Kokoomus joutunut usein ratkaisevaan keskiöön Suomen ulko- ja EU-politiikassa

Listaan lyhyesti kolme casea

1970-luku

Suomen EEC-vapaakauppasopimukseen kytkettiin “ikävällä” tavalla istuvan presidentti Urho Kekkosen toimikauden jatkaminen poikkeuslailla ( SJP:n blogi). Poikkeuslakiin  (laki) tarvittiin myös oppositiossa olleen kokoomuksen tukea. Osa ryhmästä vastusti poikkeuslakia. Kokoomus katsoi EEC-vapaakauppasopimuksen olevan isänmaan etu ja ryhmän enemmistö kannatti poikkeuslakia. 

1990-luku

Tässä  Eurooppatiedotuksen yhteenvedossa on kerrottu Suomen tie EU-jäsenmaaksi 1.1.1995. Hakemuksen jätti pääministeri Esko Ahon hallitus, jossa kokoomus oli keskeisesti mukana. Suomi kävi jäsenyysneuvottelut  Euroopan yhteisön kanssa samanaikaisesti Ruotsin ja Itävallan kanssa. Tässä yhteydessä nostan esille patrioottisen kokoomuslaisen Ilkka Suomisen taustatyön Suomen EU-jäsenyyshakemuksen aikaansaamisessa. Myös pääministeri Ahon hallituksen ministeri, kokoomuksen Pertti Salolanen ansaitsee jäsennysneuvotteluja käyneenä ministerinä erityismaininnan.

Jos kokoomus ei tuolloin olisi ollut hallituksessa, Suomen EU-jäsenyys olisi siirtynyt Itä-blokin maiden ryhmään ja paljon myöhemmäksi.

2020-luku

Kokoomus ei tue EU:n elvytyspaketin sisältöä ((HE 260/2020 vp) , muttei estä elvytyspaketin läpimenoa (info).

Kokoomus haluaa, että eduskunnan valtiovarainvaliokunta tulevassa mietinnössään  palauttaa EU-linjan kohti perussopimuksen kunnioittamista eikä sen venyttämistä. Puolue vaatii velkavastuun palauttamista EU:hun ja rakenteellisten uudistusten toteuttamista.

Suomen pääministeri Marin ei noudattanut huippukokouksessa perustuslakivaliokunnan kannaottoa. Siihen kohdistuu nyt kokoomuksen kritiikki, joka näyttää keskustelussa monilla jäävän huomiotta.  Nykyisen hallituksen toiminta laajalti talous- ja EU-politiikassa on osaamatonta, jollaista ei ole vuosikymmeniin nähty ja koettu.

2021

https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/Lausunto/Sivut/PeVL_14+2021.aspx

2020

https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/Lausunto/Sivut/PeVL_16+2020.aspx

****

Minun selvä ja johdonmukainen linja asiassa on, että Suomen tulee olla mukana läntisten demokratioitten yhteistyöjärjestöissä ja yhteistyössä. Siksi tämän  EU:n elvytyspaketin hylkääminen Suomen toimesta ei ole maamme etu. Elvytyspaketin hylkääminen horjuttaisi vakavasti Suomen turvallisuuspoliittista asemaa, jollaista ei pidä päästä syntymään.

+1
SJPHKI
Helsinki

Länsidemokraatti. Politiikan ja urheilun laaja-alainen seuraaja koti- ja ulkomailla. Asioiden puolesta toimija. Vuosikymmenien työura viidellä eri vuosikymmenellä maataloustöistä asiantuntija- ja johto- sekä luottamustehtäviin (Eduskunta, ministeriö, keskusvirasto, liikelaitos, osakeyhtiö, poliisihallinto ja työnantajaliittotaso, urheiluseuratoiminta, reservin upseeri) kahdella yliopistotutkinnolla.
Suomen tulee olla mukana läntisten demokratioitten yhteistyöjärjestöissä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu