Kolmen suurimman puolueen kannatus vahvistunut
YLE on julkaissut uuden puolueiden kannatusmittauksen (%) liittyen eduskuntaavaleihin
1. SDP 22,3 % 2. Kokoomus 21,9 % 3. PS 16,7 % 4. Keskusta 10,8 %
5. VAS 9,3 % 6. Vihreät 8,2 % 7 . KD 4,1 % 8. RKP 3,6 % 9. Liike N 1,6 %
ja Muut 1,5 %.
SDP ja kokoomus ovat vuorotelleet kärkipaikalla tänä vuonna. Kolmen suurimman puolueen kannatus on vahvistunut, kun taas keskustan, vasemmistoliiton ja vihreitten kannatus on laskusuunnassa.
Eduskunta on tällä viikolla aloittanut syysistuntokauden. Monet asiat eduskunnassa tulevat liittymään talouteen ja viime vaalikaudella tehtyyn sote -uudistukseen sekä työmarkkinoiden rakenneuudistuksiin.
Pääministeri Orpon hallitus päätti tiistaina budjettiriihessä vuotta 2025 koskevasta eduskunnalle annettavasta talousarvioesityksestä. Oppositiosta on hyökätty kasvavalla kiihkolla esitystä vastaan. On valitettavaa, ettei eduskunnassa ole vielä saatu yli hallitus- ja oppositiorajojen talouspoliittista yli vaalikausien yltävää yhteistä keskustelua. Onko nyt tulossa muutos, kun illan a-studiossa puolustusministeri Antti Häkkänen sanoi hallituksen kutsuvan opposition yhteisiin keskusteluihin talouden kasvukeinoista.
Julkisen talouden suunnitelman ( vv.2025-2028) sivun 79 taulukon mukaan alijäämä säilyy suurena huolimatta hallituksen päättämistä 6 + 3 mrd:n sopeutustoimista. Tehdyt päätökset riittävät kääntämään velkaantumisvauhdin laskuun, mutta tulojen ja menojen tasapaino on vielä kaukana. Yksin talouskasvu ei riitä saamaan Suomen julkistaloutta tasapainoon. Hallituspohjasta riippumatta aloitettuja sopeutustoimia on jatkettava tällä ja ensi vaalikaudella yhteensä ainakin 12-15 mrd määrällä.
Miksi YLE päivästä päivään nostaa tikun nokkaan yksittäisen menon leikkauksen, eikä tuo esille riittävästi Suomen kansantalouden kykyä ylläpitää jatkossa nykyisen kokoista julkistaloutta. Se on fakta. Kuka yli puoluerajojen arvostettu taloustieteilijä sanoo sen kansalle selkokielellä.
***
Katso tästä eräiden Euroopan ja eräiden muiden maiden puoluekannatuksia.
Ruotsi – Norja – Tanska – Saksa – Itävalta – Hollanti – Britannia – Italia – Kreikka – Espanja – Ranska – Belgia – Portugali – Viro – Suomi – Sveitsi – Puola – Kanada – USA – Japani – Intia
USA:n presidentinvaaleissa ovat vastakkain nykyinen varapresidentti Kamala Harris (varapres. Tim Walz ) ja aikaisempi presidentti Donald Trump (varapres. JD Vance). Kaksi kuukautta ennen ennen 05.11.2024 pidettäviä vaaleja kannatusmittausten mukaan ei voida varmasti sanoa, kumpi ehdokkaista valitaan USA:n seuraavaksi presidentiksi. Seuraavan presidentin toimivallan kannalta ovat myös edustajainhuoneen ja senaatin vaalit tärkeitä.
Ranskassa kesän vaalien seurauksena kansalliskokoukseen tuli kolme rymitymää, joilla kellään ei ole yksin enemmistöä . Presidentti Emmanuel Macron ratkaisua odotetaan, kenelle hän antaa hallituksen muodostamisyrityksen. Siis yrityksen. Saattaa olla, että nykyinen vt. pääministeri Gabriel Attal joutunee jatkamaan pääministerinä mahdollisesti pitempäänkin.
