Kepun vastavalittu puheenjohtaja antautui heti vihervasemmistolle hallitusohjelman uusimisessa

Tänään on luettu   “äimän käkenä”  puheenjohtaja  Annika Saarikon näkemystä, jonka mukaan pääministeri Marinin hallituksen ohjelmaa (   (VNT 2/2019 vp) ei ole tarvetta uudistaa. Jopa pääministeri Marin olisi nyt  valmis hallitusohjelman päivittämiseen muuttuneita olosuhteita vastaavaksi.

Muutama päivä sitten kaikki hallituspuolueet totesivat  kuntapäivillä, ettei hallitus saavuta hallitusohjelman 75 %:n työllisyysastetta ja valtion budjetin tasapainoa vuonna 2023 (hallitusohjelman sivu 14).

Suomen koko julkistalouden rahoituspohja on pettänyt ja ajautunut vakavaan kriisiin.  Miten puheenjohtaja Saarikko kehtaa edes puhua talouspohjansa täysin pettäneen hallitusohjelmasta kiinnipitämisestä. 

Keskusta oli sopimassa  miljardiluokan  lisämenoja vihervasemmiston kanssa jo ennestään  miljardiluokan  alijäämässä olevaa valtion budjettiin.

Tätä tulen  toistuvasti   pitämään esillä

Bruttolainanotto on jo 40 mrd:n tasolla. Tämä EKP:n  tilasto voi pian muuttua, Yhden prosenttiyksikön nousu lainakorossa tietää valtiolle pian 1-2  vuodessa miljarditason lisämenoja tälle  momentille.   On hyvä palauttaa mieliin, mitä olivat  takavuosien korkomenot  (vrt. esim. v. 2003) .

****

Yritykset eivät luota pääministeri Marinin hallitukseen ja hallitusohjelmaan. Tämä käy ilmi kauppakamareiden kyselystä, johon vastasi yli 3000 yritystä kaikilta toimialoilta ympäri Suomen.

Hallitus aikoo budjettiriihessä tyytyä vain 30 000 työpaikan lisäohjelmaan, vaikka tämän ja viime  viikon aikana on tullut tietoon  lisää uutisia työpaikkojen vähenemisestä   jo yli tuon määrän.

Tulevan viikon hallituksen budjettiriihen päätöksiä tullaan arvioimaan kovin ottein niin opposition    (lakialoite paikallisesta sopimisestatyöllistämisestä  – valtiovarainministeriön näkemys työllisyyttä lisäävistä  uudistuksia ) kuin kansalaisten toimesta.

Hallitusohjelman pohjan pettämisestä  hallitukselle  on tullut lunta tupaan  monissa annetuissa lausunnoissa, esim. sote -uudistuksesta ja oppivelvollisuusiän nostamisesta.

Suomen Yrittäjät  toteaa lausunnossaan, että hallituksen sote-esitys pitää kaataa, jos sitä ei muuteta merkittävästi. HUS  puolestaan sanoo, että   sotn rahoitusmalli veisi pohjan yhdenvertaiselta erikoissairaanhoidolta ja romuttaisi koko maan erikoissairaanhoitojärjestelmän.​

Oppivelvollisuusiän nostamisesta hallitus tuo  vasemmistolaisen lakiesityksen eduskuntaan, vaikka rahoitus  (Kuntaliiton  laskelma) on edelleen auki ja kun lakihanke   ei ratkaise nuorten ongelmia (ks. tuosta väittämälle perusteita).

Kepussa lienee laskelmoitu, että hallitusohjelman uusiminen tähän ja tulevaan aikaan sopivaksi vie pohjan noilta uudistuksilta. Mutta äänestäjät tulevat ensi huhtikuun kuntavaaleissa  antamaan kepulle  raskaan palautteen

SJPHKI

Länsidemokraatti. Politiikan ja urheilun laaja-alainen seuraaja koti- ja ulkomailla. Asioiden puolesta toimija. Vuosikymmenien työura viidellä eri vuosikymmenellä maataloustöistä asiantuntija- ja johto- sekä luottamustehtäviin (Eduskunta, ministeriö, keskusvirasto, liikelaitos, osakeyhtiö, poliisihallinto ja työnantajaliittotaso, urheiluseuratoiminta, reservin upseeri) kahdella yliopistotutkinnolla. Suomen tulee olla mukana läntisten demokratioitten yhteistyöjärjestöissä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu