Tuomiojan ja Väyrysen kaltaiset seniilit huru-ukot.
Ilmoita asiaton viesti
Ja tänään iltapäivällä selonteko julkistetaan ja pääministweri menee -taas-
Tukholmaan.
Ruåtsalaisille pitää tehdä selväksi, ettei Suomi enää odota Ruotsin diskuteerausta asiassa.
—
P.s. Illalla oli TV1:ssä kaksi entistä ulkoministeriä – Tuomioja ja Soini -.
Enpä antaisi kummallekkaan korkeita pisteitä. Soini vehkeili oppositiossa ja Euroopan parlamentissa EU-vastaisten voimien kanssa ja Tuomioja – vanha levy pyörii.
Ilmoita asiaton viesti