Kolmet erilaiset vaalit syyskuussa

Hyvä on välillä vertailla muiden maiden vaaleja ja puoluekannatuksia.

****

Venäjän duuman vaalit

Itäisessä naapurimaassamme Venäjällä  ovat duuman     vaalit 17-19.09.2021.  Näitä  kannatusmittauksia pitää lukea  tietoisena siitä, ettei ehdokasasettelu ole vapaata ja tiedonvälitys on enemmän tai vähemmän valtion kontrollissa sekä Venäjän vankiloissa on suuri määrä mielipidevankeja.

HS  uutisoi tällä viikolla, että presidentti  Vladimir Putinin lupauksen   mukaan Venäjän  eläkeläiset saavat syyskuussa ylimääräisen kertaluontoisen 10 000 ruplan  (= 115 euroa) eläkemaksun.  Suomen presidentillä ei tuollaisia valtaoikeuksia ole.

****

Kanadan parlamenttivaalit

Kanadassa   käydään 20.09.2021  ennenaikaiset parlamenttivaalit.

Kannatusmittausten mukaan  suurimman puolueen asemasta ja seuraavasta pääministerin paikasta käyvät kilpaa nykyinen pääministeri ja liberaalien puheenjohtaja Justin Trudeau  ja konservatiivien puheenjohtaja Erin O’Toole. Miksi otan Kanadan vaalit tässä esille. No Kanadan eteläisessä naapurissa ei näytetä  toivuttavan  edellisen presidentin politiikasta ja nykyisen presidentin  horjuvasta ulkopolitiikasta.

Kanadassa ovat pääministerinä vuorotelleet molempien puolueiden edustajat.

****

Saksan liittopäivävaalit

Ja sitten kolmantena maana, muttei vähäisimpänä ovat Saksan liittopäivävaalit 26.09.2021. Kirjoitin täällä aiemmin pari viikkoa sitten  blogin: “Saksan liittopäivävaalien asetelmat tiivistyvät”.

Oikeastaan  ei ole lisättävää tuohon blogiin.  Kannatusmittaukset  kertovat juuri sen, että  CDU:n puheenjohtaja ja liittokansleriehdokas Armin Laschet   ei kannatusmittauksissa  tällä hetkellä pärjää SPD:n liittokansleriehdokas Olaf Scholzille.  CDU/CSU voi joutua tiukoille liittopäivävaaleissa  Armin Laschetin johdolla.   Sisarpuolueen CSU:n puheenjohtaja ja Baijerin pääministeri Markus Söder on ollut kannatusmittauksissa  Laschettia  paljon suositumpi. 

***

P.s. Niin, tuo Pohjoismaiden suurin päivälehti HS julkaisi  tänään tuoreen kannatusmittauksen. Jos tässä eräänlaista kuvakielivertausta  käyttäisi, niin  puolueiden kannatuksissa   “20 ampeerin” kannatussulakkeen käytölle  on jatkossa tarvetta kahdellla yleispuolueella, muttei   enää  puolueilla pelkästään maahanmuutto- ja EU-vastaisella populistisella retoriikalla.

+1
SJPHKI
Helsinki

Länsidemokraatti. Politiikan ja urheilun laaja-alainen seuraaja koti- ja ulkomailla. Asioiden puolesta toimija. Vuosikymmenien työura viidellä eri vuosikymmenellä maataloustöistä asiantuntija- ja johto- sekä luottamustehtäviin (Eduskunta, ministeriö, keskusvirasto, liikelaitos, osakeyhtiö, poliisihallinto ja työnantajaliittotaso, urheiluseuratoiminta, reservin upseeri) kahdella yliopistotutkinnolla.
Suomen tulee olla mukana läntisten demokratioitten yhteistyöjärjestöissä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu