Kokoomuksen veljespuolueet Ruotsissa ja Norjassa kannatuskyselyjen kärjessä
Eilen uutisoi Aftonbladet, että Ulf Kristerssonin johtaman Ruotsin Maltillisen kokoomuksen kannatus on noussut Demoskopin tutkimuksessa ohi sosialidemokraattien.
Mielenkiintoinen on myös kaaviossa esitetty laskelma, että kolmen oppositiopuolueen (Maltillinen kokoomus, Ruotsidemokraatit ja Kristilliset) yhteenlaskettu kannatus on 48,6 % , kun vastaavasti pääministeri Stefan Löfvenin hallituksen (SDP ja Ympäristopuolue vihreät) ja sitä oppositiosta tukevien Keskustapuolueen ja Liberaalien yhteenlaskettu kannatus vain 39,5 %.
****
Myös Norjassa pääministeri Erna Solbergin johtama Suomen kokoomuksen veljespuolue Høyre on kannatusmittauksen kärjessä Kantar TNS:n TV2:lle tekemässä tutkimuksessa.
***
Ruotsin Maltillinen kokoomus ja Norjan Høyre kuuluvat Suomen Kokoomuksen kanssa samaan maailmanlaajuiseen kattojärjestöön: International Democrat Union.
****
Tänään HS uutisoi, että Suomessa Kokoomus on teettänyt äänestäjäselvityksen. Moni on ihmetellyt, miksei Kokoomuksen oppositiopolitiikan sanoma mene perille. Onko kysymys puolueen puheenjohtajan persoonasta vai mistä. Olen huomannut monen ajattelevan, että jos samat Kokoomuksen politiikan vaihtoehdot kertoisi Petteri Orpon sijaan joku toinen henkilö, Kokoomuksen kannatus olisi nosteessa.
Kukaan ei ole profeetta omalla maallaan, on hyvin pätenyt Kokoomuksen aikaisempiin puheenjohtajiin Jyrki Kataiseen ja Alexander Stubbiin. Arvostus tuli vasta jälkikäteen. Alexander Stubbin esiintymistä TV1:n ykkösaamussa 28.11.2020 kehuttiin yli puoluerajojen. Eikä eilen A-studiossa Jyrki Kataisen esiintymistä ja näkemyksiä kansainvälisistä kauppasuhteiden tulevasta kehityksestä voi pitää huonona, vaan paljon asioita tuntevan henkilön esiintymisenä. Petteri Orpo on nyt samassa kierteessä ja on menossa nykymenolla vaihtoon Kokoomuksen seuraavassa puoluekokouksessa.
Kokoomuksen äänestäjien valtaosa ei toivo puolueensa pyrkivän äärivasemmiston johtaman hallituksen apupuolueeksi.
Ilmoita asiaton viesti
Suomen puolueiden ja median päältä ei vielä ole kokonaan
Finlandisierung -ilmiö poistunut.
——
Muitakin Pohjoismaiden puolueita voi verrata Suomeen.
Ruotsin SDP:lle ei sikäinen vasemmistopuolue kelpaa samaan hallituksen.
Ruotsin SDP laskee verotusta, Suomen SDP nostaa verotusta.
Norjassa taas Työväenpuolue on niin länsimielinen että puolueen
puheenjojhtaja ja entinen pääministeri kelpaa Naton pääsihteeriksi.
https://www.nato.int/cps/en/natohq/who_is_who_49999.htm
Ilmoita asiaton viesti
Samaa mieltä monesta.
Ruotsissa eivät kommunistit koskaan ole olleet yhtä vahvoilla kuin Suomessa.
Tämä siitäkin suunnasta kummallista kun nimenomaan kommunistit yrittivät kaikkiaan kolme kertaa vallata Suomen.