Saksan viime sunnuntain kaksissa maapäivävaaleissa Saksissa ja ja Thürinigenissä kasvattivat merkittävästi suosiotaan laitaoikeiston ja laitavasemmiston puolueet. Koko maata koskevissa kannatusmittauksissa on CDU/CSU vankassa johdossa. Yksin mikään puolue ei näytä saavan enemmistöä liittopäiville. Saksan sisäinen tilanne näyttää ajautuvan epävakaaksi koko EU:n kannalta katsottuna.
Mielenkiintoista on se, että Keskusta, Vihreät ja Vasemmistoliitto ovat menettäneet gallupissa yhteensä 3,5%-yksikköä edellisestä kyselystä.
Hallituspuolueet ovat hieman nostaneet kannatustaan. Rajusta elokuun ryöpytyksestä huolimatta näin on tapahtunut.
Perussuomalaisten kannatus oli vuonna 2016, kun Sipilän hallitus oli istunut 15 kuukautta kuten nyt Orpon hallitus, vajaat 8%. Nyt Ps näyttää 16,7%:n osuutta. Ero on valtava, vaikka nytkin luku eduskuntavaalitulokseen on iso. Suunta on kuitenkin kolmatta kuukautta nouseva.
Orpon, Purran ja kahden pienemmän puolueen hallitus on vankka. Se haluaa ja kykenee päätöksentekoon saamasta katastrofaalisen huonosta perinnöstä huolimatta. Kansa tukee edelleen.
Hajanaiselta oppositiolta puuttuu uskottava vaihtoehto.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä oli löysiä A Lindtmannin puheet illan a-studiossa.
Ei mitään merkittäviä säästöjä ja samalla hän syyttää hallitusta velanotosta.
Ennen vaaleja kokoomus ja PS hyväksyivät VM:n esittämän kahden vaalikauden sopeutusmallin. Eli velkaantumisen lopettamista he eivät esittäneet.
Puhuminen esim. rakennusalan tilanteesta, siinä on suuressa määrin vaikuttamassa korkojen monen %-yksikön nousu ja tuhansien myymättömät asunnot. Ei rakennusliikkeet aloita uusia kohteita, jos myymättömien asuntojen määrä ei ala purkaantua.
Ilmoita asiaton viesti
Velkaantuminen on jatkunut 16 vuotta. Sen katkaiseminen vie kaksi vaalikautta. Nyt ollaan oikealla polulla. Neljä miljardia vähemmän kuin olisi edellisen hallituksen polulla tullut tulevien sukupolvien maksettavaksi ja korot päälle.
Odotellaan Sdp:n ja Keskustan vaihtoehtobudjetteja ja niiden puolueettomia vaikutusarvioita, jotka pitää myös julkistaa.
Ilmoita asiaton viesti
Lindtman vaati hallitukselta toimia työpaikkojen luomiseen, mutta itseltä ei tullut yhtään mitään.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä Antti Lindtman oli täysin altavastaajana eilisessä paneelissa. Epävarmuuden ja kyvyttömyyden näki jo ilmeestä. Lähikuva ei valehtele. Samoin taisi käydä Kaikkoselle joka oli aika ajoin huuli pyöreänä.
Toimittajalta näytti myös katoavan langat, kun Antti Häkkänen lateli asiatuntevat faktat pöytään. Toimittaja sortui jopa puolustamaan Antti Lindtmania puuttumalla itse rajuihin leikkauksiin. Se on tietysti YLE:n toimittajien silmiinpistävä ongelma: johtaa keskusteluja puolueettomasti.
Ilmoita asiaton viesti
Antti Häkkänen, Antti Kaikkonen, Antti Lindtman. Alkaa vaikuttaa yksipuoliselta! Ja eikös Adlercreutzin etunimi olekin suomeksi Antti?
Ilmoita asiaton viesti
Rinteen/Marinin hallituksen tavoitteena oli taittaa Suomen velkaantuminen vuoteen 2023 mennessä. Sitä alettiin toteuttaa Matti Vanhasen elvytyspolitiikalla. Johti 30 miljardin lisävelkaan.
Ruotsi ja Tanska toimivat vaikeassa euroopan tilanteessa toisin ja molemmat maat lyhensivät velkansa kahdellakymmenellä miljardilla eurolla samalla ajanjaksolla.
Ilmoita asiaton viesti
Ruotsin ja Tanskan maksukyky on hieman eri, Suomella ei ole yhtään lafkaa joka vertautuisi lähellekään Novo Nordiskin tulosta, eikä länsinaapurissakaan huonosti mene. Sitten molempien maiden demografia on paljon Suomea eloisampi, joka taas vanhenee silmissä.
Politiikantekokin on sitä samaa vanhaa, mitään aitoja rakenneuudistuksia ei saada aikaan, vain kurjuutta jaetaan. Ei Suomi näin nouse mihinkään ja investoinneista on turha haaveilla. Tämä kokoomuslainen trickle down – toivotaan toivotaan pelleily on nähty. Ei heillä ole mitään kompetenssia saada Suomea nousuun.
Ilmoita asiaton viesti
”Ruotsin ja Tanskan maksukyky on hieman eri, …..” Joo, kyllä yksi syy moiseen on se, että kummallakin maalla on oma valuutta. Ei ole euro haittaamassa talouden näkymiä. Se, ettei Suomessa ole vastaavan suuruisia yrityksiä taitaa johtua juuri siitä, ettei maamme ole poliittisilla päätöksillä noudattanut eurovaluutan keinoja talouden kehityskulussa. Suomen olisi tullut noudattaa sisäistä devalvaatiota eli ei ole saatu aikaan merkittävää suhteellisen kilpailukyvyn parantumista, esimerkiksi palkkoja alentamalla. Nytkin SAK ja järjestöjen suunnalta oli kauheaa porua aikaan, kun tämä hallitus saa aikaan edes parannusta tuohon. Nähtäväksi jää onko niin suurta vaikutusta jotta ulkomaiset yritykset uskaltavat maahamme.
Taloussanomissa on Jan Hurrin hyvä kirjoitus ulkoisesta ja sisäisestä devalvaatiokeinoista eroineen. https://www.is.fi/taloussanomat/porssiuutiset/art-2000001913387.html
”Suomella ei ole omaa valuuttaa eikä keinoja vaikuttaa euron ulkoiseen arvoon, joten ulkoinen devalvaatio on pois laskuista. Siksi Suomi yrittää nyt samaa sisäisellä devalvaatiolla.” Yrityksiä ei todellakaan ole aiemmin sisäisestä devalvaatiotoimista näkynyt ja jäljet on nähtävissä.
Ilmoita asiaton viesti
”Joo, kyllä yksi syy moiseen on se, että kummallakin maalla on oma valuutta.”
Kruunu kyykkää Ruotsissa ja Tanskassa sidottu Euroon.
Ilmoita asiaton viesti
Tämän hallituksen kyky tehdä uudistuksia on jo nähty, ei sitä ole kun budjetti on vain olemassa olevien rakenteiden viilaamista.
Huono uutinen on se, ettei oppositiossakaan ole ketään joka siihen kykenisi kun kaikki ovat samaa massaa vain pienin painotuseroin.
Leikkaukset ammatilliseen koulutukseen ja täydennyskoulutukseen ovat kyllä melkoinen älynväläys.
Ilmoita asiaton viesti
Tehdäänkö EU-parlamentin ryhmäkannatusten suhteen mielipidetiedusteluja vaalien välillä? En muista nähneeni moisia galluppeja; pärjääkö Eurooppa ilman?
Ilmoita asiaton viesti
Kannatusmittauksen voittaja oli hallituksen politiikka. Demareiden kannatuksen kasvu oli puhdasta vasemmiston sisäistä siirtymää. Siinä kaikki.