Ilmoita asiaton viesti
No tuskin kokkarit nyt sentään ihan SKP:n kanssa hallitukseen päätyisivät edes pääpuolueena vaikka sitä miten toivoisivat 😀
Ilmoita asiaton viesti
Hesarin juttu toi esiin sen jonka jokainen tietää. Kokoomuksen ’perusporvarillinen ydinsanoma’ on kateissa, puolue on Helsingin viherkuplan lumoissa joka ei kuvaa koko maata. Saa nähdä keksiikö kepu kohta saman. Surullista miten tämäkin hallitus on pystyssä puhtaasti mielikuvien avulla jotka eivät perustu siihen , mitä mieltä suomalaiset ovat vaan siihen mitä media hihhuloi muutaman aktivistin tukemana …
Ilmoita asiaton viesti
Tässä pitäisi huomioida että puolueet ja niiden ”sijainti” ovat koko ajan liikkeessä.
Kokoomus on jo Jyrki Kataisen ajoista liukunut vasemmalle koska sinne on jäänyt tilaa kun SDP on siirtynyt myös vasemmalle. Kokoomuksessa kuviteltiin että se olisi pysyvää, siis että työväestö siirtyisi kannattamaan heitä. Syy siirtymään oli ehkä se että osa ei hyväksynyt SDP siirtymää ja etsivät konservatiivisempaa linjaa.
Sitten tulivat Perussuomalaiset jotka ovat saaneet paljon kannatusta juuri Kokoomuksen äänestäjistä. Kuten myös Keskustan äänestäjistä.
Katainenhan oli täydellinen populisti tai käytti populismia hyväkseen. Kuka ei muista Sari Sairaanhoitajaa ja muita joille Kokoomus lupasi maat ja taivaat. Ja mitä saivat?
Nyt on ilmeisesti nähtävissä Vasemmistoliiton kutistuminen entisestään kun Li Andersson paniikissa ilmoittautui marxilaiseksi perustetun SKTP:n pelossa.
Moni vasemmistoliittolainen kavahtaa tätä ja tulee ehkä siirtymään SDP:n koska eivät hyväksy kommunismia jota marxilaisuus edustaa.
Alkuun: Puolueet siis liukuvat koko ajan poliittisten trendien mukaan ja sen mukaa minkä uskovat nostavan tai edes pitävän kannatuksen. Milloin vasemmalle, milloin oikealle. Kokoomus on ollut viime aikoina lähes sosialistinen puolue. Petteri Orpo jaksaa jankuttaa verotuksesta ja yrittämisestä mutta siinä se sitten onkin. Konservatiivsuus on kadonnut taivaan tuuliin ja tilalle on tullut punavihreä, lähes, höttö ilma mitään periaatteita.
Ilmoita asiaton viesti
Kokoomus on ollut viime aikoina lähes sosialistinen puolue
——
Tuo on niin paksua tekstiä, joka kertoo enemmänkin kommentoijjan omasta
liikkuvasta asemoinnista kuin kokoomuksesta.
Hyvää pakkaspäivän jatkoa 😀 !
Ilmoita asiaton viesti
Niinpä, sitä samaa.
Kun ei näe metsää puilta.
Ilmoita asiaton viesti
Erna Solberg ja Ulf Kristersson eivät ole Petteri Orpo, siinä syy kannatuksen.
Ilmoita asiaton viesti
Hahaha, kun yrittää omaa vahingossa laitettua sydäntä pois puhelimella, se lisää niiden määrää…
Ilmoita asiaton viesti
Melkoinen bugi siinä alustassa on. Muutenkin Uuden Suomen Puheenvuoron alustan kehittelijät ovat näköjään heittäneet lusikkansa nurkkaan. Vanha oli parempi, nykyinen huono.
Ilmoita asiaton viesti
Minä olen äänestänyt Kokoomusta eduskuntavaaleissa, tietty joskus jättänyt myös äänestämättä. Olen sellainen semikonservatiivi. Joissakin asioissa olen konservatiivi ja joissakin liberaali. Riippuu asiasta. Uskon että melko monilla asia on juuri näin. Radikaali en ole mihinkään suuntaan, mutta oikeudenmukaisuus ja kokonaisuuksien hallinta/näkeminen on kuitenkin itselleni tärkeä asia ja ennen kaikkea järkevää.