Tämän tuloksen perusteella vasemmistopuolueiden mahdollisuus olla seuraavissa hallitusneuvotteluissa mukana on äärimmäisen epätodellista, koska puolueet eivät tee yhteistyötä perussuomalaisten kanssa. Seuraava hallitus on ”täys-sininen”. Kokoomus, PS, Keskusta, KD ja RKP.
Ilmoita asiaton viesti
”Seuraava hallitus on ”täys-sininen”. Kokoomus, PS, Keskusta, KD ja RKP.”
Sen päättää äänestäjät.
Ilmoita asiaton viesti
Keskusta kelpaa taas? Eikös se ole kommunistinen?
Ilmoita asiaton viesti
Kahdeksan vuotta leireilemällä vasemmiston kanssa tekee mistä tahansa puolueesta vasemmistolaisen. Annika Saarikko valitettavasti sortui samalle nuotiolle polttamaan veronmaksajien rahoja. Edelleen Kaikkosen vihervasemmistoa myötäilevät lausunnot ovat olleet pettymys. Harmi. Vanhaa keskellä olevaa kepua tarvitaan.
Ilmoita asiaton viesti
Taisi olla kuitenkin Katri Kulmuni joka meni vasemmistopuolueiden kanssa marjaan.
Ilmoita asiaton viesti
Pistän arvelun vielä paremmaksi. Kyllä se vasemmiston kelkkaan meno oli lähtöisin ex-pääministeri Juha Sipilästä, joka sai keskustan kynnyskysymykset hallitusohjelmaan. Tuo ei todellakaan tarkoita niiden toteutumista.
https://www.verkkouutiset.fi/a/nain-keskustan-kynnyskysymykset-toteutuivat/#39730982
Jo vaatimuksen 1. kohdan ”….julkinen talous (ml. kuntatalous) on tasapainossa vuonna 2023” on täydellisesti epäonnistunut, sillä mitään päätöksiä tasapainotukseen ei tehty. Otettiin vain lisää velkaa ja rahoitettiin myös erilaisia vastikkeettomia tukia.
Soten uudistus on susi syntyessään keskustan esittämällä mallilla, saatikka siitä, että alueita tuli enemmän kuin 18. Toki kumpikin määrä on ylimitoitettu uudistuksena.
Kohta 9. ”Kestävään metsänkäyttöä ei rajoiteta.” Kuitenkin keskusta meni hyväksymään ennaltamisasetuksen joka koskee myös metsien käyttöä. Jopa hyväksyy taakanjaon metsien hiilineulujen kohdalla muiden jäsenmaiden hyväksi. Voi keskusta minkä olet mennyt tekemään!
Valtionministerin salkku oli keskustalla, eikä siitä huolimatta pidetty kiinni kynnysvaatimuksesta jotta julkinen talous olisi tasapainoisemmassa tilassa, vaikka korona otetaan huomioon. Ne tasapanottavat päätökset jäivät kokonaan tekemättä, vaikka tiedossa oli mihin velkakuorman valtava lisäys johtaa.
Ilmoita asiaton viesti
Keskustan kannatus kylläkin laski aiemmin. Siis perskeko hallituskin 2015-19 oli kommunistinen?
Ilmoita asiaton viesti
Tietenkin oii.
Sitä en ymmärrä, että persut ovat taas kommarien kanssa hallituksessa.
Ilmoita asiaton viesti
Odotellaan ihan rauhassa muutama kuukausi, saadaan todellisempia kannatuslukuja.
Riihi puitiin vasta menneellä viikolla.
Perussuomalaiset nousivat jo siili puolustukseen, laittaen Tynkkysen aivohautomon tuotteen jakeluun ja sehän puree tiettyyn osaan PS kannattajista, kaikkiin se ei purrut.
PS aloitti jo kevään vaalityön etsimällä ehdokkaita tuleviin vaaleihin ja syytä onkin.
PS tulee saamaan ihan eri luvut jatkossa, mihin ne siirtyvät, Kok, Vihr, SDP, Vas saa nähdä Työväen puolue on aikansa elänyt.
Nyt pitää ratsastaa yhdellä teemalla Rasismi
Ilmoita asiaton viesti
Minulla on ollut presidentienvaalien käsitys, että demarit alkaa ottaa
irtiottoja.
https://www.hs.fi/politiikka/art-2000010670736.html
Nykyisen hallituksen jatkaminen 2027 vaalien jälkeen on suurempi todennäisyys kuin kokoomus ja SDP mahtuisivat samaan hallitukseen.
Jos SDP ei tunnusta julkisen talouden kansantaloudelle kestämätöntä
tilannetta, puolue voi jäädä oppositioon.
—-
SDP antaa väärää tietoa Kela -korvauksista puhuen 0,5 mrd määrärahasta, vaikka todellisuudessa
ensi vuodelle on varattu 70 milj. euroa.
Ilmoita asiaton viesti
Oikeassa olet. Tämä 500 miljoonan lahjoitus pörriäisille on tämän US palstan lempiaiheita. Osoittaa täydellistä ymmärtämättömyyttä asioiden vaikutuksista ja mittakaavasta.
Ilmoita asiaton viesti
Siitä ei tullut lääkärikäyntejä lisää, siis selvä tulonsiirto julkiselta puolelta yksityiselle eikä kansa hyötynyt tuosta mitään. Ilkka vähät välittää vanhenevasta väestöstä, vaikka itsekin sitä ikäluokkaa että kohta tarvitsee palveluita.
Ilmoita asiaton viesti
THL teki tutkimuksen kuuden kuukauden ajanjaksolta. Kiire oli saada tulos ulos, vaikka erilaisten muutosten vaikuttavuuteen yhteiskunnassa tulisi tehdä arviointia aikaisintaa 1-2 vuoden otoksen perusteella.
THL tutkimuksessa todettiin, että käyntikerrat ovat lisääntyneet kahdella prosentilla edelliseen vuoteen verrattuna. Siis yli 20 000 käyntikerralla.
Sitten ei kannata mennä henkilökohtaisuuksiin iästäni tai terveydentilastani. Minä olen 76 vuotias täysin terve mies. Tämän kirjoituksen jälkeen lähden päivittäiselle 10 kilometrin lenkille.
Se mitä vanhusten hoitamiseen tulee, niin sen tehtävän olen osaltani jo mielestäni suorittanut ollessani omien vanhempieni ja anoppini edunvalvojana ja heidän elämänlaatunsa takaajana heidän kuolemaansa asti. En nyt kuulu siihen porukkaan joka heittää omat vanhuksensa yhteiskunnan syliin ajatuksella, että hoitakaa.
Ilmoita asiaton viesti
Suorastaan ihmettelen jos kokoomus kenenkään johtamana hyppaa demareiden kelkkaan hallitusvastuuseen. Toki kokoomuksen johto on paljon vastuussa siinä minkälaista politiikkaa se tulee ajamaan. Jos kääntyy kelkka vähänkään vasemmistoisen vastikkeettoman tukipolitiikan lisäämisen suuntaan, niin on mahdollista, että näemme kokoomuksen ja demarit yhdessä hallituksessa. Suomen tuottavuus ei edellytä nykymallista sosiaalipolitiikkaa vaan sitä tulee kehittää siihen suuntaan, että sitä maksetaan tilapäisenä tukirahana työkykyisille.
Ilmoita asiaton viesti
Miksi siis kaikista blogistin ja peukuttajien vakuutteluista huolimatta kaikki keskeiset taloutta korjaavat mittarit näyttävät negatiivisuutta, työttömyys kasvussa, hoitojonot pitenemässä, köyhyys, eritoten lapsiköyhyys kasvussa ja kaiken kukkuraksi valtion velka kasvaa ennätyslukemiin.
Ilmoita asiaton viesti
Ranskan presidentti Emmanuel Macron on tänään antanut uuden hallituksen muodostamisen Michel Barnier’lle ( Les Républicains)
https://www.bbc.com/news/articles/cqjlxvg2gj7o
Ilmoita asiaton viesti