Yhdysvaltojen suurin ongelma on ettei mikään taho, ei media, ei republikaanit, eikä liioin demokraatit ole kiinnittänyt huomiota köyhtyvään valkoiseen työväestöön. Näiden kuolleisuus ylittää mustien jo 30 prosentilla. Kun karismaattinen Trump sitten kiinnitti huomionsa tähän ryhmään, menestys oli taattu. Ihmiset uskoivat häneen, koska ei ollut muitakaan johon turvautua. Trump on taitava anarkisti – osaa valehdella ja manipuloida ihmisiä. Hän on toiminut näin bisneksissään koko ikänsä.
Biden ei tule menestymään, ellei hän kohenna valkoisen työväestön oloja. Kanattanee kiinnittää huomiota koulutukseen ja terveydenhuoltoon. Amerikoissa kunnon koulutusta ja terveydenhoitoa saa vain rahalla. Lisäksi on tehtävä toimia, jotka nostavat näiden ihmisten itsetuntoa. Nyt se on globalisaation johdosta pohjamudissa.
Suomen tilanne ei ole yhtä huono kuin Amerikan, mutta kehitys kulkee samaan suuntaan kuten koko Euroopassa. On ollut virhe viedä suuri osa teollisuudesta Aasiaan, jolloin myös työpaikat siirtyneet sinne. Ja Euroopan omavaraisuus on muisto vain. Ahneudella on paskainen loppu, eikö näin sanota ja se taitaa olla totta.
Ilmoita asiaton viesti
Ei varsinaisesti liity pohjoismaiseen puoluerakenteeseen, mutta mitä hittoa edes tarkoittaa, että valkoisen työväestön kuolleisuus ylittää mustien 30 prosentilla?
Mihin ja missä ajassa? Minkä tilaston mukaan, missä lähde?
Onko osa mustista kuolemattomia? Siksikö heitä saa ampua ja kuristaa miettimättä sen kummemmin?
Ymmärrän kyllä, että tarkoitit jotakin, mutta mitä?
Ilmoita asiaton viesti
Suomen kokoomus ei ole nyt rehellisen tuntuinen puolue. Ottaessaan kuntavaalien ykköskysymykseksi soten kokoomus ampuu itseään. Nykykokoomuksen suhtautuminen sote-uudistukseen totaalisen kielteisesti – vaikka se Sipilän hallituksessa pyrki sitä edistämään – enemmän kuin nakertaa puolueen uskottavuutta.
Kansa ei arvosta puoluetta, jonka arvot vaihtelevat sen mukaan, onko puolue hallituksessa vai oppositiossa – ja tämän saman ongelman äärellä on nyt myös keskusta. Niinpä gallupien tuomio on noille molemmille puolueille varsin tyly.
Kokoomuksen tapauksessa kyse on myös huonosta strategiasta. Em. seikkojen lisäksi puolue näyttää unohtaneen, että uusliberaalissa puolueessa (stubbilainen) positiivisuus on aina parempi vaihtoehto kuin (vapaavuorelainen) kaikkea vastustava negatiivisuus. Kokoomuslaiset haluavat aurinkoon, eivät varjoihin. Heihin pitää valaa uskoa ja toivoa, ei pelkkää poikkiteloin asettumista, kuten nyt.
Ilmoita asiaton viesti
Katainen nosti eilen teeveessä osakkeitaan. Voin näin entisenä saman kylän miehenä mielellään todeta. Presidenttiainesta, tosin menneisyys vaikeuttaa niitä pyrkimyksiä. Vähän liian nuorena alkoi vaativiin hommiin. Olisi malttanut ”kasvaa”.
Petteri Orpon persoonalla ei jotenkin ole uskottavuutta. Ja sitten syksyllä alkoi aivan turhaan kaivelemaan kevään maskiasioita.
Näin kepulaisena arvostan Kokoomuksesta eniten Paula Risikkoa.
Ilmoita asiaton viesti
Vielä Kokoomuksesta. Kokoomus koostuu monella eri tavalla ajattelevista ihmisistä. On talousliberaaleja, arvoliberaaleja, konservatiivejä, oikeistolaisia ja poliittisessa keskustassa olevia. Kokoomuksen linja ei siis ole täysin selvä koska puolueessa on niin monenlaisia suuntauksia. Nyt pinnalla on pitkään ollut tämä sinivihreä arvoliberaali linja poliittisessa keskustassa. Ehkä Kokoomus ei pärjää koska linja koetaan epämääräiseksi? Vastakkainasettelu on tällä hetkellä muotia. Me vastaan viholliset.
Itse olen äänestänyt Kokoomusta vaikka en kaikista Kokoomuksen linjauksista ole pitänytkään. En kuulu oikeistosiipeen, joten yhteiskunnallinen oikeudenmukaisuus on tärkeää (siis minun mielestä). Amerikassa vallitseva oikeistolaisuus jättää ihmiset nykyisessä globaalissa murroksessa tyhjän päälle. Globalismi on myös heikentänyt länsimaisten yhteiskuntien omavaraisuutta, joten kriisikestävyytemme on siksi heikentynyt. Samalla murrokset kuitenkin johtaa helposti kriiseihin. Esimerkkejä historiasta löytyy paljon, Hitler pääsi valtaan koska kansa köyhtyi. Lenin ja Stalin pääsivät valtaan koska kansa eli kurjuudessa. Trump pääsi valtaan koska valkoisen työväestön tilanne on heikentynyt jo ainakin parikymmentä vuotta. Tämän johdosta kannatan sellaista yhteiskuntaa, jossa suurin piirtein kaikki pysyvät mukana, vieläpä omanarvontunne tallessa.
Ilmoita asiaton viesti
Kokoomuksen veljespuolueet Ruotsissa ja Norjassa menestyvät koska ne eivät vilkuile populisteihin päin. Kokoomuksen pitäisi muistaa Sinisten kohtalo ja päätellä siitä minkä verran kevytpersuille on kysyntää. Kuka kaipaa huonoa kopiota kun aitoa muukalaisvihaa ja EU-vastaisuutta on tarjolla? Viime vuonna kokoomus mokasi ”autot kuuluvat teille” -sloganillaan. Pienellä korjauksella tuostakin iskulauseesta saisi ihan myyvän: sähköautot kuuluvat teille. Olkaa hyvä ja ottakaa käyttöön, en veloita tästä palveluksestani.
Ilmoita asiaton viesti
Ollako vai eikö olla strategia…
¿Suunnistaako kohti äärilaitaa hyödyntämällä persistionistien retoriikkaa ja yrittää saada kalastettua ainakin likimain maltilla ajattelevien persuihin kallellaan olevien äänestäjien äänet vai jatkaako yhä vaalimalla perinteisesti käytössä ollutta kuvaa matillisena oikeistopuolueena ja amerikkalaisen republikaanisen veljespuolueen saatua hitusen takkiinsa erkaantua esittämään hieman frakkia kääntäen olevansa kuitenkin todellisuudessa lähempänä Jenkeissä hieman maltillisempaa suuntausta edustavan toisen porvaripuolueen siis demokraattien linjaa ja näine eväine pyrkiä osoittamaan olevansa ikään kuin voittajajoukkuetta?
Ilmoita asiaton viesti
Tommi Melender toteaa esseessään ”Poliiittinen historiani” (Poika joka luki Paavo Haavikkoa, 2020) näin: ”Mailleen mennyt 2010-luku on poliittisen elämäni ylivoimaisesti masentavin. Yhdysvaltain ja Brtitannian kaltaisissa entisissä liberaalidemokratian vahvimmissa linnakkeissa oikeistopopulismi on luonut Hannah Arendtin kuvaileman ’roskaväen ja rahaeliitin tilapäisen liiton’. Suomessa se on nostanut gallupsuosioon puolueen, joka edistää kansalliskiihkoa, vähemmistö- ja ulkomaalaisvihaa, verkkovainoamista ja tieteen ja kulttuurin vastaista liikehdintää.” Näiden kanssa ei pidä flirttailla jos haluaa myös tolkun ihmisten ääniä.
Ilmoita asiaton viesti